Kecsketejes-tahinis
fagylalt, kardamomos, gyömbéres, kávés, fügés, narancsos-csokoládés, rózsaolajos
halva, frissen préselt tahini, délelőttönként barhesz panini, egy szelet halvával
töltve – amíg a készlet tart. New York egyik legfelkapottabb gourmet piacának,
a Chelsea market legújabb, januárban nyitott hófehér üzletének kínálata. A
Seed+Mill delikáteszt három megszállott csaj alapította, és máris elrabolták a
vásárlók szívét. Minden, ami szezám – ez áll a koncepciójuk középpontjában, a
visszhang alapján pedig telitalálatnak tűnik.
A tahininek, ennek az izraeli, és
más levantei konyhákban gyakran használt sűrű, krémes szezámpasztának most amolyan
pillanata van. Pontosabban, magának a közel-keleti konyhának van pillanata világszerte,
általa általa pedig olyan alapanyagok is előtérbe kerülnek, amelyek eddig
egzotikumnak számítottak. Rózsavíz, zaatar, szumák –soha nem voltak még annyira
a mainstream gasztronómia részei , mint a mai világkonyhában. A tahini itthon
delikáteszekben, török-arab élelmiszerüzletekben kapható. Házilag is könnyen
elkészíthetjük: a szezámmagot enyhén megpirítjuk, kissé lehűtjük, majd aprítógépben
elkezdjük darálni néhány evőkanál olajjal együtt. A saját olajtartalma miatt
egy idő után elkezd krémesedni, és paszta állagúvá válni. Mártás pedig úgy lesz
belőle, ha kb. 1:1:1 arányban simára keverjük citromlével, és jéghideg vízzel.
Nagyszerű bármilyen sült zöldségen: padlizsánon, karfiolon, brokkolin.
Grillezett bárány, fűszeres fasírt mellé. Hummuszban. Desszertekben is (csokitorta, brownie, keksz, fagyi). Barátkozásra
az alábbi receptet ajánlom.
Sóágyon sült édesburgonya
tahinivel
Hozzávalók (4
adag)
1 kg durvaszemű
só
4 egyforma, közepes
méretű édesburgonya
1 dl tahini
1 dl víz
1 dl citromlé
5 dkg zaatar fűszerkeverék
4 teáskanál
fekete hagymamag
1/2 teáskanál
chilipehely
só
1 marék durvára
aprított pisztácia, vagy kesudió
A sütőt előmelegítjük
200C fokra. Az édesburgonyákat megmossuk, és alaposan megszárítjuk. Egy tepsibe
szórjuk a sót, majd a sóágyra ültetjük az édesburgonyákat. Hústűvel, vagy villával
kissé megszurkáljuk. Kb. 1-1 ¼ óráig sütjük, akkor jó, ha az édesburgonya
belseje vajpuha. Kivesszük a sütőből, és kissé lehűtjük, hogy ne legyen tűzforró.
A tahinit simára keverjük a vízzel és a citromlével. A sült édesburgonyákat héjastul,
hosszában félbevágjuk. Megsózzuk, és rácsorgatjuk a tahinit, majd megszórjuk a
zaatarral, a fekete hagymamaggal, a chilivel, végül a pisztáciával.