2 Spaghi, azaz Matteo&Jacopo friss tésztaboltja
Egy olyan apró helyet szeretnék most ajánlani, amely
éppenséggel a tökéletlensége miatt szerethető. És amely nem mellesleg igazi
piaci rést tölt be. Friss olasz tészták.
Már amikor az ember megérkezik a Gozsdu udvar egyik kissé
elhagyatott blokkjához (a Dob utca felőli bejárattól a második beugró), és
meglátja a nulldesign-os sarkot az összevissza ácsingozó sorral (sorszerűséggel), sejti, hogy ennek
fele sem tréfa. Pontosabban éppen ellenkezőleg. Just relax. A totális káosztól
és szervezetlenségtől nemhogy idegesek lennénk, egyszerűen azonnal jókedvre
derülünk, nekem legalábbis rögtön röhöghetnékem támad. Pláne amikor megjelenik
a két olasz srác, akik magyarul egyáltalán nem, olaszul annál kiválóbban
beszélnek (angolul is), és olyan könnyedén veszik az egészet, hogy az emberre
azonnal átragad ez a mentalitás.
Kivételesen nincs itt most különösebben mit elemezgetni sem
a helyen magán, sem az ételeken: a lényeg az, hogy minden nap többféle friss
tésztát készítenek. Elvitelre és helyben fogyasztásra. Minden nap két fajta
tésztát ki is főznek, ezeket ott a teraszon lehet megenni (műanyag dobozból),
vagy elvinni. Ma épp taglierini all’ amatriciana, azaz paradicsomos-bacon-ös
mártással, illetve vargányás ravioli volt a menü. (Igen, a kész kifőtt tészta
bekeverve csévingben áll, és igen, mikróban rámelegítenek. Elnézem.) Ezen kívül nyersen,
elvitelre volt ma kétféle ravioli, bucatini, tagliatelle és fussili. Ahogy a Facebook oldalukat elnézem, valóban minden nap más tészta készül, és úgy látom,
különlegesebb változatok is előfordulnak. Mivel az egyik fiú (Jacopo) éppen
akkor ette meg ebédjét a teraszon, amikor én is, magátúl értetődően beszédbe
elegyedtünk (Közben integetett egyet az elhaladó öltönyös fiúnak, és rikkantva megkérdezte: "Ettél ma már?!"). Nem faggattam túl. annyit tudtam meg, hogy milánóiak, onnan hoznak
minden alapanyagot, és négy és fél hónapja nyitottak. Rákérdeztem, hogy a Facebook oldalukra kiteszik-e minden nap, hogy milyen tészta van aznap, mosolyogva közölte, hogy hajnaltól dolgoznak, és egyszerűen nem marad ilyesmire
kapacitásuk. Talán, ha egy kis nyomást gyakorolunk rájuk…Annyit megjegyeztem,
hogy kedden pesztó nap van, pénteken és vasárnap pedig lasagna.
A friss tészták ára 170Ft-tól (bucatini, tagliatelle)
480Ft-ig (ravioli) terjed/10dkg, a nagy adag ravioliért ebédkor 1200Ft körül
fizettem. A bucatinit ki is próbáltam otthon, kiváló.
Gozsdu udvar (Dob utca felőli bejáraton a második blokk bal
oldalon)