szerda, december 30, 2015

Komfortzóna: Berlin, a szabadság városa - Interjú Baktay Anna-Rékával - #gasztrocsajok 1.

Fotó: Tihanyi Anna


Új sorozatomban olyan, inspiráló #gasztrocsajokat mutatok be az egész világról, akik a gasztronómiában, vagy annak valamilyen kapcsolódó területén találták meg a saját útjukat. Célom, hogy ihletet és jó példákat hozzak, valamint megmutassam: érdemes a saját, önazonos utunkat járni, akkor is, ha az esetleg elsőre furának és/vagy rögösnek tűnik. Fogadjátok sok szeretettel az első szereplőt: Baktay Anna-Rékát, Berlinből.

---


Berlin az elfogadás és a szabadság városa – állítja Baktay Anna-Réka. A végzett közgazdász és szabásznő (!) nyolcadik éve él itt, és idén év végén jelent meg az általa kitalált és kivitelezett szakácskönyv, a Comfort Zone - Berlin Cookbook, amelyben Berlinben élő, főként a kreatíviparban tevékenykedő bevándorlókat, művészeket mutat be a főzésen keresztül. A projekt kedvéért sikerült egy közös kalácssütésre összehoznia egy rabbit, egy imámot és egy evangélikus pásztort – szerinte ez Berlin maga. Hogy miért és hogyan kezd bele az ember egy szakácskönyv szerkesztésébe egy lüktető világvárosban, és hogy miért pont Berlinben érzi magát életében először otthon – erről beszélgettem Anna-Rékával, Prenzlauer Berg egyik kedvelt, újhullámos kávézójában.

Mi az, ami miatt ennyire jó hely Berlin?
További bejegyzések »

 

 

hétfő, december 21, 2015

Budapest Bites - megjelent az angol nyelvű szakácskönyvem



Boldogan, és büszkén szeretném megosztani Veletek, hogy a Libri Kiadó gondozásában megjelent az angol nyelvű szakácskönyvem, amelynek a címe Budapest Bites, fogadjátok szeretettel.



További bejegyzések »

 

 

szombat, december 12, 2015

2015-ben az év étele: egészben sült karfiol


Ha létezik olyan fogalom, hogy gasztronómiai zeitgeist (azt hiszem, nem létezik), akkor az egészben sült karfiol egészen biztosan jól megtestesíti azt 2015-ben.

A rózsáira szedett sült karfiol már régóta hódított világszerte (2007-ben publikáltam először a blogon, akkortájt toronymagasan az egyik legolvasottabb posztom volt, és azóta már itthon is teljesen beépült a kulináris köztudatba), az azonban, hogy az egész fejet, egyben sütik meg, csak néhány éve merült fel. Először a csodás My New Roots blogon olvastam róla (gyönyörű poszt, sok fűszerrel), akkor ki is próbáltam, de egyáltalán nem tetszett, ma már azt is tudom, miért, mindjárt elárulom.
További bejegyzések »