Vegán fine dining a Babel Budapestben
2008-ban jártam előszőr a Babel (akkor Babel Delicate) étteremben, éppencsak hazaköltöztem Brüsszelből, és elkezdtem felfedezni a
budapesti éttermeket. A fine dining műfajban mind közül akkortájt a Babel nyűgözött le leginkább, évekig ők voltak a kedvenceim – sokan voltunk
ezzel anno így. Pesti István volt a konyhafőnök, akinek munkáját a
Michelin-kalauz nemrég egy megérdemelt csillaggal jutalmazta.
A Babel Delicate aztán bezárt, a nehéz, turistaútvonalon
fekvő helyszínről elköltözött, és a tulajok új álom megvalósításába kezdtek a Piarista
közben. Tavalyelőtt végre újranyitott, Lőrincz György személyében új séffel,
új, barátságos, elegáns enteriőrrel és új étlappal. Már a kezdetektől fogva
nagyrabecsültem azt a gasztronómiai szellemiséget, amit a tulajdonos képviselt,
mint ahogy tetszett a folyamatos újító szellem, és az az ízlés is, amellyel a
éttermet kialakították – mind külsőleg mind belsőleg.
Most egy újabb nagyszerő kezdeményezéssel rukkoltak elő: az
étteremben –Magyarországon szerintem elsőként, a hagyományos (vajban, húsban,
nemes alapanyagokban bővelkedő) menüjük mellett– vegán fine dining ételsor
debütált. A menü abszolút “mindenmentes”,
laktóz- és gluténmentes is, és választható mellé egy hihetetlenül
izgalmas juice párosítás is.
Nem vagyok vegán, a magam részéről a gasztronómiát
elsősorban hedonista, kulináris oldalról közelítem meg, a bemutatkoó
sajtóvacsorán kóstolt fogások pedig pont azért szuperek, mert ebből a
szemszögből nézve is megszólítanak, és a visszajelzések alapján másokat is. Az
ételek kreatívak, színesek, szépek, szuperegészségesek, ha nem árulná el senki,
hogy mind vegán, akkor is bármikor szívesen újrarendelném mindet!"
Beszéljenek magukért a fogások (a fotókért köszönet az
étteremnek):
Az üdvözlőfalatok elegánsan adják meg a kezdőhangot: málnás paradicsomesszencia (a tavalyi Gourmet fesztivál egyik sztárja, nekem kedvencem, bármennyit tudnék belőle kortyolni), üde uborhakab és "gintonic" - alkoholmenteses, a gin ízét a boróka hozza vissza, zseniális, ebből is bármennyi jöhetne (ginnel, vagy anélkül). Az előétel quinoa marinált zöldségekkel (a képen). A juice: édeskömény-spárga-grapefruit - zseniális. Fanyar, kesernyés, sós.
Citrusos karalábékrémleves chilis kesudióval - ezt követően jön az első főétel: zellerkrémes ravioli kávés cikóriával, zöldségekkel - annyi íz, és annyi állag, hogy ezután a többség már jól is lakott. Savanykás eper-rebarbara juice ellensúlyozza a telt krémességet.
Kókuszfagylalt mangóval és eperrel.
Szívből gratulálok a kezdeményezéshez és Lőrincz György séfnek a menü kitalálásához és tökéletes megvalósításához. Alig várom, hogy újrakóstoljam.
Babel Budapest
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal