Almával, körtével, fügével
A leveles tészta készítése házilag igen időigényes elfoglaltság, kevesen
állunk neki. Az alábbi klasszikus, számos cukrász által bemutatott receptben bemutatott módszer amolyan gyors, instant
leveles tésztát eredményez, a négy-ötszöri hajtogatásnak köszönhetően ugyanis a
tészta megemelkedik, és sok vékony réteg képződik benne.
Bármilyen gyümölccsel
kirakhatjuk, a képen látható fügés változatot még kora-őszi, buja fügével készítettem,
akkor volt szezonja a Balatonon, a Káli-medencében, illetve rekeszekkel állt az érett, török füge a szupermarketekbe is. Nagyon finom almával, körtével, vagy akár narancsos sütőtöklekvárral. Az alábbi képen pl. almával (és sós karamella öntettel). A lenti receptben megadott mennyiség hat egyszemélyes sütire szól, egy nagy, 20 cm átmérőjű tésztához 15dkg liszt, 15 dkg vaj és 0,5 dl víz szükséges (és az almáshoz négy darab meghámozott, vékonyra szeletelt zöldalma).
Ezt
a desszertet tálalhatjuk magában is, vagy fagylalttal, tejszínnel, tejföllel.
Megszórhatjuk sós, vagy chilis
ropogós mandulával, dióval, vagy pisztáciával.
Fügés sütemény
Hozzávalók ( 6 kis adag)
10 dkg liszt + a szóráshoz
½ kávéskanál só
10 dkg jéghideg vaj
2-3 evőkanál jéghideg víz
6 szem friss, érett füge
1 evőkanál nádcukor
Tálaláshoz: vanília-, joghurt-, vagy diófagylalt
Elsőként elkészítjük a házi vajas tésztát: egy kis keverőtálban
összekeverjük a lisztet a sóval. Hozzáadjuk a jéghideg vajat. A vajat leginkább
a reszelő nagy lyukán érdemes lereszelni, esetleg fel is kockázhatjuk. A végeredmény
szempontjából kulcsfontosságú, hogy valóban igen hideg legyen a vaj, így
felhasználás előtt akár célszerű tíz-tizenöt percre a mélyhűtőbe tenni. Kézzel
gyorsan összemorzsoljuk a liszttel, maradhatnak benne nagyobb darabok. A morzsa
közepébe mélyedést formázunk, ebbe öntjük a jéghideg vizet. Összekeverjük, és
amint összeállt, téglalapot alakítunk ki belőle. Lisztezett gyúródeszkán kb. 30
cm hosszú téglalapra nyújtjuk. Mindkét oldalán behajtjuk (mint egy könyvborítót),
aztán felülről lefelé félbehajtjuk, végül sodrófával újra 30 cm-es téglalappá
nyújtjuk. Ezt a műveletet négyszer – ötször megismételjük (mint egy klasszikus
hajtogatott tésztánál). Frissentartó fóliába csomagoljuk, és egy órára a hűtőbe
tesszük pihentetni. A sütőt előmelegítjük
200C fokra. Pihentetés után a tésztát vékonyra nyújtjuk, és hat 12 cm átmérőjű
kört szúrunk ki. Áthelyezzük a korongokat egy sütőpapírral leterített tepsire.
Hat szem friss, ép, érett fügét vékony cikkekre szeletelünk, és körberakjuk a tésztakorongon. (vagy a meghámozott, vékonyra szeletelt almával). Mindegyik tetejét meghintjük egy kevés nádcukorral. 20 percig sütjük, amíg a tészta
arany színűre sül, és kissé megemelkedik, a füge pedig sziruposra sül.
Langyosan, vanília-, joghurt-, vagy diófagylalttal, esetleg tejszínnel, vagy
kikevert mascarponéval kínáljuk.
1 hozzászólás:
Ez a tészta hogy bírja a fagyasztást?
Neked is van véleményed?
<< Főoldal