Karácsonyi harcsa citrusos ropogós morzsával
Íme egy gyorsan elkészíthető halas főétel a karácsonyi
vacsorához. Bármilyen másik hallal, pl. lazaccal, vagy tőkehallal is el lehet
készíteni. A citrusokkal, fekete olajbogyókrémmel és édesköménymaggal
mediterrán összhatású, és szerintem nagyon finom. Kb. 10 perc előkészíteni,
másik 15-20 perc megsütni (a sütési idő a hal vastagságától is függ.) Köretnek
én édesburgonyapürét és narancslében és olívaolajban pácolt édesköményt ajánlok
–előbbihez négy személyre két közepes édesburgonyát megsütök, majd sok vajjal
és pici narancslével pürésítek. Az édeköményhez a zöldséget hajszálvékony
szeletekre gyalulom, és összeforgatom néhány evőkanál narancslével és
olívaolajjal. A fekete olajbogyókrém helyett az egyszerűbbség kedvéért lehet
pl. magos mustárt használni.
Jó minőségű, friss halak beszerzése (Budapesten):
Budaörsi Halpiac
Vörös Homár (Hegyvidék Központ)
A Halas (Nagycsarnok, alagsor)
Metro
Hozzávalók (4 adag)
60 dkg harcsafilé (vagy más hal, pl. lazac, vagy tőkehal),
egyben
4 dkg fekete olajbogyókrém (készen kapható tapenade, vagy
házi)
8 dkg pankómorzsa, vagy friss kenyérmorzsa
1 citrom reszelt héja
1 zöldcitrom reszelt héja
1 mandarin reszelt héja
1 teáskanál édesköménymag, pirítva, megtörve
só, bors
8 dkg vaj, olvasztva
A sütőt előmelegítjük 200C fokra. A (szobahőmérsékletű)
harcsafilét sózzuk, borsozzuk, majd a tetejét bekenjünk az olajbogyókrémmel
(lsd. alább). Egy keverőtálban összeállítjuk a morzsát: a pankóhoz (vagy friss
kenyérmorzsához) hozzáadjuk mindhárom citrus reszelt héját, a édesköménymagot,
sót, borsot, végül az olvasztott vajat, összekeverjük. Szorosan az
olajbogyókrémmel megkent harcsafilére tapasztjuk, kanál hátával alaposan
nyomkodjuk rá. (Eddig a fázisig akár előre el is készíthetjük, így vacsorakor
csak frissen a sütőbe kell tenni). Tepsibe tesszük, és 20 perc alatt megsütjük,
amíg a teteje ropogós-arany színűre sül. (Köretnek én vajas édesburgonyapürét,
és nyersen marinált édesköményt ajánlok mellé).
(Citromos olajbogyódzsem: kis lábasban összefőzzünk 25dkg
magozott fekete olajbogyót, 1 reszelt fokhagymagerezdet, 1 citrom reszelt héját
és levét, 1dl fehérbort, csipet chilit és 6dkg cukrot. Kb. 15 percig főzzük,
majd botmixerrel kissé darabosra pürésítjük, és még addig főzzük, amíg minden
folyadék elfő. Hűtőben 10 napig eláll. Tanja Grandits receptje alapján)