Forró, fűszeres, mézes narancspuncs
Ipari mennyiségű narancslekvár készítés után még mindig
maradt egy kiadósabb adag karácsonyi narancsom, amit Giuseppétől vettem, és kezdtek
túllenni a fénykorukon. A bécsi karácsonyi piacokon népszerű puncsok adták az
ihletet az alábbi recepthez – bár ott a narancsosat pont nem kóstoltam, de
abban biztos vagyok, hogy azok nem frissen préselt gyümölcsléből készünek.
Igazi, téli (nőies), szív- és lélekmelegítő ital., vigyázat,
nagyon itatja magát! A legtöbb puncs borral készül, én a teás változatot
választottam, valahogy az még jobb ötletnek tűnt ebben a jeges időben. Forró
tea + narancs + fűszerek + rum = tél. Ha kezeletlen narancsot tudunk használni
(nekem a Giuseppe féle karácsonyi adagból ilyenem volt), akkor a héját préselés
előtt érdemes Microplane reszelővel lereszelni, megszárítani, és kávédarálóban
megőrölni, majd porcukorhoz, vagy fűszersóhoz keverni.
Ez a puncs csodás az ünnepek alatt (is) vendégségre, welcome
drinknek, tévézéshez, olvasáshoz, panettone, bejgli mellé, vagy csak úgy.
(Ne feledjétek, a food stylist versenyre január 5-ig várjuk a pályaműveket!)
Forró, fűszeres,
mézes narancspuncs
Hozzávalók (2,5 literhez/ 6-8 főre)
1 liter nem túl erős, de jófajta fekete tea
5+2 cm friss gyömbér, felkarikázva
10 szem szegfűbors
5 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
1 liter frissen facsart narancslé (kb. 8-10 szem/2 kg
narancs)
1 citrom leve
10 dkg méz (a méz pontos mennyisége a narancs édességétől függ)
1 vaníliarúd magjai
0,5 dl rum
Elkészítjük a teát, és amikor leszűrtük, egy lábasba öntjük,
takarékon forrón tartjuk, hozzáadjuk az 5cm felkarikázott gyömbért (nem is
muszáj meghámozni, mert eltávolítjuk majd), és a fűszereket. Fedő alatt 15
percig állni hagyjuk, hogy a tea finoman átvegye a fűszerek ízét. Közben
kifacsarjuk a narancsokat (ha kezeletlen narancs, a héjukat előtte érdemes
reszelni, és megszárítva másra, pl. narancsos fűszersóhoz, vagy cukorhoz használni). Egy lábasba öntjük a narancslevet, a citromlevet, a leszűrt, fűszeres teát,
hozzáadjuk a mézet, a vaníliát, és
felforrósítjuk. Hozzáadjuk a rumot. Forrón, narancskarikával kínáljuk.
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal