A Café Con Leche apró kubai vendéglő az Upper West Side-on. A Manhattan észak-nyugati felén fekvő étterem vidám, színes belsővel és komoly törzsközönséggel büszkélkedhet. A bivalyerős kávéról (tejjel, vagy nélküle) városi legendák keringenek, de nagy népszerűségnek örvendenek a tüzes koktélok és a házias konyha is. A legtöbben malacsültet, feketebab levest és sárga rizst rendelnek, szendvicsből is sok akad a tányérokon (sült hús, sonka, sajt, savanyúság, két szelet kenyér között, grillezve, összepréselve). Az étel híre jobb, mint a minősége, az adagok hatalmasak, nagy része a tányéron marad.
Pincérnőnk kávét és desszertet szervíroz, közben sokat mondóan közelebb hajol, és halkan megsúgja a titkot: a pudingot (flan de leche) imádni fogjuk, és kondenzált tejtől ilyen krémes. A cukrozott sűrített tej nem a földkerekség legmenőbb alapanyaga, tény azonban, hogy számos konyha használja igen nagyvonalúan. Mindenek előtt azok az országok, amelyekben a nagy hőség nem kedvez a friss tejtermékek tárolásának. Argentínában, ill. más dél-amerikai országokban gyakran készítenek belőle tejkaramella krémet (dulce de leche), Brazília egyik leghíresebb kakaós desszertjének (brigadeiro) nélkülözhetetlen alkotóeleme, Indiában számos édesség alapja, Vietnamban pedig a jeges kávéba kerül. Utóbbi vezérelte az ötletet. hogy a krémes pudingba miért ne kerülhetne egy adag kávé. Az ugyanis pont azt a visszafogott kesernyés háttér- ízt hozza, amely némileg ellensúlyozza az édességet. Kávét tejjel, vagy tejet kávéval?
Borított, karamellöntetes kávés krém (créme caramel)
Hozzávalók (4 adag)
10dkg kristálycukor
3 egész tojás
3dl cukrozott, sűrített tej
2,5dl tej
0,5dl frissen főzött kávé
csipet só
Tálaláshoz néhány szem kávé
A sütőt előmelegítjük 150C fokra.
A 10 dkg cukrot lassú tűzön, kavarás nélkül sötét borostyán színűre olvasztjuk. Négy darab, 1,5 dl űrtartalmú hőálló tálkába csorgatjuk a karamellt, úgy, hogy a karamella a tálka alját egyenletesen bevonja. Kb. 10 percig állni hagyjuk, hogy megszilárduljon. A krémhez az egész tojásokhoz adjuk a cukrozott, sűrített tejet, majd elektromos kézi habverővel simára keverjük. Hozzáadjuk a tejet, a kávét, és egy csipet sót, összekeverjük. Átszűrjük, és egy kancsóba öntjük (ebből könnyebben lehet adagolni a tálkákba), majd elosztjuk a négy edényben. Tepsibe állítjuk a tálkákat, forrásban lévő vizet öntünk bele úgy, hogy kb. az edények 2/3-áig érjen. Kb. 40 percig sütjük a vízgőzben. Nem baj, ha picit még lágynak tűnik, hűlés közben még tovább szilárdul. Lehűtjük (lehetőség szerint egész éjszakára vagy napra). Tálalás előtt a tálkákat forró vízbe állítjuk (hogy a karamell könnyebben folyóssá váljon). Éles késsel óvatosan körbelazítjuk a pudingot, majd fejjel lefelé tányérokra borítjuk, hogy a megolvadt karamellaszirup ráfolyjon. Néhány szem megtört kávébabot szórhatunk a tetejére.
Címkék: édesség, Magyar Narancs