Valódi, házi vaníliafagylalt recept
Felhasítottam, kikapargattam - magjai látványra sokkal gyantásabb állagúak, illata pedig kellemes, virágos, de sokkal kevésbé intenzív, mint általában. Ez a fagylalt-alap elkészítése során sem változott- ízét túl gyengédnek, nem elég áthatónak éreztem, hozzátettem hát még egy (hagyományos, szárított) rudat - vajon rontott-e rajta a második adag? Naná, hogy nem. Így már pont olyan édesen bódító és intenzív lett, amilyennek a vaníliát szeretem (és amely hiánya, ill. mesterséges helyettesítője azonnal kikiabál egy ételből)
Ha valakit meg kellene győznöm, hogy vegyen fagylaltgépet, akkor rábeszélném, hogy próbálja ki ezt az egyetlen receptet. A manuális (mélyhűtő, mixer, stb.) módszer sajnos a tejszínes, krémes fagylaltok esetében nem biztosít olyan végeredményt, mint a gép, mert a textúrája úgy sosem lesz olyan homogén, krémes, kristálymentes, mint amit a gép az folyamatos keveréssel elér.
Alap vaníliafagylalt lépésról lépésre (7dl-hez):
1. 1/2l tejszínt egy vaníliarúd kikapart magjával és a rúddal és csipet sóval melegítsünk forráspontig.
2. 5 tojássárgáját, 7dkg cukorral elektromos habverővel sűrűre, fehéredésig keverünk.
3. Lassan, állandó keverés mellett hozzáöntjük a lábasból a meleg tejszínt, majd az egészet visszaöntjük a lábasba
4. Kevergetés mellett besűrítjük, de semmiképpen ne forrjon (mert akkor szétesik)
5. Átszűrjük (hogy az esetleges tojásdarabkákat, vaníliaszálakat eltávolítsuk), teljesen selymes, sima masszát kapjunk.
6. Teljesen hűtsük le (én előző este szoktam elkészíteni az alapot). Minél hidegebb, annál jobban tudja a gép hűteni.
7. Fagylaltgépben a szokásos módon készítsük el.
Címkék: fagylalt