Kisir – török csípős, paradicsomos bulgur saláta
Egyik nagy nyári kedvenc nálam is a tabbouleh, egyetértek Rolller-rel, szintén kegyetlen mennyiségeket el bírok belőle pusztítani. Hasonlóan készítem, annyi különbséggel, hogy imádom a petrezselymet is, úgyhogy nálam rengeteg kerül bele, meg menta és koriander is (utóbbi azt hiszem nem annyira autentikus).
A kisir a libanoni tabbouleh török változata és alapvetően két dologban különbözik: 1. sokkal kevesebb petrezselyem van benne ( az igazi libanoni tulajdonképpen egy hatalmas adag petrezselyem, a többi csak kiegészítő), 2. paradicsompürét tesznek hozzá, amitől piros színe lesz és chilipaprikát, így az íze is kicsit más és csípős. Eszméletlen finom, jó kis nyári party kaja. Ezt is a közel-keleti tanfolyamon tanultam, ill. kicsit alakítgattam a receptet saját ízlésem szerint. A közel-keleti konyhát azért is szeretem többek között, mert általában mindig vannak hozzá itthon hozzávalók, tehát akár spontán, különösebb rákészülés és cécó nélkül össze lehet ütni mindenféle finomságot. A tanfolyam highlight-ja egyébként egy életveszélyesen fenomenális desszert volt, amire majd hamarosan visszatérek.
Recept
Hozzávalók (2 személyre)
5dkg bulgur*
1 dl forró víz
4 szál újhagyma, karikákra vágva
1 kis friss chilipaprika, aprítva
fél csokor petrezselyem, aprítva
friss menta aprítva
2 púpos tk paradicsompüré
2-3 ek olívaolaj
fél citrom leve
só, bors
opcionális: egész apróra kockázott, hámozott, magozott paradicsom
*előfőzött, szárított, hántolatlan búzatöret, bioboltokban kapható
A bulgurt egy tálba teszem és leöntöm a felforralt vízzel. Lefedem és 20 percig hagyom állni, amíg megpuhul. Közben vékony karikákra vágom az újhagymát, zöldjével együtt. Felaprítom a petrezselymet és mentát, kifacsarom a citrom levét. A megpuhult bulgur-hoz hozzákeverem a paradicsompürét, a citromlevet, olívaolajat, chilipaprikát (ha nincs friss, szárított, vagy cayenne bors is használható), átkeverem, hozzáadom az újhagymát és a zöldfűszereket. Ízlés szerint sózom, borsozom. Néhány óra a hűtőben nem árt neki. Hagyományosan salátalevelekben tálalják.
A kisir a libanoni tabbouleh török változata és alapvetően két dologban különbözik: 1. sokkal kevesebb petrezselyem van benne ( az igazi libanoni tulajdonképpen egy hatalmas adag petrezselyem, a többi csak kiegészítő), 2. paradicsompürét tesznek hozzá, amitől piros színe lesz és chilipaprikát, így az íze is kicsit más és csípős. Eszméletlen finom, jó kis nyári party kaja. Ezt is a közel-keleti tanfolyamon tanultam, ill. kicsit alakítgattam a receptet saját ízlésem szerint. A közel-keleti konyhát azért is szeretem többek között, mert általában mindig vannak hozzá itthon hozzávalók, tehát akár spontán, különösebb rákészülés és cécó nélkül össze lehet ütni mindenféle finomságot. A tanfolyam highlight-ja egyébként egy életveszélyesen fenomenális desszert volt, amire majd hamarosan visszatérek.
Recept
Hozzávalók (2 személyre)
5dkg bulgur*
1 dl forró víz
4 szál újhagyma, karikákra vágva
1 kis friss chilipaprika, aprítva
fél csokor petrezselyem, aprítva
friss menta aprítva
2 púpos tk paradicsompüré
2-3 ek olívaolaj
fél citrom leve
só, bors
opcionális: egész apróra kockázott, hámozott, magozott paradicsom
*előfőzött, szárított, hántolatlan búzatöret, bioboltokban kapható
A bulgurt egy tálba teszem és leöntöm a felforralt vízzel. Lefedem és 20 percig hagyom állni, amíg megpuhul. Közben vékony karikákra vágom az újhagymát, zöldjével együtt. Felaprítom a petrezselymet és mentát, kifacsarom a citrom levét. A megpuhult bulgur-hoz hozzákeverem a paradicsompürét, a citromlevet, olívaolajat, chilipaprikát (ha nincs friss, szárított, vagy cayenne bors is használható), átkeverem, hozzáadom az újhagymát és a zöldfűszereket. Ízlés szerint sózom, borsozom. Néhány óra a hűtőben nem árt neki. Hagyományosan salátalevelekben tálalják.
14 hozzászólás:
Bulguuuur! Imádom! Köszi az autentikus receptet!
A legjobban azt szeretem benne, hogy nagyon egyserűen és gyorsan lehet belőle teljes értékű ételt csinálni. Ha este későn hazaesek, leforrázok egy marék bulgurt, reggel hozzádobálok ezt-azt, és kész az ebédem. Nem kell melegíteni, a legkényelmesebb nyári munkaebéd! Mellé egy pohár joghurt, és érzem, hogy csupa egészséget ebédeltem.
Pontosan ezt még nem csináltam, de csak azért, mert paradicsomrpüré még sosem került bele, de most fog!
Az alapváltozat nálam újhagyma, paradicsom, olaj, citrom, a menta nagyon fontos, de kerülhet bele még uborka és parika is, de volt már morzsolt feta is a tetején.
Ha nem annyira nyár van és begyújtom a sütőt, akkor vastag karikákra vágott, megolajozott sárgarépát megsütök, majd narancslevet és chilit adok hozzá, ezt keverem a megpuhított bulgurhoz. Menta itt is jöhet.
Vagy felkockázott padlizsánt sütök meg fűszeresen, igyekszem, hogy nagyon ne "masszásodjon" szét, bulgurral keverni, citromlé kötelező.
Vagy cukkinit... vagy... vagy...
Szia Chili! Tudnál ajánlani valami magyaros vendégvárót? Mindig kedvet kapok a főzéshez a beszámolóidtól! A héten amerikai vendégeim lesznek és magyarosakat főzök: babgulyást és Gundel palacsintát. Hozzá magyar italok lesznek (borok, pálinka, uniqum, pezsgő stb). De gondban vagyok, hogy mivel várjam őket. Bizom benne, hogy tanácsoddal kisegitesz! S.O.S. Köszi: Bora
I shared a flat with a Turkish/Kurdish couple for a while, and the wife made a very nice kisir regularly. The recipe Claudia Roden gives in her Arabesque is pretty much similar to my flatmate's recipe, so I've followed that couple of times.
I like the way you serve kisir - very sleek!!!
Bora, remélem, még időben. Nem vagyok egészen biztos, hogy vendégváró teljes menüre, vagy falatkákra gondolsz. Ha utóbbi, akkor nálam nagy sikere szokott lenni körözöttel töltött mini pogácsának, vagy ha pörkölt van, akkor előtte magyaros hidegtál szokott lenni (kolbász, juhtúró, tepertő,stb). Ha komplett menü, akkor mindenképpen pörkölt. Leves húsleves, vagy tárkonyos raguleves. Az amerikaiak megőrülnek a magyar cukrászsütikért, úgyhogy én elfutnék a Daubner-ba egy dobos-, Eszterházy-, mignon, stb.mixért.
Wow, this looks lovely! I love tabbuleh! Yum
dehogynem, a koriander annyira autentikus, hogy csak na! cipruson spec a saláta alapja egy brutál nagy csokor koriander. úgyhogy bátran, bele vele az összes ilyen cuccba, hadd szóljon!
Szia Chili! Még időben (köszi a gyorsaságot). A kérdés a falatka szerűségekre vonatkozott, közvetlenül amikor megérkeznek és iszogatják a welcome drinket, mert az étel (babgulyás, Gundel palacsinta) már kialkudott, ez elé kellene valami, amig az asztalhoz nem ülünk. Daubner nem tudom van-e Brüsszelben is :))))(mert én is itt lakok jelenleg). Süssek pogácsát? (miért mindig ilyenkor ürül ki a fejem, ha jó ötlet kellene?) Köszi a segitséget: Bora
Bora, ja, hogy Brüsszel:))akkor a Daubner valóban problémás, sajnos (hálaajóégnek)az nincs itt. Hát, akkor szerintem marad a pogácsa, vagy kolbászos katonák, vagy körözött (azt lehetne pl. olyan kis kész mini kosárkákba tölteni,amit itt lehet kapni közértben is. Egy barátnőm pont a héten mondta, hogy rendes juhtúrót lehet kapni a lengyel boltban.
Köszi Chili az ötletet! Épp most készültem az orosz boltba is, ott túrót (ebből lehet gombócot is késziteni) és fagyasztott "pilimenyiét" szoktam beszerezni vésztartaléknak. A lengyel boltban még nem jártam, de épp kapóra jön.
További jó főzőcskézést! Ha olyan finom amit főzöl, mint amilyen élvezetesen leirod, akkor sokat kell mozognod is! :))) Üdv: Bora
Hali!
Megcsináltam a hétvégén ezt a finomságot.
Először egy adagot, aztán egy duplát :-))
Ezzel el is mondtam hogy mennyire finom!!!
Köszi:)
Anais
helló, nem csak bioboltban kapható, Budapesten a Baross utcai török élelmiszer üzletben lehet kapni apróra tört bulgurt, (köftelik bulgur vagy ince bulgur) ami kifejezettten az iylen salátás-begyúrandó-nemköret-jellegű kajákhoz készül. és lehet olcsóbb is, mint a bioboltban. :) 4-es 6-os villamos baross utcai megállója onnan séta (hosszú) vagy 9-es busszal két-3 megálló.
Egyébként imááádom a kisirt, a világ egyik legjobb kajája!!!
Szia! Barátnöm török, és tölle tanultam ezt a nagyon egyszerü, marha finom nyári ételt. Kimondottam imádjuk - nálunk kerül még bele aprora vágott (kimagozott) uborka és ugyanolyan pindurira kockázott paradicsom (belseje nélkül, hogy ne engedjen levet). Èn is csak petrezsejemmel ismerem, habár barátnöm mondta hogy mentával is készithetö. Geniálisan jo kaja! Örülök hogy Magyarországon is ismeritek!!! Tündi
Elárulnátok, hogy az említett "lengyel bolt" hol van pontosan?
Köszi, jó hétvégét!
Nagyon megtetszett a recept, ezért
nézegettem török nyelvű recepteket is. Sokszor szerepet még a dereotu is a fűszerek között, azaz a kapor. :)
Neked is van véleményed?
<< Főoldal