A szultán kedvence - pénteken LIVE
III. Napóleon felesége, rövidebben Eugénia császárnő. Az uralkodó gyakran számított véleményére fontos ügyekben, de korabeli divatdiktátorként is figyelemreméltó, az ő nevéhez kapcsolódik pl. az abroncsos szoknya. Arról nem szól a fáma, hogy 1869-as isztambuli látogatásán mekkora szoknyát viselt, a háremlegenda szerint azonban neki szolgálták fel a Hünkar Begendi nevű ételt. A padlizsánkrémmel tálalt bárányragu állítólag annyira ízlett neki, hogy azonnal delegálta francia szakácsát, hogy tanulja el. Az Oszmán Birodalom 32. szultánja, Abdul-Aziz séfjének azonban esze ágában sem volt elárulni a titkot, és állítólag a következőt nyilatkozta recept helyett: egy udvari konyhafőnöknek nincs egyébre szüksége, mint a szívére, az orrára és szemére. Kösz. Valahogy azért a későbbiek során csak kiszivárgott, a klasszikus fogás Törökországban ma is az egyik legnépszerűbb. Eredetileg kimondottan nehéz, mivel a meleg padlizsánpüré besamelmártással és markáns sajttal készül. Én előbbit elhagytam, egy-két apróságot pedig saját ízlésemre formáltam, remélem, a szultán nem sértődne meg.
Hogy csak a szultán és Eugénia kedvence-e, vagy másé is, döntse el mindenki maga személyesen, október 2-án a Magyar Narancs 20. születésnapi buliján, ahol nemcsak a hünkar begendi hanem a chili&vanília is életre kel. Izgulok valamelyest, hogy nagytételben is ugyanolyan finomra sikerüljön, mint a családi kiszerelésben, profi segítségemmel együtt ezen leszünk. A török paprika már úton van Isztambulból (mai nappal megérkezett), a bárány helyett viszont marha lesz.
Török fűszeres marharagu padlizsánpürével
Hozzávalók (4-6 adag)
60dkg marhalábszár, felkockázva
1 nagy hagyma, finomra aprítva
4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 doboz sűrített paradicsom
1 evőkanál pirospaprika
1 teáskanál őrölt római kömény
1 kávéskanál őrölt szegfűbors
1 kávéskanál őrölt fahéj
Kb. 3dl leszűrt húsleves
Só, bors, olaj
1kg padlizsán
1dl tejszín
5dkg reszelt kemény juhsajt (vagy parmezán)
A raguhoz fedő alatt, csipet sóval meghintve, üvegesre pároljuk a hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a fűszereket, néhány másodpercig pirítjuk, majd hozzáadjuk a falatnyi darabokra vágott húst, átforgatjuk, hogy a fűszerek egyenletesen befedjék. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, majd a húslevest (vagy vizet). Lassú tűzön, kb. 1,5 óráig pároljuk, amíg megpuhul. A püréhez a padlizsánt 180C-os sütőben, kb. 50 perc alatt megsütjük. Meghámozzuk, húsát kikaparjuk és simára pürésítjük. Melegen hozzáadjuk a tejszínt és a reszelt sajtot, kissé összemelegítjük. Sóval, borssal, leheletnyi szerecsendióval és citromlével ízesítjük. Az ételt frissen aprított petrezselyemzölddel és pitával tálaljuk.
1. Tolmácsolom saját magam: a Magyar Narancs 20. születésnapi buliján, most pénteken és szombaton a Dürer kertben mindkét este ott leszek személyesen, pénteken ezt az ételt készítjük (ismét az a módszer lesz, hogy catering cég főz az én receptem alapján és szigorú:) felügyeletem alatt). Sajnos nem tudunk ekkora mennyiséget ingyen kóstoltatni, az étel fizetős lesz.
2. Szegény hünkar begendi nem valami fotogén, viszont tényleg nagyon finom.
Sok szeretettel várok mindenkit, lesznek jó koncertek is!
Címkék: hús, Magyar Narancs, török, zöldség