hétfő, augusztus 29, 2011

Kukorica, mese

Még néhány nap türelmet kérek szépen, aztán jönnek az új receptek, ígérem (valamint a magyarázat is).

Addig is egy régebbi, archívumból előtúrt, aktuális recept, és egy mese:

A gyömbéres-szójás pirított csemegekukorica igazi, 10 percen belül elkészülő vacsora, kukorica meg aztán van most elég, persze, kell egy-két kört járni, és mustrálni mindig, mire az ember megtalálja a szép, telt, fényes szemű csöveket. Ha laktatóbbra kell venni, illatos gőzölt rizs illene alá. Jó kis gyors étel, persze, mi nem az, amiben szójaszósz, fokhagyma, barnacukor, szezámolaj sül össze.

Most érkezett el a néhány hete beharangozott közösségi mese rám eső fejezete.

A súlyos beteg gyerekek élményterápiás táboroztatásával foglalkozó Bátor Tábor Alapítvány 10. éves jubileumának alkalmából indított kezdeményezés, a világ első, közösségi-média alapú meséje, a Bátor Könyv. A cselekmény fonalát D. Tóth Kriszta, a történet szerkesztő-írója indította el, és minden héten más személy ír hozzá új fejezetet (mégpedig az olvasók on-line szavazatai alapján), jövő héten Kepes András. Én ezt a fejezetet írtam, fogadjátok szeretettel. Érdemes végigolvasni az egész mesét!

Gyömbéres-szójás pirított csemegekukorica

Hozzávalók (2 adag)

2-3 szép, jó minőségű csöves csemegekukorica

egy csokor újhagyma

2-3 szárzeller

kb. 2 cm-es friss gyömbér

2 gerezd fokhagyma

fél chilipaprika

kupica Shao Sing rizsbor (vagy helyette száraz sherry, esetleg vermut)

3-4 ek világos szójaszósz

1tk barnacukor

1-2 ek szezámolaj

olaj


A serpenyőben felhevítjük az olajat, majd közepes lángon megpirítjuk rajta a finomra aprított friss gyömbért, fokhagymát, kimagozott chilipaprikát, a felkarikázott újhagymát és a szárzellert. Felöntjük az alkohollal, hagyjuk elpárologni. A kukoricáról éles késsel lefejtjük a szemeket, a serpenyőbe tesszük. Erős lángon, néhány percig átforgatjuk. Közben összekeverjük a szójaszószt és a barnacukrot, ráöntjük a kukoricára. Pár percig még sütjük, hogy kissé rákaramellizáljon. Végül átforgatjuk a szezámolajjal. Újhagyma zöldjével (és friss korianderrel) megszórva tálaljuk.


 

 

hétfő, augusztus 15, 2011

Fűszeres paradicsomlekvár

Ezzel a paradicsomlekvárral kapcsolatban több probléma is felmerül: 1. igen nagy mennyiségű paradicsomot kell fedolgozni, hogy néhány üveg szülessen belőle. 2. Ha már néhány üveg született belőle, az egészen biztosan nem elég, mert villámgyorsan fogy. 3. Annyira jó, hogy az ember napokon keresztül csak erre vágyik, a körítés valójában csak ürügy lesz, hogy ismét elővehessük. Mint például ez a sajtos pirítós is, amelyet elég jól feldob, mit ne mondjak.

Egyébként a szeptemberi Nők Lapja Konyhába fotóztuk.

Paradicsomot ilyenkor érdemes szárítani is, nyersen pedig andalúz gazpachót (salmorejo-t) készítek legszívesebben (a kettő elkészítési módjáról videórecept itt.)

Fűszeres paradicsomlekvár

Hozzávalók (egy 4dl-es üveghez)


1kg érett paradicsom, meghámozva, kimagozva

15dkg zselésítő cukor

fél citrom leve

fél káváskanál őrölt fahéj

¼ kávéskanál őrölt kardamom

csipet cayenne bors (vagy chilipor)


A paradicsomokat meghámozzuk: gömbölyű felükön keresztet vágunk a héjukon, majd néhány másodpercre forró vízbe tesszük, héja így könnyen lehúzható. Csumáját eltávolítjuk, magját és levét kiskanállal eltávolítjuk (de dobjuk ki, ha lecsepegtetjük, vagy leszűrjük, az ízgazdag lé remekül használható pl. salátaöntethez, vagy paradicsomlevesbe). A paradicsomhúst felkockázzuk, lábasba tesszük, és 20-30 percig főzzük, amíg teljesen szétfő. Ekkor botmixerrel samara püríésitjük, hozzáadjuk a zselésítőcukrot, a citromlevet és a fűszereket, majd további 30-40 percig főzzük, amíg teljesen besűrűsödik. Sterilizált üvegbe töltjük, és szobahőmérsékleten kihűtjük. Sültekhez, füstölt húsokhoz, markáns sajtokhoz is nagyon jól illik. Kiváló pl. sajtos melegszendvics mellé is, amihez egy-egy szelet kenyérre erős ízű sajtszeletet helyezünk (pl. camembert, taleggio, fontina), majd grillben megolvasztjuk.

Címkék: ,


 

 

csütörtök, augusztus 11, 2011

Siófoki Coke Club vacsora nyertesek

Sok szeretettel gratulálok a péntek esti Coke Club-os vacsora nyerteseinek:

Kollár Boglárka
"Vankap" néven kommentelő olvasó

Tartalékos (arra az esetre, ha a nyertesek közül mégsem tudna jönni valaki): Zita


Kérlek, jelentkezzetek a chiliesvanilia(kukac)gmail.com címen, hogy meg tudjuk beszélni a részleteket.

Jó lesz:)

 

 

hétfő, augusztus 08, 2011

Burritóvacsora a Coke Club-ban, JÁTÉK!


Játékra hívom az érdeklődőket, akik szívesen töltenének a Chili&Vanília és néhány mexikói burrito társaságában egy kellemesnek ígérkező estét a Balaton partján:)

A Coke Club négy héten át gasztrobloggerekkel működik együtt, amelynek keretében minden héten más-más blogger fogásai kerülnek az étterem étlapjára. Augusztus 8-12-ig Chili&Vanília hét van, a két ételem pedig, amelyet a Club éttermében felszolgálnak:


Mexikói burrito omlós, fűszeres sertéshússal (mellé paradicsomsalsa, guacamole)

Zöldcitromkrémes pite


A Coke Club a Balatonon, a siófoki strandon belül található, kimondottan hangulatos, fehérhomokos design-ja, a nyugágyak és a partihangulat mellé már csak néhány pálmafa hiányzik (de még az is lehet, hogy az is van). Bevallom, én most voltam először, de nagyon kellemes meglepetés volt, kulturált és jópofa az egész, az éttermet beleértve.

A játék keretében négy (2x2) olvasóval közösen szeretnék eltölteni itt egy vacsorát, amelynek az időpontja: 2011. augusztus 12., azaz most péntek, 19.00 óra.


A teendő mindössze annyi, hogy akinek van kedve, és szívesen jönne velem vacsorázni, a hozzászólásban írja meg, hogy az alábbi 10 érv közül melyik győzi meg leginkább arról, hogy ott a helye. A jelentkezők közül sorsolni fogom a két nyertest (aki hozhatja magával a barátját/barátnőjét).


1. 1. A burrito zseniális. Sertéslapockából készül, sok fűszerrel (római kömény, szegfűbors, narancs), addig főzzük, amíg teljesen szétesik, aztán megy a tortillába.

2. A zöldcitromkrémes pite (azaz Key Lime Pie) az egyik legjobb nyári desszert. Jéghideg lesz, mellette pici tejszínhab és málna.

3. A vacsorán részt vesz a Világevő is. A móka garantált. Még sok is lesz, de majd megpróbálok intézkedni, hogy viselkedjen.

4. Hairy koncert van aznap (állítólag nagyon híresek és menők)

5. Másnap, azaz szombaton Tinikonok napja (SP, Fluor Tomi, Lola, stbJ)

6. Nem messze, a siófoki Vitorlás kikötőben található a Balaton legjobb sült keszegese.

7. Időjárásjelentés szerint 24C, napsütés várható. Balaton, naplemente, stb.

8. A Coke Club felé vezető úton csuda dolgokat lehet látni. Hupikék jégkását, retróhamburgereket meg ilyeneket.

9. Bármit kérdezhettek tőlem. Receptet, nem receptet.

10. Vicces lesz.


Még egyszer a tények:

Vacsora időpontja: augusztus 12., péntek, 19h

Helyszín: Coke Club, Siófok, étterem

Nyeremény: 2x2 fő részére strandbelépő, egy jó hangulatú vacsora a társaságomban a Clubban, valamint VIP belépők az esti bulira

Jelentkezés határideje a hozzászólásban: augusztus 10., szerda, 19h óra

Címkék:


 

 

hétfő, augusztus 01, 2011

Kacsamell gyömbéres meggy-salsával

Nem vagyok attól mindig megőrülve, ha hús mellé gyümölcs kerül, ha azonban a gyümölcsben van valami spiritusz - mondjuk chili, vagy izgalmas fűszerek -akkor jöhet bátran. Bár a meggyszezonból már éppen kifelé igyekszünk, talán még érdekes lehet ez a gyömbéres-meggyes salsa, amelyben a "spiritusz" nemcsak a sima, friss gyömbér, hanem a szusigyömbér, amely nagyon jól működik mind a kacsával mind a gyümölccsel. Volt régen hasonló cseresznyével is.


Tartozik hozzá video-recept is, amelyben egyrészt akad egy-két vicces momentum, másrészt ismét szuper Baldaszti's nyereménycsomag, benne pl. chilis-meggyes panforte. (kóstoltam, életveszélyes!), úgyhogy küldjetek receptet (a videó alatti kommentekben, a három kötelező alapanyag: kacsa, gyömbér, meggy). Élőben egyébként sokkal jobban néz ki, csak nem sikerült róla szép képet készítenem.


Kacsamell gyömbéres meggy-salsával

Hozzávalók (2-4 adag)


30dkg-os kacsamellfilé

só, bors

20dkg meggy, kimagozva

1 csokor újhagyma, felkarikázva

1 zöldcitrom leve

ujjnyi reszelt gyömbér

1/2 teáskanál méz

1 csokor koriander, durvára aprítva

1 evőkanál savanyított szusigyömbér, finomra aprítva

1 evőkanál olívaolaj



Megsütjük a kacsamellet: bőrős felét átlósan beirdaljuk, úgy, hogy a húsát ne érje a kés éle, csak a bőrt. Sózzuk, borsozzuk. Bőrös felével lefelé serpenyőbe tesszük, és alacsony lángon, lassan kiolvasztjuk a zsírját, azt folyamatosan le is öntjük róla. Erősebbre vesszük a hőt, a kacsamellet megfordítjuk, és a másik oldalát kérgesítjük. Sütőrácsra helyezzük, és 160C fokos sütőben, 12 percig sütjük. Szeletelés előtt legalább öt percig pihentetjük. Miközben sül, elkészítjük a meggyes salsát: az újhagymát felkarikázzuk, sózzuk, és ráfacsarjuk a zöldcitrom levét, néhány percig állni hagyjuk. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a mézet, összekeverjük. Hozzáaforgatjuk a koriandert és a szusigyömbért, végül egy evőkanál olívaolajat adunk hozzá. A kacsamellet vékonyan felszeleteljük, és ráhalmozzuk a salsát.

Címkék: , , ,