péntek, november 22, 2013

Sok kicsi felajánlás 2013: dedikált Főzőiskola + főzőtanfolyam


November van, tehát a már megszokott módon ismét, immár ötödik alkalommal meghirdetjük a karácsonyi Sok Kicsi akciót. Eddig minden évben 2-3 millió Ft körüli összeget sikerült gyűjtenünk egy-egy, gyerekek élelmiszerellátásával foglalkozó szervezet számáraA 2013 karácsonyi sok kicsi jótékonysági akció támogatottjai az Ételt az Életért Közhasznú Alapítványon keresztül rászoruló családok lesznek.

Az akció a következő módon zajlik: a felvezető szakaszban, azaz most, november 16-30. között megismerhetővé válnak a nyeremények: a Sok kicsi/segítsüti oldalán minden nap egy blogger és egy cég (étterem, főzőiskola, stb.) felajánlása olvasható (nem akármilyenek!), részletes leírással, ezek összesítve a Nyeremények menüpontban lesznek áttekinthetőek. A támogatások felajánlása és a sorsjegyek kiválasztása december 1-től december 14-ig történik a Nyereményjáték menüpontban leírtak szerint. A sorsolásra pedig december 20-án kerül sor.

Az idei  felajánlásom:

Egy dedikált Főzőiskola –Alapfok vadiúj szakácskönyv, valamint egy 2-4 fő részére szóló főzőtanfolyam velem, aminek részleteit majd később pontosíthatjuk a nyertessel.

Minden további információ a Sok Kicsi honlapján.



 

 

Új szakácskönyvem: Főzőiskola - Alapfok


Eddig mélyen hallgattam róla, azonban most végre megoszthatom veletek az örömömet: december első napjaiban jelenik meg a legújabb szakácskönyvem a Libri kiadó gondozásában, amely ezúttal igencsak eltér az eddigiektől.

További bejegyzések »

 

 

vasárnap, november 10, 2013

Serpenyős almás palacsinta - Thank you, Mr, Eyre!


A máig legnépszerűbb, amerikaiak milliói által készített palacsinta receptjét 1966. április 10- i számában közölte a New York Times. Szerzője Craig Claiborne, az újság gasztronómiai rovatának első férfi írója volt, aki 1957-ben vette át az addig szinte kizárólag háziasszonyokat célzó oldal szerkesztését. Az olvasók számára egészen újfajta tartalmat honosított meg: étteremkritikákat, séfportrékat publikált, számos ázsiai és mexikói fogással ismertette meg az akkortájt kulinárisan kimondottan konzervatív ízlésű közönséget. Neki köszönhető többek között az újságban ma is használt négycsillagos éttermi értékelőrendszer is. 

A 66-os recept Claiborne elmondása szerint bizonyos David Eyre-től származott, aki akkoriban a Honolulu Magazine főszerkesztőjeként tevékenykedett. Utóbbi pedig állítólag az 1919-es megjelenésű, “Hotel St. Francis Cookbook” szakácskönyben talált receptet frissítette fel. Akármi is a valóság, tény, hogy régi, és annál egyszerűbb elkészítési móddról van szó: forró, olvasztott vajjal kikent serpenyőbe öntik a palacsintatésztát, amit sütőben sütnek meg. A palacsinta megnő, mint egy szuflé, a széle enyhén karamellizálódik, ropogós lesz. Tetejét porcukorral szórták meg és citromlével csepegtették. Ennek már egy továbbfejlesztett változata az almás kiadás. Reggelire, vagy desszertként. Magában, vagy vaníliasodóval. 

Serpenyős almás palacsinta
Hozzávalók (4 adag)

4 dkg vaj
2 zöldalma, meghámozva, vékonyra felszeletelve
5 dkg nádcukor
2 tojás
1,2 dl tej
6 dkg liszt


A sütőt előmelegítjük 200C fokra. Meghámozunk, és felkockázunk két zöldalmát. Egy közepes, kb. 20 cm átmérőjű serpenyőben felolvasztunk 4 dkg vajat. Amikor felhabzik, hozzáadjuk az almát és a evőkanál nádcukrot. Néhány percig pirítjuk, amíg az alma kissé megpuhul, és a cukor enyhén elkezd karamellizálódni. Egy kancsóban, vagy edényben összekeverünk 2 felvert tojást, 1,2 dl tejet és 6 dkg lisztet. Nem szabad túldolgozni, különben túl tömör lesz a palacsinta. A serpenyőbe öntjük a karamellizált almára, majd a sütőbe tesszük, és 20 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.


 

 

Langyos édesburgonya saláta szárzellerrel és aszalt tőzegáfonyával


Bár a november utolsó csütörtökjén megült hálaadásnapi vacsora még odébb van, akár úgy is elnevezhettem volna ezt az ételt, hogy “Hálaadás” egy tányéron. Egyébként puszta véletlen. Maradék pulykasültem volt, ahhoz szerettem volna izgalmas köretet készíteni. Az édesburgonya az egyik kedvencem, ráadásul sokkal egészségesebb, mint a sima krumpli. (Cukorbetegek is fogyaszthatják mértékkel, ugyanis nagyon alacsony a glikémiás indexe, így sokáig egyensúlyban tartja a vércukorszintet.) Tanulmányok szerint egészségesebb még a brokkolinál és a spenótnál is, egy darab édesburgonyában állítólag több rostanyag van, mint egy tál zabpehelyben.

További bejegyzések »

 

 

vasárnap, november 03, 2013

Sült, karamellizált almapürével töltött palacsinta


Szombat délelőtti, csajos reggeli. Telefon.

-Csak egy gyors logisztikai egyeztetés: te mit hozol?
- Almás palacsintát.
Csend.
-Aha. Találd ki, én mit csináltam…Almás palacsintát.
- Ó. Nem baj, az enyém szerintem más, mert az almát megsütöttem, pürésítettem, és azzal van megtöltve.
- Én is.

Így tartottunk hát szombat reggel horizontális almás palacsinta tesztet. Ágiéban a palacsintatésztában is volt vanília (hmmm..), az almapürében pedig (nem kevés) rum. Az enyémben egyik sem. A sütőben karamellizált alma vajjal készült, és kevés sót is adtam hozzá, így kicsit olyan volt, mintha sós karamellás lenne. Sűrű, tartalmas, krém, biztos jól megy sós ételekhez is (érett cheddar sajtra, vagy kacsamájra gondolok).
További bejegyzések »