Fűszeres, mazsolás rizs gránátalmával
Néhány napja került sor a Világevővel közösen adott
vacsorára, amelyet azok között sorsolt ki, akik nagyvonalú adományukkal
hozzájárultak a jótékonysági gyűjtésébe, amelynek befolyt összege rákkutatási célokra megy, és amely a New York-i maratoni futásához
kapcsolódott.
Jó kis este kerekedett, a
vendégek szerették a menüt. Én többek között a főételt készítettem,
gránátalmaszirupban pácolt és grillezett báránybordát, mellé pedig ezt a
rizspiláfot. Mondjuk, amikor a vendégek bevallották, hogy két dologért nem
lelkesednek annyira, a közel-keleti konyhért és a római köményért, akkor picit elbizonytalanodtam (finoman szólva),
de szerencsére ízlett nekik minden.
A rizst négy különböző típusú
mazsolával készítettem: nagyszemű aranymazsolával, hagyományos mazsolával,
korinthoszi mazsolával (a nemzetközi gasztronómiában “currant” néven
használják, és ez pl. a közel-keleti dolmák töltelékének egyik jellegzetes
alapanyaga. Egészen aprószemű, sötét, édes-savanykás), végül borbolyával, ami valójában egyáltalán nem mazsola, csak én nevezem annak. Ez berberis/berberitzen néven
fut angolul/németül, én az azeri konyhában ismerkedtem meg vele jobban, és
imádom. Vörös, gyümölcsösen savanykás. Utóbbi két, különlegesebb alapanyagot én
Isztambulból hoztam, de mindkettőt lehet kapni itthon is a Troya török szupermarketben
(8.ker. Népszínház/Alföldi u. sarok), ahol a csodás bárányt is vettem. A
borbolya ott egyébként ribizli néven kapható a fűszerosztályonJ.
A Troya török szupermarketben
kapható továbbra is a város legjobb minőségű bárányhúsa, a török hentesről most
ráadásul megtudtam, hogy ő eredetileg ráadásul hússzakács is, úgyhogy nem
véletlen, hogy remekül fűszerezi például a köftét. A bordát akkor bontották a
szemem előtt egy egész bárányból, csodás minőségű volt.
Az alábbi rizspiláfot egy
lenyűgöző, új szakácskönyvszerzeményem ihlette (erről majd még részletesen),
két receptjét kevertem + hozzáadtam egy csomó mindent. Gyönyörű és nagyon finom.
Fűszeres, mazsolás
rizs gránátalmával
Hozzávalók (6 adag köretként)
40 dkg basmati rizs
1 dl olívaolaj
5 dkg fenyőmag
5 dkg hámozott pisztácia
10 dkg hámozott, szeletelt mandula
10 dkg vaj
1g sáfrány
5 szem zöld kardamom
1 púpos teáskanál őrölt római kömény
½ teáskanál őrölt szegfűbors
15 dkg mazsola (vegyesen)
1 liter alaplé, vagy víz
1 evőkanál só
1 gránátalma magja
1 csokor koriander
A rizst alaposan, többszörösen átöblítjük. Egy nagy lábasban
felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a fenyőmagot. Amikor világos
aranyszínűre sül, szűrőkanállal kiemeljük, félretesszük. A forró olajba tesszük
a pisztáciát és a mandulát, ezt is megpirítjuk, majd kivesszük. (azért kell
külön, mert a fenyőmag sokkal gyorsabban pirul, mint a többi mag). Az olajhoz
adjuk a vajat, felolvasztjuk, majd beletesszük a fűszereket, elkeverjük, és
néhány percig pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk az átöblített rizst, valamint a
mazsolákat, elkeverjük. Felüntjük az alaplével, vagy vízzel, szükség szerint
sózzuk. Felforraljuk, majd takarékra vesszük a hőt, és a rizst fedő alatt 15-18
percig pároljuk, a végére szépen felveszi a folyadékot. Lezárjuk alatta a hőt,
az edényre terítünk egy tiszta konyharuhát, arra rászorítjuk a fedőt, és így
állni hagyjuk további 10 percig, ez alatt a rizs a saját gőzében még tovább
puhul. Tálaláskor megszórjuk a pirított magvakkal, a gránátalma magjaival és a
finomra aprított korianderrel. Bárány, vagy egyéb sültek mellé kiváló.
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal