Tavaszi zöldfűszermártás (Grüne Sosse 2015.)
A frankfurti zöldfűszermártással, vagyis a
Grüne Sosse-val akkor ismerkedtünk meg, amikor a családom egy része
Németországban élt. Frankfurtban ez az egyik helyi specialitás, de egész
Németországban nagy hagyománnyal bír a fogyasztása. Arról is híres, hogy a frankfurti születésű Goethe egyik kedvenc
étele volt. A teljes történetéről, még anno, 2007-ben (te
jó ég, de rég volt!) írtam átfogóbban.
Az autentikus
frankfurti mindig hét féle friss fűszernövényt tartalmaz,
klasszikusan a következőket: petrezselyem,turbolya,
snidling, kis vérfű, borágó, zsázsa, sóska. Kapor
és tárkony semmi esetre sem! (Frankfurt nix
Dill). A mártás szezonja hagyományosan zöld-csütörtökön
(nagy-csütörtökön) kezdődik, Frankfurtban pedig tavasztól a piacokon hatalmas
kész csokrokban árulják a hét zöldfűszert. A mártás valójában egy tartármártás rengeteg zöldfűszerrel és
egyéb hozzávalókkal. Levesben főtt húsok, párolt, vagy grillezett halak, kemény
tojás, vagy újkrumpli mellé tálalják. Az állaga inkább
rusztikus, darabos, és kimondottan tiltott a zöldfűszerek gépben való aprítása,
mert úgy más lesz a végeredmény. Emiatt az előkészítése picit időigényesebb, de
megéri, mi nagyon szeretjük.
Idén húsvétkor is tervbe vettem, el is
készítettem, végül azonban a hagyományostól eltérő, “megszentségtelenített”
módon – botmixerrel, kaporral és tárkonnyal. Az eljárás így sokkal gyorsabb,
ebben a formában is zseniális, viszont kb. 5 perc alatt elkészül. Sonkához
adtam, a maradék pedig buggyantott tojás köré került, amit megszórtam pici
dukkah fűszerkeverékkel (mogyoró, szezámmag, koriander, római kömény), mellette
pinkre savanyított apró retek, és házi medvehagymaolaj. Most már tényleg van mindenféle zöldfűszer a
piacon is, én kaprot, petrezselymet, snidlinget, tárkonyt, medvehagymát használtam
most.
Tavaszi
zöldfűszermártás
Hozzávalók ( kb. 7 dl mártáshoz, ez 8-10 adag
ételhez elég)
3 dl tejföl (vagy joghurt)
2 csokor petrezselyem
1 csokor kapor, felaprítva
1 csokor snidling, felaprítva
néhány szál tárkony
néhány levél medvehagyma, felaprítva
3 evőkanál majonéz
2 főtt tojás, felkockázva
2 kicsi csemegeuborka, felkockázva
1 kis fokhagymagerezd, reszelve
1 citrom reszelt héja és leve
1 kávéskanál porcukor
só, bors
2 kicsi csemegeuborka, felkockázva
1 kis fokhagymagerezd, reszelve
1 citrom reszelt héja és leve
1 kávéskanál porcukor
só, bors
Egy nagy kancsóba, vagy tálba öntjük a
tejfölt. Az összes fűszernövényt durvára aprítjuk, majd a tejfölhöz adjuk.
Botmixerrel simára pürésítjük. Ettől szép, pisztáciazöld lesz. A botmixer nem
viszi teljesen homogénre, a fűszernövények apró, finom rostjai láthatóak és
érezhetőek maradnak. Hozzáadjuk a majonézt, a két felkockázott főtt tojást, a
csemegeuborkát, a reszelt fokhagymát, citromlevet, héjat és a csipet porcukrot.
Sózzuk, borsozzuk. Botmixerrel pürésítjük. A kész mártásban beállítjuk az
ízeket (só, bors, citromlé). Halak, grillezett spárga, újkrumpli mellé világbajnok.
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal