Zsályás-sütőtökös rakott burgonya
Fotó, styling: Milutinovits Panka
Való igaz, kissé talán korai még megkezdeni a sütőtökszezont,
de sütőtök is akad már, meg borús, őszi időjárás is hamarosan, úgyhogy nincs mese, lassan
izzíthatjuk a sütőket. A tököt szinte mindig célszerű kiegészíteni valamilyen
izgalmas fűszerrel, különben lapossá, egyhangúvá válhat a belőle készített étel.
Kell mellé valami, ami megtöri az édességét. Jól áll neki minden, ami csípős –
chili, vagy gyömbér -, az egzotikus fűszerek is remekül passzolnak hozzá (római
kömény, kardamom, curry), de a friss zöldfűszerek is életre keltik. Utóbbiak közül
talán friss zsályával a legizgalmasabb, az olasz konyhában klasszikus páros. A
zsálya az egyik legegészségesebb fűszer,
a Nemzetközi Fűszer Szövetség (International Herb Association), 2011-ben
az “Év Fűszerének” választotta. Idén egyébként az üröm növénynemzetség nyerte
el ezt a titulust. A zsálya jól terem kertekben, de viszonylag könnyen
beszerezhető üzletekben is (Lehel piac, Culinaris, Ági zöldséges). Ezüstös zöld,
selymes-bolyhos a felülete, íze édeskés, összetéveszthetetlen. Kevés pirított
vajban átforgatva fantasztikus tésztákon, gnocchin, halon, sült csirkemellen.
Az alábbi sütőtökös rakott burgonyában összeolvad a tejszínnel és a sonka füstösségével,
az utóbbi idők egyik legharmonikusabb íze, feltétlenül próbáljátok ki. Magában is
finom, de nagyszerű körete halaknak, vagy sült csirkének. A sütőtökszezont
ezennel megnyitom.
Zsályás-sütőtökös
rakott burgonya
Hozzávalók (4 adaghoz)
1 kg burgonya
1 kg sütőtök
5 dkg vaj
10 dkg feketeerdei sonka
20 friss zsályalevél
4 dl tejszín (min. 30%)
só, bors
A sütőt előmelegítjük 200C fokra. A burgonyát meghámozzuk, és
zöldséggyalun, vagy mandolinon egészen vékony, kb. 2 mm-es szeletekre vágjuk. A
sütőtököt szintén megámozzuk, és ugyanilyen vékony karikákra szeleteljük. Erre
a sütőtök (sonkatök) hosszúkás része alkalmas, ezért érdemes olyan tököt választani,
amelynek ez a része a legnagyobb. Ha nem kapunk ilyet, akkor két kisebb sütőtök
hosszúkás részét használjuk (a többit pedig megsütjük, és másra használjuk). Egy 30x20 cm-es tepsit, vagy jénait kikenünk
a vaj felével, majd először lerakjuk a vékonyra szeletelt burgonya felét. Sózzuk,
borsozzuk. Erre jön a sütőtökkarikák fele. A két zöldségréteget leterítjük a vékony
szelet sonkákkal, majd egyenletesen rátesszük a friss zsályaleveleket. Ismét a
burgonya és a sütőtök következik, itt már tehetjük felváltva egymás után a zöldségkarikákat, így
mutatósabb lesz a teteje. Sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk a tejszínnel. A tetejére vajdarabkákat teszünk. 45 percig sütjük,
a sütés utolsó 5 percére felvehetjük a sütőt grillfokozatra, hogy a teteje szépen
megpiruljon. Magában is nagyon finom, de adhatjuk köretként halak, vagy sült húsok
mellé.
A receptet a mostani Nők Lapja Konyhába készítettem, további tökös és céklás ételekkel együtt.