Citromos-birsalmás libaleves
Archívumból
“ …liba aprólékot majdnem teljesen omlósra főzött, aztán
beletett felkockázott birsalmát, amikor az is megpuhult, akkor behabarta tejföllel…”
suttogta a fülembe Furka István nyugdíjas professzor úr egy debreceni rendezvényen
édesanyja receptjét. Egyébként sincs inspirálóbb az olyan családi recepteknél,
amelyek valaki gyerekkori emlékekeit idézik fel, és amelyet anyák és nagymamák
főztek a családjuknak. A birsalmás libaleves már első hallásra elindította a
fantáziámat, amelyben a libahús által adott tartalmas, telt ízű húsleves
finoman harmonizált a birsalma gyümölcsösségével. Saját ízlésre hangolva: kis
friss gyömbérrel, sok kaporral és sok citromlével alakult ki az alábbi elkészítési
mód. Azt hiszem, ez az egyik legfinomabb leves, amit az utóbbi időkben ettem, sőt
az év levesének is kinevezem. Igazi, hagyományos, vidéki (hajdúsági?) recept,
amelyben sok kreativitás és játékosság lehetősége rejlik. Libaszárnytővel készítve
kimondottan gazdaságos leves, ha pedig valaki sok hússal szereti, készítheti
libacombbal is. Ha pedig valaki tovább szeretné fokozni az élvezeteket, és
nyitott az izgalmas, új ízekre, adhat a leveshez a főzési idő vége előtt tíz perccel egy-két
marék mazsolát (ettől édes-savanykás lesz), a habaráshoz pedig friss tárkonyt
is.
Citromos-birsalmás libaleves
Hozzávalók (6 adag)
2 libaszárny (1/2kg)
1 kis hagyma, egészben, héjastul
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
6-8 szem bors
4 szelet friss gyömbér
só
2 birsalma, héjastul felkockázva
3,5 dl tejföl
2 evőkanál étkezési keményítő
1 citrom leve
1 teáskanál nádcukor
1 csokor kapor, finomra aprítva
A libaszárnyat 2,2 liter hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk
az egész hagymát, a fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, borsot és a gyömbért,
sózzuk. Addig főzzük, amíg szinte teljesen megpuhul (kuktában 45 perc). Ekkor
hozzáadjuk a kb. 1,5 cm-esre felkockázott birsalmát (nem kell meghámozni), és
további kb. 15 percig főzzük, amíg a gyümölcs is megpuhul. Eddig érdemes akár
előző nap elkészíteni, és hűtőbe tenni a levest, hogy a megdermedt zsírt könnyen
le lehessen róla szedni (a libaleves elég zsíros). A csontról lefejtjük a húst,
és falatnyi darabokra vágjuk, visszatesszük a levesbe. A tejfölt simára keverjük
néhány merőkanálnyi forró lével és az étkezési keményítővel, majd behabarjuk
vele a levest, néhány percig főzzük, de nem forraljuk. Levesszük a tűzről, és
hozzáadjuk a citromlevet, pici cukrot és a finomra aprított kaprot.
2 hozzászólás:
ez jól hangzik, kipróbálom, nagyon köszi!
The best soup of the year! :)
Neked is van véleményed?
<< Főoldal