Lisztmentes, kókuszos répatorta
Az ember azt gondolná, hogy a répatortáról már nincs
mit mondani. És ez így is van. Ez a klasszikus amerikai sütemény az évek során
annyira hétköznapivá vált, hogy gyakorlatilag nincs kávézó, ahol ne lehetne
kapni, és nincs háziasszony, aki ne sütött még volna. Elronthatatlan, kezdőknek
is tökéletes, és bár a különböző receptek között vannak eltérések, szinte mind
jó végeredményhez vezet, mivel a sárgarépának és a zsiradéknak (általában olaj)
köszönhetően mindig szaftos lesz. Igaz, ettem már száraz, íztelen répatortát,
de szerintem ezt elrontani tényleg művészet. Répatortát csak olyankor szoktam
sütni, amikor nincs jobb ötletem. Ritkán.
Az alábbi változat azonban egészen más dimenzióba
helyezi a fogalmat.
Egy modern perzsa konyháról szóló csodás könyvben bukkantam
a receptre, amit aztán tovább alakítgattam. Egy gramm liszt sincs benne, a
magok – mandula, mogyoró, kókusz – adják az alapját. Ettől olyan keleties
hatása van, amire ráerősítenek a fűszerek és a narancsvirágvíz. Utóbbi
rétegműfaj, de szerintem fantasztikus benne, párszáz forintért lehet kapni
fűszer- és delikáteszüzletekben. Cukor helyett nyírfacukrot használtam, és az
olvasztott vajat akár le lehetne cserélni pl. olivaolajra (vagy jóval drágább
mandula-, vagy mogyoróolajra), így “mindenmentes” is tud lenni.
A tetejére vaníliás mascarponét és pirított
kókuszforgácsot tettem, de minden nélkül is megállja a helyét. Akár 3-4 napig
is eláll, és extra szaftos, szóval, már akár csütörtökön, pénteken meg lehet
sütni húsvétra.
Lisztmentes,
kókuszos répatorta
Hozzávalók (10-12
szelet)
3 egész tojás
20 dkg nyírfacukor
1 kávéskanál só
20 dkg darált
mandula
10 dkg
kókuszreszelék
15 dkg törökmogyoró, durvára vágva
15 dkg vaj, felovasztva
1 kávéskanál őrölt fahéj
1
kávéskanál őrölt kardamom
2
evőkanál narancsvirágvíz
20 dkg sárgarépa (kettő
kisebb répa), lereszelve
A sütőt előmelegítjük 160C fokra. Egy nagy tálban elektromos
kézikeverővel habosra keverjük a három tojást a nyírfacukorral és egy csipet
sóval. Hozzáadjuk a darált mandulát, kókuszreszeléket és a durvára vágot
mogyorót. (Más magokkal, pl. dióval, pisztáciával is készíthetjük). Hozzáadjuk
az olvasztott vajat, a fahéjat,
kardamomot, narancsvirágvizet és a reszelt sárgarépát (amelyet a reszelő
nagy lyukán reszeltünk). Egy 23 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk
sütőpapírral, és beleöntjük a masszát. Kivajazni nem szükséges, mert a
magok olajtartalma miatt szépen elválik majd a torta a formától. 50-60 percig,
tűpróbáig sütjük. Félidőben, amikor a teteje elkezd pirulni, érdemes
alufóliával letakarni. Teljesen hagyjuk kihűlni, érdemes előző nap elkészíteni,
akkor lehet a legszebben szeletelni. Napokig
eláll. Mellé vaníliafagylaltot, esetleg joghurtttal, vaníliával, és kevés
narancsvirágvízzel kikevert mascarponét kínálhatunk.
Alább pedig, szokásos módon, kissé utolsó percben, de sok szeretettel
összegyűjtöttem néhány húsvéti receptet, útmutatót, csemegézzetek belőle
bátran!
Sonka:
Torma
Kalács
Cseh húsvéti kalács: http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2014/04/mazanec-cseh-husveti-kalacs.html
Tojás
4 hozzászólás:
Kedves Chili és Vanilia! Szeretném megkérdezni, hogy mandula és mogyoró helyett lehet gesztenye és/vagy zabpehely lisztett használni?A kisfiam még nem eheti az ilyen magvakat az esetleges allergia miatt.
Köszönöm a választ!
Bea
Szia Bea, hát, ebben a tortában ez sajnos nem működne, vagy legalábbis teljesen más lenne az állaga, íze. Itt pont az olajos magok adják a testét, lelkét a sütinek:) Inkább várjatok vele, amíg a kisfiad ehet ilyeneket, addig csak a felnőttek egyék:) Zsófi
Kedves Zsòfia!
A tojàst mivel tudnàm helyettesìteni,hogy tényleg "mindenmentes" legyen? :)
Esetleg kukoricakeményìtô és vìz keveréke? Ha igen,milyen arànyban?
Elôre is köszönöm vàlaszod!
Kellemes ünnepeket!
Dulcinea
Köszi, Zsófikám, ez nagyon jól jött a húsvét hétfői családi ünneplésre, ahová kell valami húsvéti ÉS gluténmentes. Ugyan a törökmogyorót kénytelen leszek lecserélni dióra, de úgy is klassz lesz. Kellemes ünnepeket!
Neked is van véleményed?
<< Főoldal