szerda, szeptember 03, 2008

Zöldbab, kicsit másképp

A nyár végi piaci kínálatot elnézve, a babjainkat akár hungarikumnak is minősíthetnénk. A külföldiek csak úgy pislognak a nagy halom friss babfélék láttán. Bár számos konyhában kiemelkedően fontos szerepet játszanak, és egzotikumnak semmiképpen nem nevezhetőek, néhány fajta kiemelt szerephez jut a hétköznapi, házias konyhánkban. Nyári ebédeink zöldbabfőzeléke, savanykás, tejfölös zöldbablevese tagadhatatlanul magyar különlegesség. A nálunk legelterjedtebb sárga színű vajbab nem mindenütt ismert, de legalábbis ritkaság. Köteteket lehetne megtölteni csak a különböző, száraz és friss babok bemutatásával, több száz féle változatuk számos helyi specialitás alapja. Szinte minden ország büszkélkedhet saját, jellegzetes, gyakran eredetvédett fajtával, számos régióban a táplálkozásban a száraz babok központi szerepet kapnak. A latin-amerikai konyha gyakorlatilag elképzelhetetlen nélküle, ott elsősorban az apró szemű fekete népszerű. A franciák és az olaszok is rengeteg rusztikus babos fogással büszkélkedhetnek (pl. cassoulet, ribollita), Ázsiában pedig ne lepődjünk meg, ha édes formában jön szembe a vörös azuki bab, mondjuk sütemény töltelékeként.

Az alábbi, arabos ihletésű zöldbabos étel kétségkívül nem az évszázad legmutatósabb fogása. Az íze azonban kárpótol az összes esztétikai hiányosságáért. A hagyma és a fokhagyma lassan összeolvad a paradicsommal és az édeskés fűszerekkel, úgymint fahéj és szegfűbors, majd dzsem-szerűen vonja be a puhára főtt zöldséget. Joghurttal meglocsolva, friss koriander-, vagy petrezselyemzölddel megszórva, magában, pitával, vagy fűszeres húsgombóc (köfte) köreteként is sikerre számíthat.

Fahéjas-paradicsomos zöldbab

Hozzávalók (4 adag)

60dkg zöld ceruzabab (vagy sárga)
60dkg érett paradicsom, meghámozva, felkockázva
4 sonkahagyma (vagy 2 nagy vöröshagyma), vékonyra szeletelve
1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve
1dl olívaolaj
1tk őrölt fahéj
1/2tk őrölt szegfűbors
1tk őrölt római kömény
só, bors

Előkészítjük a hozzávalókat: a zöldbabot megmossuk, 4-5 cm-es darabokra vágjuk. A hagymát vékonyan felszeleteljük. A fokhagymát ( az egy egész fej soknak tűnik, de a főzés során édesen krémesre olvad a mártásban, nem kell félni tőle) gerezdekre szedjük, megpucoljuk. A paradicsomot meghámozzuk: tetején éles késsel keresztet vágunk, majd kb. 20 másodpercre leöntjük forrásban lévő vízzel. Jeges vízbe tesszük, majd a héját lehúzzuk. Csumáját kivágjuk, végül felkockázzuk. Lábasba öntjük az olívaolajat, hozzáadjuk a hagymát és az egész gerezd fokhagymákat, csipet sót szórunk rá, fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. Beletesszük a zöldbabot, hozzákeverjük a paradicsomot és a fűszereket, sózzuk, borsozzuk. Lefedjük, majd kb. 30-35 percig főzzük, ha szükséges, a végén fedő nélkül, hogy a paradicsom leve teljesen elfőjön, sűrűn vonja be a zöldséget. Langyosan, vagy hidegen tálaljuk. Ez az étel tapasztalatom szerint másnapra még finomabb, nyugodtam elkészíthető előre.

Címkék: , ,


 

 

7 hozzászólás:

Blogger Pomme Pomme szerint...

Hú, ilyet nem szabad olyankor olvasni, amikor az ember egyaránt távol van a reggelitől meg az ebédtől...

Köszönjük a receptet, szerintem ennek még többen fognak örülni a családból/baráti körből!

9:22 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Hát én ezt most azonnal megcsinálom ebédre, szerencsére reggel beszereztem a babot hozzá. Ha ebédidőben csuklasz, akkor tudod, hogy miért.

9:54 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Hát ezért nem írok én újabban a blogomban. Pénteken elolvastam, tegnap megfőztem, már megint, és szokásosan nagy siker volt.

3:28 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Az igazat megvallva, én, mint Mancs olvasó, már ott tartok, hogy veled kezdem az olvasást. Köszi, és további szuper írásokat.

3:29 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

De jó, köszi, dalit!

10:01 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Gyönyörű ez a tányér..

10:04 du.  
Anonymous pomázi szerint...

Volt egy kiló babom (nem zöld, hanem sárga), most készítettem el. Római kömény nem volt, helyette egy kicsi koriandert őröltem bele, mellé pedig 4 szelet apróra vágott bacont pirítottam (=pörc). Joghurttal, friss petrezselyemmel nagyon finom lett!

5:46 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal