Sárgarépás, fűszeres csirkecomb mazsolával és mandulával
A legutóbbi kedvenc, szuper hideg leves receptemet
tartogatom még egy kicsit melegebb időkre, amikor igazán jólesik majd. Helyette
jöjjön ez a gyors hétköznapi csirkés egytálétel, ami bő fél óra alatt elkészül,
és csodás. Főleg azok fogják értékelni, akik szeretik a fűszeres,
arabos-közel-keleti ízeket, azt hiszem, sokan vannak, akik osztoznak ebben
velem. Ha éppen nincs otthon egyik-másik fűszer, azt simán el lehet hagyni.
Szombat reggelente gyakran a piacon szoktam kezdeni, ott
tankolok fel a hétre zöldségekkel, meg egy hadseregre elegendő zöldfűszerrel,
olyan jó, hogy most már minden, de tényleg minden rendszeresen van, a
koriandertől a tárkonyig. Hétvégén sokat főzök, hétköznap pedig a sorukra
várakozó zöldségek megválaszolják, hogy mi legyen a főszereplő. Most szombaton
gyönyörű, zsenge, színes répákat vettem (Lehel, Csaba, 32-es stand), ebből
született ez a sárgarépás-csirkés-mazsolás-mandulás egytálétel, ami leginkább
talán egy marokkói tagine-hoz áll legközelebb (csak gyorsabb.)
Köretnek nálunk quinoa
volt mellé, ami szuperegészéges, készülök róla átfogóbb írással.
Sárgarépás, fűszeres csirkecomb
mazsolával és mandulával
Hozzávalók (4 adag)
8 felső csirkecomb
só, bors
4 evőkanál olívaolaj
4 dkg vaj
2 csokor újhagyma, vékonyra karikázva
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál currypor
4 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
3 szelet friss gyömbér
10 dkg aranymazsola
10 dkg hámozott mandula
2 csokor zsenge sárgarépa, vastagabb karikákra szeletelve
(ha van: egy csipet sáfrány)
1 evőkanál méz
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
A csirkecombokat konyhai papírtörlővel szárazra itatjuk,
majd mindkét oldalán alaposan sózzuk, borsozzuk. Egy nagy lábasban felhevítjük
az olajat és a vajat, majd a csirkét mindkét oldalán kissé megpirítjuk.
Kivesszük egy tányérra, és félretesszük. A zsiradékhoz adjuk a felkarikázott
újhagymát, néhány percg dinszteljük, majd hozzáadjuk az összes fűszert: a római
köményt, curryt, szegfűszeget, fahéjat és a gyömbért, és néhány másodpercig
kevergetjük. Visszatesszük a hagymás alapba az előpirított csirkecombokat,
hozzáadjuk a mazsolát és a mandulát, majd felöntjük 8 dl vízzel, vagy
alaplével. Fedő alatt 20 percig főzzük, amíg a csirke majdnem teljesen
megpuhul. Ekkor tesszük bele a felkarikázott sárgarépát (és ha használunk, az
egy teáskanál forró vízben feloldott sáfrányt). Kb. 10-15 percig főzzük, amíg a
sárgarépa is megpuhul, de nem fő szét, kicsit roppanós marad. A főzési idő
végére a csirke is teljesen puha lesz. Amikor elkészül, szükség szerint sózzuk,
borsozzuk, és hozzáadjuk a mézet. Ha szeretnénk, hogy csirke bőre kissé
megpiruljon, az egészet betehetjük a grillbe kb. 5 percre (ha olyan edényünk
van, amit be lehet tenni a forró sütőbe). Tálaláskor megszórjuk friss
petrezselyemmel. Köretnek rizs, bulgur, vagy más gabona/mag illik hozzá a
legjobban, pl. quinoa, köles stb.
3 hozzászólás:
nagyon guszti! nekem egyedül a csirke nem kell bele :) vajon anélkül is jó? vagy mit lehet helyette tenni? én is kölessel enném. de érdekel a quinoa is.
Persze, teljesen jó csirke nélkül is, a fűszerek, mandula, mazsola a lényeg, meg a jó sárgarépa:) Nekem sem kell bele a csirke, de itthon van rá igény, azért van benne:)
Hát ez valami iszonyat finom lett! Köszi a receptet, huhh , ízorgia!
Neked is van véleményed?
<< Főoldal