kedd, június 30, 2015
Trapani Szicília nyugati partján fekszik, a “ Két tenger városának” is
nevezik. Nevezetességein túl elsősorban sólepárlóiról vált híressé, a végeláthatatlan
sómezők nagyban hozzájárulnak feledhetetlen látványához. Innen származik az alábbi szicíliai pesztó (pesto trapanese), amely számos forrás szerint többszázéves
múltra tekint vissza. Szinte biztos, hogy a klasszikus genovai pesztó ihlette,
amelyet a ligúr tengerészek hoztak magukkal a trapani-i kikötőkbe. A helyiek
aztán a saját alapanyagaikat csempészték bele, úgymint paradicsomot és mandulát.
hétfő, június 29, 2015
Rumos, vaníliás, fordított cseresznyés sütemény
“A honfoglalás óta
lakják, Magyarország cseresznyéskertjének nevezik. Sem a tatár, sem a török, de
a még szabályozatlan Tisza - ami egykor állítólag körbejárta - sem tudott kárt
tenni benne. Sőt. Nagykörü ma majdnem olyan, amilyennek legfeljebb álmunkban
képzelünk egy magyar falut az Alföldön.” – írja a Magyar Narancs szuper cikke
(jó régi, 2005-es keltezésű)
A Szolnoktól harminc
kilométerre fekvő, Tisza-parti faluban még sajnos nem jártam, remélem, egyszer
eljutok. Odavalósi, csodálatos cseresznyéhez viszont kedves ismerőseimnek
köszönhetően már volt szerencsém, múlt héten kaptam egy nagy rekesszel. Az idei
termés talán még finomabb volt, mint a tavalyi, hatalmas, mézédes feketeszemű
cseresznye, régen ettem ilyet jófajtát.
Elterveztem a lekvárfőzést,
a rumos cseresznyét, meg a clafoutis-t, de annyira finom volt maga a gyümölcs,
hogy elfogyott szinte az utolsó szemig, mindenki, aki nálam járt, és
megkóstolta, kunyerált egy marékkal elvitelre is.
Az utolsó egy kiló került
erre a fordított süteményre, amit valakinek ajándékba vittem egy kedves
gesztusért cserébe.
péntek, június 26, 2015
Chlodnik – lengyel, hideg céklaleves
Ezt a levest néhány hete a Judafest gasztroszínpadán
tanultam, és azóta számtalanszor készítettem. A rendezvénynek idén
Lengyelország volt a díszvendége, ennek alkalmából tartott főzőbemutatót a
színpadon Malka Kafka lengyel szakácsnő, akit volt szerencsém
kísérni/tolmácsolni. Malka több varsói kávézót üzemeltet, amelyek elsősorban
izraeli konyhát visznek (hummusz, saláták, stb.). Magánszemélyként vegán, és
kóser szabályoknak megfelelően főz otthon. Személyes története is megfogott:
zsidóságáról csak felnőttkorában szerzett tudomás, amikor nagypapája halálakor
a hátrahagyott lakást kezdte el rendbe tenni. Ekkor kezdett el komolyabban
foglalkozni a múltjával, és a gyökereivel, aminek a gasztronómia lett az egyik
első, és legkönnyebb eszköze.
Elmondása szerint gyakran ötvözi a hagyományos lengyel
konyhát a zsidó konyha jellegzetes elemeivel, ez történik az alábbi levesben
is. A chlodnik szó hideg levest jelent, így nevezik a Lengyelországban is
népszerű gyümölcsleveseket is, és minden egyéb, lehűtött levest. A céklás
változat talán a legnépszerűbb és legismertebb. Két részből áll össze: a
fűszeres, céklás főzetből (benne a megfőtt céklákkal), valamint a joghurtos
részből, amibe reszelt uborka (gyakran retek) és újhagyma kerül. A klasszikus
verzióban nem ennyire fűszeres az alap, ez Malka újítása, nekem pedig tetszik
(sőt, bővítettem is a fűszerek körét).
csütörtök, június 25, 2015
Sárgarépás, fűszeres csirkecomb mazsolával és mandulával
A legutóbbi kedvenc, szuper hideg leves receptemet
tartogatom még egy kicsit melegebb időkre, amikor igazán jólesik majd. Helyette
jöjjön ez a gyors hétköznapi csirkés egytálétel, ami bő fél óra alatt elkészül,
és csodás. Főleg azok fogják értékelni, akik szeretik a fűszeres,
arabos-közel-keleti ízeket, azt hiszem, sokan vannak, akik osztoznak ebben
velem. Ha éppen nincs otthon egyik-másik fűszer, azt simán el lehet hagyni.
További bejegyzések »
hétfő, június 22, 2015
Vaníliás sült sárgabarack
Megvicceltek a
mosolygós, érettnek látszó sárgabarackok a piacon. Illat, zamat van, ízben
azonban bőven hagynak kívánnivalót. Itt jön a képbe az évek óta bevált,
szirupos, sült sárgabarack, amely a pici cukortól (nyírfacukrot használtam), és
a hőkezeléstől pazarul “beérik”, és csodás íze lesz. Nagy előnye többek között,
hogy zárt dobozban pár napig simán eláll a hűtőben, érdemes belőle rögtön nagyobb
mennyiséget készíteni. Fagyira (pl. erre a levendulás fehércsokifagylaltra),
habokra, vaníliakrémmel, vagy túrókrémmel, mint a képen.
További bejegyzések »
vasárnap, június 14, 2015
Hideg, narancsos sültpaprika krémleves
Úgy tűnik, igencsak aktuálisak lesznek a nyári, hideg levesek. Az egyik kedvencem ez a narancsos sült paprikakrémleves, amelyet Mallorcán főztem a barátaimnak (ezt a fotót is ott lőttem a teraszon, az alátét egy tálca volt:).
Jégbehűtve világbajnok, de nagyon! Hozom a többi kánikulalevest!
Hideg, narancsos sültpaprika krémleves
Hozzávalók (4-6 adag)
2 nagy piros kaliforniaia paprika
1 hagyma, finomra aprítva
2 doboz hámozott konzerv paradicsom
1 narancs reszelt héja és leve
1 liter alaplé
1 csipet sáfrány
só, bors
Héjában megsütünk kettő piros kaliforniai
paprikát. Amikor szinte teljesen fekete, szenes a héja, kivesszük a sütőből, fóliával lefedjük tíz percre,
majd lehúzzuk a héját, a paprika húsát felszeleteljük. Üvegesre dinsztelünk egy
finomra aprított hagymát, hozzáadunk két doboz hámozott konzervparadicsomot,
egy narancs levét és reszelt héját, majd 1 liter alaplevet. Tíz percig főzzük,
majd beletesszük a sült paprikát is. (Még különlegesebb lesz, ha egy kis sáfrányt
is adunk hozzá). Pár perc után az egészet simára turmixoljuk. Jégbehűtve tálaljuk.
csütörtök, június 11, 2015
12+1 epres desszert -eperszezon 2015.
Még el sem kezdődött, és a hírek szerint kb. 2 hét múlva már le is megy az eperszezon, úgyhogy még gyorsan összegyűjtöttem a blogról a legnépszerűbb epres desszert recepteket. A + 1 a hideg eperkrémleves kecskesajttal (amit azóta más gyümölccsel is kipróbáltam, nagyon jól működik, úgyhogy szépen végig lehet majd vele haladni a nyáron). Jó eprezést!:)
További bejegyzések »
csütörtök, június 04, 2015
Jéghideg eperkrémleves kecskesajttal
Ma a Két Szerecsenben, a
kedvenc törzshelyemen ebédeltem. Ők azt írják magukról, hogy “kortalan”, meg
hogy “találkahely”, és ez számos helyen akár közhelynek is hangozhatna, itt
azonban valóban azt fedik ezek a jelzők, amit jelentenek. Nem is tudnám egy-két
szóban én sem jobban definiálni. Annyira kortalan, hogy én is vagy 15 éve járok
ide rendszeresen, és annyira találkahely, hogy soha nem fordult még elő, hogy
ne lett volna ott ismerős. A konyha az utóbbi években rengeteget fejlődött, és
bár egyszer-egyszer ki lehet fogni egy gyengébb napot, vagy gyengébb fogást,
alapvetően mindig kiegyensúlyozottan korrekt, gyakran pedig kimondottan
kiemelkedő.
Szamuráj a konyhában - japán filmhét!
©Kamome Company
Szuper programra hívta fel a figyelmemet a Japán Alapítvány: a Toldi moziban egész jövő héten japán filmhét lesz, amelynek témája a gasztronómia. A leírások alapján én szívem szerint minden este moziban ülnék, nagyon nehéz a választás, annyira érdekesnek ígérkeznek a filmek. Jöjjön alább a hivatalos közlemény, és néhány film leírása. Időpont: június 8-13. között, minden este 19.00 órakor.
A teljes program a Toldi mozi oldalán, vagy a Japán Alapítvány honlapján található.