Kacsamáj chilis-mandarinos sütőtöksalátával
A minap a Két Szerecsen
bisztróban jártam, ami a városban évek óta az egyik kedvenc helyem. Csak úgy,
kávézásra, megbeszélésekre, reggelire, gyors ebédre, barátokkal, kollégákkal, külföldiekkel.
A jó hangulaton és a kedves kiszolgáláson túl pont ezt a multifunkcionalitását
szeretem nagyon – ide minden különösebb tervezés, szervezés és elvárás nélkül
be lehet ülni, akkor is, ha még pl. nem tudom, hogy fogunk-e enni egyáltalán,
vagy csak kávézunk/teázunk (a marokkói friss mentás tea a kedvencem, szerintem
olyan csak itt van). A konyhája megélt már bizonyos hullámokat –ez az évtizedes
pályafutásba bele is fér-, de az utóbbi hónapokban megint nagyon pozitív
tapasztalataim voltak. A konyha korrekt, megbízható, alkalomadtán egészen
kiemelkedő, és rendkívül változatos. Azt is szeretem, hogy a táblán, a heti
ajánlatban mindig akad olyan étel, amire felkapom a fejem, kíváncsivá tesz, és
kedvet kapok hozzá, hogy megkóstoljam.
Legutóbb például ehhez:
“Kacsamáj narancsos sütőtökkel” –így szerepelt a táblán. Kimondottan
meglepődtem, amikor kihozták az ételt, meg voltam róla győződve ugyanis, hogy a
sütőtök csakis sült állapotban érkezhet, egy másodpercre sem jutott eszembe,
hogy nyersen lesz az ételben. Az első meglepetés, majd az első falat után
azonban bebizonyosodott, hogy nagy hiba, hogy ilyen formájában ritkán jut
eszünkben, ugyanis kiváló. Friss, üde, és nagyon jól passzolt a kacsamájhoz. Ez
az étel ihlette az alábbi salátát is, amelyet egy csattanósabb, csípős
öntettel, sok zöldfűszerrel és némi gyümölcs (datolyaszilva) hozzáadásával fejlesztettem
a saját ízlésemre. Elegáns előétel, vagy gyors ebéd/vacsora.
Kacsamáj chilis-mandarinos sütőtöksalátával
Hozzávalók (2 előétel méretű
adag)
Öntet:
2 mandarin leve
1 mokkáskanál csípős
chiliszósz
1 teáskanál méz
1 mandarin reszelt héja
2cm friss gyömbér, reszelve
4 evőkanál olívaolaj (akár
Giuseppe féle mandarinos)
só, bors
25dkg sütőtök, nyersen, lereszelve
3 szál újhagyma,
felkarikázva
1 csokor kapor, finomra
aprítva
1 csokor koriander, finomra
aprítva
1 datolyaszilva, felkockázva
vegyes zöldsaláta
20 dkg pecsenyekacsamáj
2 teáskanál liszt
só, bors
1 teáskanál kacsazsír
A salátához először
kikeverjük az öntetet: összekeverjük a mandarin levét a chilszósszal (pl.
Sriracha, vagy Tabasco), a mézzel, hozzáadjuk a reszelt mandarinhéjat, a
reszelt gyömbért, sót, borsot, végül az olívaolajat. A sütőtököt nagy lyukú
reszelőn lereszeljük (vagy vékony gyufaszálra vágjuk). Vásárlásnál érdemes arra
figyelni, hogy olyan sütőtököt válasszunk, amelynek az egyenes része hosszabb,
ezt sokkal könnyebb hámozni és reszelni, mint a kerek részt. A reszelt
sütőtököt összeforgatjuk az öntettel, a finomra aprított kaporral és
korianderrel, végül a felkockázott datolyaszilvával. Megsütjük a májat: felforrósítunk
egy serpenyőt. A májat egészen vékonyan kevés lisztbe forgatjuk. A forró
serpenyőbe pici kacsazsírt teszünk, majd beletesszük a kacsamájat, amelyet
mindkét oldalán kb. 2-2 percig sütünk, majd pihentetünk. Tálaláskor durva szemű
sóval hintjük meg. A salátával kínáljuk.