Sütőtökös laksa brokkolival és garnélával
Bár sajnos sem Szingapúrban, sem Malajziában nem jártam még, a laksa az egyik kedvenc dél-kelet ázsiai levesem. Tartalmas, fűszeres, rizstésztás étel, amely ezekben az országokban a legjellemzőbb és legkedveltebb hétköznapi utcai ételek egyike. Eredetileg a 15-16. században Malájziába, illetve indonéz szigetvilágra bevándorló kínaiak kultúrájából származik. A nemzetközi gasztronómiában is egyre elterjedtebb, ami leginkább intenzív, összetett ízeinek köszönhető. Millió változata létezik, két leggyakoribb a curry laksa (kókusztejes, fűszeres) és az ún. asam laksa (savanyú, pikáns, hallal készül).
Tavaszi kiadása két éve sárgarépával és zöldspárgával készült, ez a mostani, téli verzió sütőtökös, és barátnőm szülinapjára főztem. Ezeknek a zöldségeknek a hozzáadása egyáltalán nem autentikus, ez már az én képzeletem szülöttje, de szerintem nagyszerűen működik, és bármilyen szezonális krémlevest fel lehet így dobni. Kulcsa az egzotikus - mogyoróvajas, korianderes -fűszerpaszta, amit a kész levesbe kell keverni -ez adja meg az ázsiai ízeket. A hozzávalókért mondjuk el kell bandukolni, de mind könnyen beszerezhető.
További bejegyzések »