vasárnap, április 26, 2015
A ricotta salata, vagyis sós, érlelt ricotta kimondottan
függőséget okoz. Tavaly nyáron, a szicíliai nyaralásunk alatt fedeztem fel
magamnak igazán, utána körül is néztem itthon, de nemigen lehetett rendszeresen
hozzájutni.
Ez az olasz sajt juhtejből készül, a hagyományos, ismertebb, krémes, semleges ricottával szemben azonban ez nem egy friss sajt, hiszen 90
napig érlelik. Fehér, tömör, sós,
karakteres, valahol a feta és a pecorino közé sorolnám be. Ételek tetejére
lehet morzsolni, vagy zöldséghámozóval vékony forgácsokat hámozni. Zöldborsón, paradicsomon, sült padlizsánon,
gombán, sült zöldségeken, salátákon, tésztákon (a klasszikus szicíliai
padlizsános tészta, a Pasta alla Norma fontos kelléke).
szombat, április 25, 2015
Vegán fine dining a Babel Budapestben
2008-ban jártam előszőr a Babel (akkor Babel Delicate) étteremben, éppencsak hazaköltöztem Brüsszelből, és elkezdtem felfedezni a
budapesti éttermeket. A fine dining műfajban mind közül akkortájt a Babel nyűgözött le leginkább, évekig ők voltak a kedvenceim – sokan voltunk
ezzel anno így. Pesti István volt a konyhafőnök, akinek munkáját a
Michelin-kalauz nemrég egy megérdemelt csillaggal jutalmazta.
A Babel Delicate aztán bezárt, a nehéz, turistaútvonalon
fekvő helyszínről elköltözött, és a tulajok új álom megvalósításába kezdtek a Piarista
közben. Tavalyelőtt végre újranyitott, Lőrincz György személyében új séffel,
új, barátságos, elegáns enteriőrrel és új étlappal. Már a kezdetektől fogva
nagyrabecsültem azt a gasztronómiai szellemiséget, amit a tulajdonos képviselt,
mint ahogy tetszett a folyamatos újító szellem, és az az ízlés is, amellyel a
éttermet kialakították – mind külsőleg mind belsőleg.
Most egy újabb nagyszerő kezdeményezéssel rukkoltak elő: az
étteremben –Magyarországon szerintem elsőként, a hagyományos (vajban, húsban,
nemes alapanyagokban bővelkedő) menüjük mellett– vegán fine dining ételsor
debütált. A menü abszolút “mindenmentes”,
laktóz- és gluténmentes is, és választható mellé egy hihetetlenül
izgalmas juice párosítás is.
További bejegyzések »
csütörtök, április 16, 2015
Perzsa zöldfűszeres rizs
A tavaszi megújulás ünnepe
-1394
A perzsa újév, a Nowruz a tavasz első napja, az iráni naptárban
pedig az év első napja. Minden évben március 20., vagy 21-re esik, és 2008 óta az
UNESCO szellemi kulturális örökségének részét képezi. A tavasz beköszöntével érkező
megújulás, növekedés és újjászületés ünnepe. Talán a világon az egyik legszebb ünnep.
szombat, április 11, 2015
Tavaszi zöldfűszermártás (Grüne Sosse 2015.)
A frankfurti zöldfűszermártással, vagyis a
Grüne Sosse-val akkor ismerkedtünk meg, amikor a családom egy része
Németországban élt. Frankfurtban ez az egyik helyi specialitás, de egész
Németországban nagy hagyománnyal bír a fogyasztása. Arról is híres, hogy a frankfurti születésű Goethe egyik kedvenc
étele volt. A teljes történetéről, még anno, 2007-ben (te
jó ég, de rég volt!) írtam átfogóbban.
szerda, április 08, 2015
Április 8. - Nemzetközi Roma Nap
Ma, a roma kultúra világnapján Budapesten rengeteg izgalmas rendezvényre kerül sor, csatlakozzatok valamelyikhez, amelyik a legjobban érdekel benneteket!
Roma divatbemutató, utcai akciók, koncertek, rövidfilmek, és a cigány konyha legfinomabb fogásait is meg lehet kóstolni.
Minden részletes információ és program megtalálható az esemény facebook oldalán, vagy a Roma Sajtóközpont honlapján.
Tényleg tobzódni lehet a jobbnál jobb programok között, én két kedvencet emelnék ki, amelyeken magam is résztveszek:
Romani Design divatbemutató - 15. 30 órakor az Akvárium teraszán
A kifutón ismert színészek mutatják be Varga
Erika tradicionális roma motívumok ihlette divatkollekcióját.
Modelljeik lesznek többek között: Farkas Franciska, Gryllus Dorka, Kiss Diána Magdolna, Láng Annamária, Ónodi Eszter, Pető Kata, Szabó Vera, illetve az Örkény színház színészei: Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabriella, Kerekes Éva, és Csuja Imre is!
Modelljeik lesznek többek között: Farkas Franciska, Gryllus Dorka, Kiss Diána Magdolna, Láng Annamária, Ónodi Eszter, Pető Kata, Szabó Vera, illetve az Örkény színház színészei: Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabriella, Kerekes Éva, és Csuja Imre is!
A mai napon természetesen fontos szerephez jut a csodás cigány konyha is, több étteremben is lehetőség nyílik a kóstolására, például ezeken a helyeken.
Én a kedvenc bisztrómban és törzshelyemen, a Két Szerecsenben fogok kóstolni, ahol annyira menők, hogy nem csak a mai napon, hanem egész héten roma ételek vannak a heti ajánlatba. Az étlap elég komoly, itt látjátok az ételeket. A recepteket a Romani Gastro bloggerinái, adták.
A cigány konyha rejtelmeibe az elmúlt hónapokba fantasztikus emberek avattak be az elmúlt hónapokban egy nagyszerű projekt keretében, erről részletes beszámoló jön!
hétfő, április 06, 2015
Édesem - új családi cukrászda Budán
Akik többé-kevésbé követik a gasztroblogokat, az elmúlt években nagy
valószínűséggel találkoztak Márk Szonja desszertes blogjával,
az Édesem-mel. Nagyszerű, házias receptek, ízléses fotók. Szonja is
pályaváltó, ő bölcsész-újságíróból lett hivatásos cukrásszá, és most már
cukrászdatulajdonossá.
Szívből gratulálok neki és férjének, családjának, hogy végre
beteljesedett az álmuk, és a Millenáris mellett, a Kis Rókus utcában
megnyitották hangulatos, apró cukrászdájukat. Azt mondták, minden szempontból
most jött el ennek az ideje, és jó is, hogy nem korábban történt. Szonja
“kortárs-háziasnak” nevezi a cukrászdát, ez, ahogy látom, desszertkínálatban
leginkább azt jelenti, hogy főleg a klasszikus amerikai sütemények vannak túlnyomó
többségben – cheesecake, brownie, citrompite (csattos üvegben), cupcake - ezen
kívül azonban bármi előfordulhat a naponta változó választékban – gluténmentes,
vegán, pohárdesszertek – amihez Szonjának éppen kedve van. A hangulat csodás,
családias, olyan érzése van az embernek, mintha valakinek a konyhájában
traccsolna. Közben még ezt is megkóstolja, azt is kipróbálja, na jó, még egy kávé is legyen. Minden, amit kóstoltunk, remek volt, és éppen olyan, amilyennek a nagykönyvben meg van írva.
csütörtök, április 02, 2015
Lisztmentes, kókuszos répatorta
Az ember azt gondolná, hogy a répatortáról már nincs
mit mondani. És ez így is van. Ez a klasszikus amerikai sütemény az évek során
annyira hétköznapivá vált, hogy gyakorlatilag nincs kávézó, ahol ne lehetne
kapni, és nincs háziasszony, aki ne sütött még volna. Elronthatatlan, kezdőknek
is tökéletes, és bár a különböző receptek között vannak eltérések, szinte mind
jó végeredményhez vezet, mivel a sárgarépának és a zsiradéknak (általában olaj)
köszönhetően mindig szaftos lesz. Igaz, ettem már száraz, íztelen répatortát,
de szerintem ezt elrontani tényleg művészet. Répatortát csak olyankor szoktam
sütni, amikor nincs jobb ötletem. Ritkán.
Az alábbi változat azonban egészen más dimenzióba
helyezi a fogalmat.
szerda, április 01, 2015
Hogyan vásároljunk húsvéti sonkát?
Fotó: Nagy Balázs
Aktualitása miatt az archívumból hozom a húsvéti sonkaguide-ot - melyik részt érdemes választani, hogyan főzzük, és hasonló húsbavágó húsvéti kérdések:
http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2012/04/sonka-gyorstalpalo.html
Három gyors tipp a hétvégi beszerzésekhez, a sonka mellé:
- A Sarki Fűszeresnél a Steltz-féle parasztsonkák mellett eredetvédett hajdúsági torma (olyan, ami a piacokra nem is kerül!), illetve ebből készített házi ecetes torma.
- Kaldeneker Gyurinál zöldségchutneyk, tormás almalekvár, paprikalekvár, húsvéti akció.
- Buono! - Giuseppe barátomnál fantasztikus, Olaszországból érkezett mozzarella, burrata, ricotta, mortadella és hasonlók!