Paradicsomos tarte tatin juhtúrós pesztóval
Meg sem tudom számolni, hány kg félig szárított paradicsomot gyártottam az utóbbi hetekben. Rengeteg nyári salátához, tésztához, zöldségekhez használom, és úgy tűnik, mindenki szeret kapni is belőle. Nagyon ipari mennyiségben elég macerás előállítani, egyszerre max. 2-3 kg frissből szokott készülni. Az utolsó adag különösen jól sikerült, ez elsősorban annak köszönhető, hogy nagy adag tökéletesen érett, jóízű paradicsom szállítmányt kaptam (további néhány kg krumpli, cékla, hagyma, zöldbab és egyéb társaságában) vidékről, Bihardancsházáról. Kivételesen maradt annyi, hogy végre valahára elkészíthettem a paradicsomos tarte tatin-t, amelyet már olyan régóta szerettem volna, de mindig sajnáltam elhasználni ennyi szárított paradicsomot. Így viszont már tudom, hogy abszolút megéri csakis azért legyártani ennyit, hogy ez készülhessen belőle. A paradicsom szinte elolvad, kissé karamellizálódik, alatta -jobban mondva fölötte- pedig finom omlós tészta lapul. Juhtúró szinte mindig található a hűtőmben, nem tudok betelni vele (Brüsszelben non-existent..). Pesztó-szerűen kevertem ki, fokhagymával, bazsalikommal és olívaolajjal, markáns íze kiválóan passzolt az édeskés paradicsomhoz. A juhtúró ugyan nem fő-, csak mellékszereplő itt, azért remélem Ízbolygó nem diszkvalifikál a mostani, XVIII. VKF. fordulóból, amelynek a tematikája a túró.
Hozzávalók (4db 9cm átmérőjű , vagy egy 23cm)
12dkg liszt
5dkg juhtúró
Elkészítjük a tésztát: a vajat összedolgozzuk a liszttel és a sóval, majd annyi hideg vizet, ill. tejszínt adunk hozzá, hogy gyúrható tésztává álljon össze. Fóliába csomagoljuk, és legalább 1/2 órára (inkább 1) hűtőben pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180C-ra. A tésztát egész vékonyra kinyújtjuk, és vagy 4db, 10cm átmérőjű, vagy egy 23cm átmérőjű kört vágunk ki belőle. A tortaformák (vagy egy nagy) alját kevés olívaolajjal kikenjük, majd szorosan kirakjuk a félig szárított paradicsomokkal, vágott felükkel felfelé. Ráhelyezzük a tésztát, széleit behajtogatjuk. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Néhány percig állni hagyjuk, majd fejjel lefelé kiborítjuk, hogy a paradicsom kerüljön felülre. Elkészítjük a pesztót: az összes hozzávalót robotgépben simára pürésítjük, ha nagyon sűrű, kevés tejföllel lazítjuk.
Hozzávalók (4db 9cm átmérőjű , vagy egy 23cm)
12dkg liszt
6dkg vaj, szobahőmérsékleten
csipet só
csipet nagyon finomra aprított friss rozmaring
2-2 ek hideg víz, ill. tejszín
kb. 40 fél félig szárított paradicsom (1kg frissből)
5dkg juhtúró
1 gerezd fokhagyma
nagy csokor friss bazsalikom (vagy vegyesen más zöldfűszerekkel)
egy marék durvára vágott dió
1dl olívaolaj
1ek tejföl
só, bors
Elkészítjük a tésztát: a vajat összedolgozzuk a liszttel és a sóval, majd annyi hideg vizet, ill. tejszínt adunk hozzá, hogy gyúrható tésztává álljon össze. Fóliába csomagoljuk, és legalább 1/2 órára (inkább 1) hűtőben pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180C-ra. A tésztát egész vékonyra kinyújtjuk, és vagy 4db, 10cm átmérőjű, vagy egy 23cm átmérőjű kört vágunk ki belőle. A tortaformák (vagy egy nagy) alját kevés olívaolajjal kikenjük, majd szorosan kirakjuk a félig szárított paradicsomokkal, vágott felükkel felfelé. Ráhelyezzük a tésztát, széleit behajtogatjuk. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Néhány percig állni hagyjuk, majd fejjel lefelé kiborítjuk, hogy a paradicsom kerüljön felülre. Elkészítjük a pesztót: az összes hozzávalót robotgépben simára pürésítjük, ha nagyon sűrű, kevés tejföllel lazítjuk.
Címkék: szárított paradicsom, vkf, zöldség
5 hozzászólás:
Ez elég jó borkorcsolyának ígérkezik!...
Nagyon tetszik a tarte tatin paradicsomos változata - most, hogy paradicsomszezon van épp, el is fogom készíteni ;) Csak azon csodálkozom, hogy még egy csipetnyi cukor se került a paradicsomra? Se szárításnál, se itt a tarte-nál? Én szárításkor mindig teszek rá egy kis csipetnyit, bár mondjuk minden paradicsomos ételembe szokott kerülni a paradicsom édes vonalának kiemelése érdekében - szóval csak ezért kérdem ;)
Mindenképpen kipróbálom! Remek ötlet!
Megvan mire használom fel a nyár utolsó napsugarain szárított paradicsomaimat.
beatbull,attól függ, milyen a paradicsom. Ha nagyon érett, jóízű, akkor nem szoktam, ha nem, akkor a szárításnál pici porcukrot. De itt a sütésnél már nem, mert amúgyis nagyon koncentrált, édeskés az íze.
Neked is van véleményed?
<< Főoldal