Shrikhand – indiai joghurtdesszert
Sem nagy ünnepség, sem esküvő nem volt, viszont tökéletesen passzolt a múltkori indiai vacsora édességeként (Sőt, bevallom, ehhez igazítottam a főfogásokat). Nagyon ki van ez ám találva –a fűszeres, csípős, erős ízek után annyira jólesett ez a hűsítő, nem túl édes desszert, hogy jobbat nem is tudnék elképzelni. Plusz bónusz, hogy kifejezetten alacsony kalóriatartalmú (cukor helyett lehet akár édesítővel csinálni –én mézet használtam), továbbá nagyon mutatós és kb.5 perc alatt van kész.
Na szóval, mi is ez? Sűrű joghurt, édesítve, sáfránnyal és kardamommal kikeverve, megszórva durvára vágott pirított pisztáciával és mandulával. Ez az alaprecept. Innentől kezdve a további alakulása fantázia dolga, a tetejére lehet másféle magokat, aszalt gyümölcsöket szórni, a joghurthoz lehet gyümölcsöket, vagy gyümölcspépet (pl. mangó) keverni, a joghurtkrémhez lehet egy kis rózsavízet, vagy narancsvirág esszenciát keverni (már aki szereti, ha a desszertje enyhén kölniízű..)
A hozzávalók:
1. a joghurt – ennél az a lényeg, hogy sűrű, krémesnek kell lennie, nem folyékonynak. Ez itt külföldön nem probléma, mert kapható az ún. görög joghurt, ami pontosan ilyen állagú. Otthon valószínűleg házilag lehet csak a megfelelő állagot előállítani, ehhez az egyik múltkori írásomhoz a hozzászólásokban nagyon jó tipp érkezett: 2-3 pohár sima joghurtot egy tiszta pamut anyagban (vagy muszlinban) felakasztani és néhány órán át „kicsöpögtetni”, így krémes és sűrű lesz. Esetleg el tudom képzelni, hogy érdemes fele joghurt, fele tejföl keveréket használni, hogy ne legyen annyira savanykás íze.
2. Sáfrány –a világ legdrágább fűszere. És tényleg. Ami otthon kis csomagocskákban kapható a piacon, az nem igazi sáfrány, hanem sáfrányos szeklice, a sáfrány egy kevésbé nemesebb fajtája. Ugyanolyan szép sárgára színez mindent, én ezt használtam. Én különösebb ízt nem érzek, gyanítom ez a különbség az igazi sáfránnyal szemben.
3. Kardamom –a receptek őrölt kardamomot írnak, nálam az pont nem volt otthon, így egész kardamom magot törtem meg mozsárban. Hmm..micsoda fantasztikus erős illata van. Az íze egzotikus, hűs, kissé kámforos, gyönyörű a joghurttal. Az íze nagyon markáns, elsőre inkább kevesebbel érdemes kísérletezni.
Recept
Hozzávalók (2 személyre):
2x1,5 dl görög joghurt (vagy más, sűrű, krémes joghurt, vagy a fenti módszerrel előállítva sima joghurtból)
kb. 2ek méz (vagy porcukor, vagy édesítő)
1 nagy csipet sáfrány (vagy sáfrányos szeklice)
2-3ek meleg tej
½ tk őrölt kardamom (vagy kb.7-8 egész kardamom megtörve)
egy-egy marék pirított mag (pisztácia, mandula, kesudió –ami van) – nem sózott!
Amennyiben a joghurtot otthon állítjuk elő, akkor természetesen ezt kell először megcsinálni (előző éjszaka, vagy pár órával a felhasználás előtt) a fent leírt csöpögtetős módszerrel.
A sáfrányt 2-3 ek meleg tejbe áztatjuk 5-10 percig, ez alatt a tej szép élénk sárga lesz. Leszűrjük, csak a folyadékot használjuk fel. A joghurtot kikeverjük a mézzel (vagy cukorral) –ez abszolút ízlés dolga, attól függően, hogy ki mennyire édesen szereti. Hozzáadjuk a sáfrányos tejet (a sáfrány nélkül) és az őrölt kardamomot. Ha egész kardamomot használunk, azt megtörjük mozsárban, a zöld héját kidobjuk, és a magokat minél finomabbra törjük. Poharakba töltjük és megszórjuk szárazon pirított natúr magokkal (nálam kesudió és mutatóba pár szem pisztácia –ez utóbbiból elvileg hámozatlan kell, ami vagy iszonyú drága, vagy borzasztó macerás megpucolni, ezért a „mutatóba”) 1-2 órányi hűtés nem tett neki rosszat.
Címkék: édesség