csütörtök, augusztus 28, 2014
(elnézést, hogy technikai ok miatt nincs ékezet a Jeruzsálem "á" betűjén)
A Zsidó
Nyári Fesztivál keretében a
kulturális programok mellett izgalmas gasztronómiai eseményekre is sor kerül. A
Courtyard Marriott City Center éttermében, az Oléo Pazzo Mediterrán Bisztróban
(a Blaha Lujza térnél) például egész héten Raj Ráchel házi receptjei alapján
készült ételeket lehet kóstolni (pl. lazacos gefilte fish, kacsaleves
maceszgombóccal, latkesz ), várnak mindenkit szeretettel, az összes programról
itt található információ.
Szeptember 4-én, csütörtökön
pedig az én “Jeruzsálem” című vacsoraestemre várok mindenkit nagyon sok
szeretettel. A vacsorát a világ fűszerei és a jeruzsálemi Mahne Yehuda piac
ihlették, illetve az egyik kedvenc szakácskönyvem, Yotam Ottolenghi és Sami
Tamimi Jerusalem kötete is szerephez jut.
A menüt az Oléo Pazzo Mediterrán Bisztró konyhafőnökével, Tatár Péterrel együttműködésben készítjük majd. Az
ételsor alakul, számíthattok természetesen hummuszra, fűszeres rizzsel töltött paprikára, kubbeh levesre (fűszeres hússal töltött gombócokkal), “sabih” ihletésű
húsos főételre (grillezett padlizsán, tahinis öntet, chilis-citromos
mangóchutney, stb.), desszertnek pl. künefére, sok padlizsánra, fűszerre és
élménybeszámolóra.
Időpont: 2014. szeptember 4.
csütörtök., 18.30 óra
Helyszín:
Courtyard by Marriott City Center / Oléo Pazzo Mediterrán Bisztro
1088
Budapest, József krt. 5.
Részvételi
díj: 9800 Ft/ fő
Jegyvásárlás:
Courtyard by Marriott City Center
Jegyinformáció:
Tel.:+36 1 327-5100; budapest.concierge@courtyard.com
Egy kis videós hangulatjelentés a jeruzsálemi piacozásról, kedvcsinálónak!
Várunk mindenkit
sok szeretettel!
hétfő, augusztus 25, 2014
Perzsa töltött paprika fokhagymás joghurttal
Szinte nincs olyan régió, amelyben ne készítenének
valamilyen töltött paprikát. A Balkánon rizzsel, hússal, Indiában
currys-korianderes burgonyával, Baszkföldön sózott tőkehalas masszával töltik.
Mexikóban olajban sütik, a törökök hidegen eszik. A sort folytathatnánk tovább egy
igazi világkörüli turnéval, amelyben a hagyományos magyar változat mindenképpen
dobogós helyen végezne. Életem legemlékezetesebb töltött paprikáját (már a hazain
kívül) egy szerény bakui dolmabüfében ettem, műanyag asztalon, műanyag tányéron.
Náluk nyáron “három nővér” dolmának keresztelik a töltött paprikából,
paradicsomból és padlizsánból álló triót. Fűszeres, bárányhúsos rizsből áll a töltelék,
és sok fokhagymás joghurttal fogyasztják.
péntek, augusztus 22, 2014
Levendulás madártej málnás habbal
Fotó: Erdőháti Áron, styling: Milutinovits Panka / hello.garlic
A madártej az egyik legnépszerűbb desszertünk.
A közhiedelemmel ellentétben azonban egyáltalán nem magyar specialitás. A sodótengeren úszkáló habszigetekből álló édes remekművet a klasszikus francia konyhának
köszönhetjük, a magyaros elnevezés ne tévesszen meg senkit.
További bejegyzések »
kedd, augusztus 19, 2014
New York – Debrecen sajttorta
Fotó: Nagy Balázs
Ezt a desszertet két évvel ezelőtt kreáltam a Debreceni Egyetem Professzori Klub-ja számára, ahol egy csodás rendezvényre hívtak meg, amelyre a mai napig jószívvel emlékszem vissza. Ott súgta a fülembe például egy kedves idős professzor az édesanyja birsalmás libalevesét, ami azóta minden ősszel az egyik kedvenc ételem lett.
A klasszikus sajttortának ezt a változatát Debrecen ihlette.
vasárnap, augusztus 17, 2014
Szicíliai padlizsános csirke
Szicília gasztronómiája igazi olvasztótégely. Olaszország legdélibb
csücskének konyhaművészetén
számos hatás - például arab, spanyol - hagyott nyomott. A világ egyik legjobb, legizgalmasabb
konyhája, amelyre nemcsak a világhírű halas fogások és lehengerlő (és tömény) édességek
jellemzőek, hanem számos más, különleges étel is. Innen származik például a
nemzetközi gasztronómiában is népszerű caponata – padlizsános, mazsolás,
kapribogyós előétel, antipasti-ként szokás adni.
Borított, karamellás tejeskávékrém
Fotó: Erdőháti Áron, Styling: Milutinovits Panka/ hello.garlic
Créme caramel, vagy flan néven ismeri a nemzetközi
gasztromómia –előbbi minőségében klasszikus francia édesség, utóbbi
elnevezéssel pedig a spanyolok illetik, akiknél nemzeti desszert –szinte teljes
Dél-Amerikához hasonlóan. Számos különböző elkészítési módja létezik, a
karamellaréteg miatt igényel némi főzési rutint. A krémet bármivel lehet
ízesíteni, ha tejbe fűszert áztatunk. Egyik kedvencem a kávés változat, amely
csodás a kesernyés-füstös karamellasziruppal.
További bejegyzések »
hétfő, augusztus 11, 2014
Magyarország Cukormentes Tortája 2014: "Csokis kaland"
Fotó: Erdőháti Áron, styling: Milutinovits Panka
Csokoládés torta lett idén "Magyarország Cukormentes Tortája". "Csokis kaland" fantázianévre hallgat, a Nándori cukrászda kreálta, és csokoládémousse, vékony réteg marcipán és meggy alkotja. Egy szeletben 254 kcal van, lisztet és cukrot nem tartalmaz. Aug. 20-tól lehet majd megkóstolni.
kedd, augusztus 05, 2014
A város legjobb baklavája: Pasha Bakery Budapesten
Ki gondolná, hogy a
békásmegyeri piac olyan kincset rejteget, mint a város legjobb baklavája?
A két hónapja nyitott Pasha Bakery igazi török pékség és cukrászda, ahol az ismertebb török édességeken
kívül olyan különlegességek is készülnek, mint a simit (szezámmagos
pereckarika), künefe (sajtkrémmel töltött, ropogósra sütött cérnametélt-szerű,
ún. kadaif tészta), vagy güllac (főleg Ramadánkor készített, tejes-diós
édesség)
hétfő, augusztus 04, 2014
Tejben sült csirkecomb burgonyapürével
Fotó: Erdőháti Áron, styling: Milutinovits Panka /hello.garlic
Olaszországban
–elsősorban az északi részeken, például Bolognaban is– nagy hagyománya van
annak, hogy húst tejben sütnek/párolnak. Első hallásra nekünk kifejezetten
furcsának tűnhet, de megéri félretenni a szkepticizmust, a végeredmény ugyanis
lenyűgöző. Egyébként régi magyar receptgyűjteményekben is előfordul hasonló
étel, legutóbb “növendékhús tejben párolva” címen bukkantam rá. A tejben
található tejfehérjék a sülés kissé karamellizálódnak, a mártás összeolvad a
húsból kisülő szafttal és a fűszerekkel.