Vaníliás sült sárgabarack
Megvicceltek a
mosolygós, érettnek látszó sárgabarackok a piacon. Illat, zamat van, ízben
azonban bőven hagynak kívánnivalót. Itt jön a képbe az évek óta bevált,
szirupos, sült sárgabarack, amely a pici cukortól (nyírfacukrot használtam), és
a hőkezeléstől pazarul “beérik”, és csodás íze lesz. Nagy előnye többek között,
hogy zárt dobozban pár napig simán eláll a hűtőben, érdemes belőle rögtön nagyobb
mennyiséget készíteni. Fagyira (pl. erre a levendulás fehércsokifagylaltra),
habokra, vaníliakrémmel, vagy túrókrémmel, mint a képen.
Utóbbihoz 25 dkg
sovány, krémes túrót simára kevertem 2 evőkanál mézzel és 15 dkg török
joghurttal, valamint a szupervaníliával, amit a barackhoz is használtam (és
amelyet Párizs egyik legjobb fűszerszaküzletében vettem, ahol 21 különböző fajtájú
és származású vanília található a “vaníliabárban”. Ez most a Réunion
szigetekről származott, és ehhez a mennyiséghez mindössze egy negyedet
használtam, annyira intenzív.
Sült
sárgabarack (4-8
adag)
Hozzávalók:
8 szem érett, de nem túl puha sárgabarack
1,5 dl víz
5 dkg nádcukor, vagy nyírfacukor
3 evőkanál citromlé
fél vaníliarúd
A sütőt előmelegítjük 170C-ra.
A sárgabarackokat (héjastul) elfelezzük, kimagozzuk. A cukrot és a vizet kis lábasban összeforraljuk, hozzáadjuk a vanília kikapart magját és a citromlevet. Néhány percig erős lángon főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Egy hőálló tálba öntjük a szirupot, a sárgabarackokat vágott felükkel lefelé belehelyezzük. 10 percig sütjük. A barackokat megfordítjuk, meglocsoljuk a sziruppal és így is 10 percet sütjük. (Figyeljünk a sütési időre, a barack puhuljon meg, de tartsa meg formáját, ez az érettségi fokától is függ). Lehűtjük, szobahőmérsékleten, vagy hidegen tálaljuk fagylalat, fehércsokimousse, túróhab, müzli, stb. mellé. Hűtőben 3-4 napig eláll.
Hozzávalók:
8 szem érett, de nem túl puha sárgabarack
1,5 dl víz
5 dkg nádcukor, vagy nyírfacukor
3 evőkanál citromlé
fél vaníliarúd
A sütőt előmelegítjük 170C-ra.
A sárgabarackokat (héjastul) elfelezzük, kimagozzuk. A cukrot és a vizet kis lábasban összeforraljuk, hozzáadjuk a vanília kikapart magját és a citromlevet. Néhány percig erős lángon főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Egy hőálló tálba öntjük a szirupot, a sárgabarackokat vágott felükkel lefelé belehelyezzük. 10 percig sütjük. A barackokat megfordítjuk, meglocsoljuk a sziruppal és így is 10 percet sütjük. (Figyeljünk a sütési időre, a barack puhuljon meg, de tartsa meg formáját, ez az érettségi fokától is függ). Lehűtjük, szobahőmérsékleten, vagy hidegen tálaljuk fagylalat, fehércsokimousse, túróhab, müzli, stb. mellé. Hűtőben 3-4 napig eláll.
3 hozzászólás:
A párizsi bolt nevét-címét meg lehet tudni? Sajnos nem valószínű, hogy mostanában arra járok, de szeretem az ilyeneket felírni, ha mégis.
Köszönöm!
http://www.epices-roellinger.com/, életveszélyes, csak szólok!:)
nagyon tetszik, jó kis recept, barackból annyi finom dolgot lehet készíteni, és mindenhez isteni...ezért kell most sokat elraktározni, mert itt a szezonja :) Nekem ez a recept vált be amit itt találtam http://glurl.co/barackos , küldöm Nektek is, hajrá, szorgoskodjunk
Neked is van véleményed?
<< Főoldal