Előételnek
kecskesajtkrémmel töltött rétestészta háromszög (
börek szerű, ami azonban autentikusan nem rétestésztából, hanem
yufka nevű, kerek tésztalapból készül, amely valamivel vastagabb és testesebb - és, igen, sajnos van különbség), mellette
chachouka (sült paprikás, paradicsomos "saláta" -ennek több országban, többféle változata létezik, én az egészen sűrűre, szinte dzsem-szerűre főzött marokkói változatot szeretem), főételnek többféle könnyű fogás, hogy mindenki tudjon magának választani ízlése, gusztusa szerint: húsnak
fűszeres köfte, sült padlizsános, paprikás saláta tahinis joghurtöntettel (
ilyesmi),
fekete olívabogyós, vinaigrette-es krumpli&zellersaláta (hihi, nem vették észre a zellert:), és a legjobb: egy paprikás, kissé
csípős bulgur pilaf -egy olyan köret, amelyhez az alapanyagot Isztambulból hoztam, ahol a helyi piaci kíséretem olyan izgalomba jött, amikor felfedezte, hogy azt mondta, hogy ne merjek úgy hazajönni, hogy nem vettem egy kilót. Dél-Anatóliából érkezett az áru, ahol (állítólag) helyi parasztasszonyok készítették: egészen durvára tört, nagyszemű, arany színű bulgur, amely össze van keverve barnára pirított, tört cérnametélttel (van még belőle, majd bemutatom, ha legközelebb főzöm).
A desszertről pedig egészen biztos elképzeléseim voltak: bíbor színűre főtt, szirupos birsalma, ez a klasszikus török édesség (ayva tatlisi -pl. az isztambuli
képeknél a jobb felső), amelynek nagy rajongója vagyok. A birsalmát órákon át főzik, addig, amíg sötét bíbor színűvé, zseléssé válik. Több
autentikus török szakácskönyv receptjét összehasonlítva készítettem, de csak nem lett olyan szép színe, valószínűleg túl hamar feladtam (3 óra után). Ettől függetlenül, a végeredmény remek lett, egy nagyon intenzív ízű, zamatos, nem túl édes, fűszeres birskompót, amelyet én kevés vaníliával kikevert mascarponéval tálaltam (Törökországban hagyományosan
kaymak kerülne rá, ami még töményebb és zsírosabb -szerencsére itt nem kapható.) A tetején őrölt pisztácia, amit Isztambulban ilyen formában kapható fűszereseknél.
Elkészítés módja:
1. Kétszemélyenként egy birset meghámozunk (sajnos itt nem lehet megúszni), zöldséghámozóval viszonylag könnyen megy.
2. Félbevágjuk,a csumáját amennyire tudjuk, kivájjuk. Ez nagyon nehéz és veszélyes, vigyázat a késekkel!A magokat kipiszkáljuk, és félretesszük.
3. A gyümölcsöt vágott felével felfelé egy vastag aljú, széles lábasba tesszük, köré kb. 1-1,5dl vizet öntünk.
4. Köré szórjuk a magokat, és néhány szem szegfűszeget, esetleg kardamomot. A birsek kivájt közepébe 2-2 ek cukrot teszünk.
5. Lefedjük, és 3 órán át, a legalacsonyabb hőfokon főzzük. (Előző nap is elkészíthető)
Néha ránézünk, meglocsoljuk a sziruppal, ami a főzés végére bezselésedik (a magtól). Vaníliával kikevert mascarponével, pisztáciával, gránátalmával díszítve, a sziruppal meglocsolva tálaljuk. Ha kevés birsalmánk van, és több személyre szeretnénk desszertet készíteni, kerülhet közé egy réteg citromos szirupba áztatott piskóta is (birsalmás tiramisu).
Hasonló: