Fűszeres rizs füstölt pisztránggal és buggyantott tojással
Amikor rizst főzök, mindig többet készítek, mint amennyire
szükség lesz, a maradékból ugyanis másnap a legnagyszerűbb, ötperces
gyorsételeket lehet elkészíteni. Amúgyis nagy rizsrajongó vagyok, sütve is
nagyon szeretem, tojással, szójaszósszal, zöldségekkel.
Az alábbi változat az
aktuális kedvencem, a jó hír pedig, hogy ehhet is kimondottan a másnapos, kissé
összeállt főtt rizs az ideális. Igazi fehérjebomba, talán még az edzők is
jóváhagynák, bár akkor a vajat nyilván azonnal olívaolajra kellene cserélni. Én
leginkább az íze miatt készítem gyakran, a füstölt pisztráng és a csípős curry
csodát tesznek ezzel az egyszerű étellel. Minél jobb minőségű a currykeverék,
annál finomabb lesz a végeredmény! Régebbi Jamie és Nigella könyvekben is
lehetett találkozni ezzel a fura nevű fogással – a kedgeree (kedzsöri) egyfajta
indiai-brit ötvözet.
Hagyományosan főtt rizsből, füstölt
halból (eredetileg bó), petrezselyemből, főtt tojásból áll, amelyet
curryporral, vajjal, néha tejszínnel készítenek, alkalmanként mazsola is kerülhet
bele, de zöldségek, pl. zöldborsó hozzáadása is gyakori. Az étel Indiából
származik, ahol hasonló fűszerezésű babos, illetve lencsés rizsként kezdte a
pályafutását, khichri néven a 14. században. Angliába a brit gyarmatosítók
hozták magukkal, akik kiadós reggeli fogásként vezették be.
A buggyantott tojás talán túlzásnak tűnhet, mivel
keménytojás alapjáraton is van benne, de annyira jó, amikor a fűszeres ételbe
még a lágy tojássárgája is belekeveredik.
Fűszeres rizs füstölt
pisztránggal és buggyantott tojással (kedgeree)
Hozzávalók (2-4 adag)
5 dkg vaj
4 szál újhagyma, vékonyra karikázva
1 szárzeller, vékonyra szeletelve
1 evőkanál csípős currypor
1 teáskanál őrölt kurkuma
20 dkg rizs, megfőzve
15 dkg füstölt pisztráng, apró darabokra szedve
4 kemény tojás, cikkekre szeletelve
1 kávéskanál chilipehely
só, bors
Tetejére: buggyantott tojás
Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a
felkarikázott újhagymát és a szárzellert, majd üvegesre dinszteljük. Rászórjuk
a curryport és a kurkumát, elkeverjük, néhány percig pirítjuk. A serpenyőbe
tesszük a főtt rizst, és elkeverjük, hogy a fűszeres hagyma egyenletesen
befedje. Sózzuk, borsozzuk, de óvatosan, mert a pisztráng is ad még hozzá
sósságot. A füstölt pisztrángot villával darabokra szedjük, és a rizsbe
keverjük, ugyanezt tesszük a keménytojások felével. A másik felét a tetején
tálaljuk, hogy ne törjön, Ha még extra buggyantott tojást is teszünk rá, akkor
csendesen gyöngyöző vízbe ütjük egyenként a tojásokat és 3 percig főzzük, hogy
a közepe folyós maradjon. Adhatunk hozzá
rizsecettel savanyított szárzellert.
1 hozzászólás:
Kedves Chili&Vanilia!
Megmondanád kérlek, hogy hol veszel jó minőségű curryport, currypasztát?
Barátságos üdvözlettel:
Orsi
Neked is van véleményed?
<< Főoldal