péntek, szeptember 30, 2011

Padlizsános kebab

Adana kepab, Urfa kebap (a kettő között mindössze a fém nyárs szélessége és a csípős paprika aránya a különbség), Alinazik kebap (serpenyőben sült húsgolyók, padlizsánpürével), Beykoz kebap (vékony padlizsánszeletbe csomagolva, bárány agyvelővel), Bostan kebap (padlizsánba töltve), a török kebabok sorával köteteket lehetne megtölteni. Akár csak a padlizsánnal készülőkkel is. Az egyik legfinomabbat, a hagyományos patlican kebabi-t” az isztambuli nyüzsgő kebab-házban, a Hamdiban készítik. A Hamdiban azt is megtanították, hogy kell fogyasztani a padlizsános kebabot: nem ám, csak úgy durr bele, ahogy van! Komótos ritualé jár hozzá: az ember fog egy (lehetőség szerint átmelegített) dürümöt, vagy tortillát. Mind a fűszeres húspogácsát mind a padlizsánhúst késsel egészen apróra darabolja, majd ezt a vékony lepény közepébe halmozza. Aztán kerül rá némi grillezett paprika, paradicsom és hagyma, majd összehajtjuk, batyuba csomagoljuk, és kézzel esszük. Mellé egy pohár joghurtital (ayran), netán egy kupica vízzel hígított, elhomályosodó raki illik.

A receptben darált marhahúst ajánlok, mivel azt a legkönnyebb beszerezni, de ha hozzájutunk bárány-, vagy borjúhúshoz, abból, vagy azok keverékéből természetesen még finomabb. Az ételhez érdemes lehetőség szerint inkább hosszúkás, vékony formájú padlizsánokat választani, abból könnyebben tudjuk összeállítani.

Padlizsános kebab

Hozzávalók (4 adag)

50dkg darált marhahús

3 gerezd fokhagyma, lereszelve

1 teáskanál őrölt római kömény

½ kávéskanál őrölt fahéj

só, bors

2 közepes méretű, hosszúkás padlizsán (kb. 70dkg)

olívaolaj

Tálaláshoz: grillezett hegyes paprika, paradicsom, hagyma

Pita, vagy dürüm (török vékony lepény)

A sütőt előmelegítjük 190C fokra.

Elkészítjük a darált húsos pogácsákat: összekeverjük a húst a reszelt fokhagymával, a római köménnyel és a fahéjjal, sózzuk, borsozzuk. Kb. 4cm vastag pogácsákat formázunk, az átmérőjük egyezzen meg a padlizsánéval. Előkészítjük a padlizsánt: hosszában meghámozzuk, úgy, hogy minden második csíkot rajta hagyunk, ezt a műveletet “U” formájú zöldséghámozóval a legkönnyebb kivitelezni. Kb. 5cm-es karikákra szeleteljük, sózzuk. Egy közepes tepsit, amelyben kényelmesen elfér hosszában a padlizsán, kibélelünk alufóliával, vagy sütőpapírral. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Összeállítjuk a padlizsános kebabokat: úgy a legegyszerűbb, ha nyársra húzzuk (a hurkapálcát, vagy bambusznyársat tanácsos előtte hideg vízbe egy órára beáztatni, hogy ne égjen meg a forró sütőben). Felváltva padlizsánkarikát és húspogácsát húzunk a nyársra, jó szorosan, teljesen tapadjon össze. Ha nincs kéznél nyárs, akkor csak szorosan, felváltva egymás után tesszük a padlizsánt és a húst. Tepsibe tesszük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, majd kb. 35-40 percig sütjük, amíg a padlizsán megpuhul.


Vagy itt a kedvenc padlizsános ételem, a török padlizsános, lencsés ragu videóreceptben (a "zebracsíkos" hámozást is bemutatom benne)

Címkék: , ,


 

 

szerda, szeptember 21, 2011

Vasárnapi tésztaparti a Bátor Tábor javára!

Nagyon sok szeretettel várunk mindenkit egy laza vasárnapi tésztázós ebédre, amelynek a Vásárcsarnok mögötti Borbíróság ad otthont. Az ebéd teljes bevételét a súlyosan beteg gyerekek élményterápiás táboroztatásával foglalkozó Bátor Tábor (pontosabban az értük futó Élménykülönítmény (lsd.alább) javára ajánljuk fel.

Időpont: 2011. Szeptember 25., 14.00-17.00 óra között, foglalás szerint

Helyszín: Borbíróság, 1093, Csarnok tér 5.

Foglalás: (36-1)- 219-0902

Egy adag tészta ára: 2500 Ft

(ajánlott ár, ha többet is készek vagytok fizetni, annál magasabb az adomány)


A kezdeményezés kiötlője Szatmári Feri, az étterem séfje, aki fut és főz, és az ügyben komoly szerepet vállalt magára. Az apropó: Október 2-án kerül sor a Budapest Maratonra, amelyet sokezer résztvevő mellett egy különleges társaság, az 52 civil személyből álló“Élménykülönítmény” is lefut, ennek tagja Feri is.

Ők 52-en nemcsak azt vállalták, hogy azon túl, hogy október 2-án egyénileg, vagy csapatban lefutják a Budapest Maratont, hanem azt is, hogy felkészülésükkel egyidőben adományokat is gyűjtenek a Bátor Tábor javára. Ennek az akciónak része a vasárnapi tészta ebéd.

Csilivili tésztakreációkra ne számítson senki, nem lesz túlbonyolítva.

Három feltét közül lehet majd választani:

1. 1. Zsályás kacsaragu (na, vajon, a kacsaburger után mit választanak majd a legtöbben, de meglepődünk)

2. 2. Paradicsomszósz (ilyen egyszerűen, ahogy van, gyerekbarát, úgyhogy lehet őket is hozni!

3. 3. Fűszeres sült padlizsánragu, török joghurt (ezt én főzöm, és azoknak ajánlom, akik szeretik az egzozikus, fűszeres ízeket)


A kiváló minőségű kézműves tésztát és a szuper olívaolajakat pedig ki más biztosítaná, mint Giuseppe barátunk.


A hangulat szerintem családias lesz, nagyon sok szeretettel várunk Benneteket, gyertek, terjesszétek.

Facebook: Jótékonysági tésztaparti a Bátor Tábor javára


 

 

hétfő, szeptember 19, 2011

Soba tészta sült padlizsánnal, mangóval (Ottolenghi)

Hűha, micsoda recept!

Már régebben is lelkesen ajánlgattam Yotam Ottolenghi Plenty című zöldséges könyvét, imádom, azon ritka szakácskönyvek egyike, amelyet szívem szerint az elsőtől az utolsó oldalig végigfőznék. Az első Ottolenghi könyvet is nagyon szerettem, ezt azonban még jobban, telis tele izgalmas, inspiráló receptekkel. Itt volt a részletes ajánló, komolyan, szerintem, aki szívesen készít zöldséges ételeket (netán vega), ne habozzon, vegye meg, egy percig sem fogja bánni.

A soba tészta sült padlizsánnal és mangóval első olvasásra is nagyon összetettnek és érdekesnek tűnt. Úgy alakult a csillagok állása, hogy egyszer csak pont akadt otthon padlizsán is, mango is, soba tészta is (hajdinából készült japán tészta), így a végeredményről is meg tudtam győződni. Meggyőző!

Nem írom le a receptet, mivel többé-kevésbé szó szerint követtem, itt megtalálható az eredeti, az ő tollából, aztán jó sokan elkészítették, úgyhogy itt is el lehet olvasni, vagy itt is.

Mindössze annyit változtattam, hogy a padlizsánt nem olajban sütöttem, hanem sütőben (felkockáztam, összeforgattam olívaolajjal, 200C fokon 20 percig sütöttem), és thai bazsalikom helyett mentát használtam. Nagyon izgi, különleges saláta, amelynek különböző elemeit az öntet fogja össze, az a legjobb, azt másra is fogom használni.

+Itt pedig a Michelin-csillagos krumplis tészta, Bernáth Józsival (szupertehetséges szakács, aki jelenleg a londoni, két Michelin-csillagos Robuchon-ban dolgozik) és zseniális zenei aláfestéssel.

Címkék: , ,


 

 

péntek, szeptember 16, 2011

Csokoládéhab otelló szőlővel

Nem vagyok feltétlen híve a csokoládé gyümölccsel való párosításának, ugyanis mind ízjegyekben mind mennyiségben gyakran nehéz azt az arányt megtalálni, amelytől a végeredmény valóban jobb, mintha a két alapanyaggal külön dolgoznánk. Természetesen akadnak gyümölcsök, amelyek esetében aggodalomra semmi ok. A keserűcsokoládé és kedvenc szőlőfajtám, az otelló például remek együtt. Elég csak összekóstolni egy kocka jó minőségű keserűcsokoládét (min. 60-70% kakaótartalom) egy szem szőlővel. Ennek kifinomultabb mintájára ajánlom az alábbi csokolédéhabot, amelyben meglepetésként vicces otellógolyók rejlenek.

Csokoládéhab otelló szőlővel

Címkék: ,


 

 

csütörtök, szeptember 15, 2011

Csokoládéfesztivál, Pesti Disznó, Parfümvacsora

Pisztáciás croissant az Á table pékségben

Érdekes programokban és izgalmas új helyekben igazán nem szenvedünk hiányt, mennyi minden történik itt, de jó! Következzék egy válogatott étlap, biztos mindenki megtalálja benne a neki tetsző fogást:

Előétel:

Mondjuk egy kis őszi borozgatás és szüretelés Bodrogkeresztúron októberben. Jó ürügy, hogy leugorjon az ember ebédelni az Anyukám Mondta-ba. Pacal+pizza kötelező.

Ennél valamelyest közelebb található a Pesti Disznó, egy új “falatbár” az Operettszínház mellett. A neve isteni, design-ja, hangulata remek, a konyháról érdemben még nem tudok nyilatkozni, ahhoz a sajtóbemutatón kóstolt egy-két fogás még nem elég. A nevéből igazából azt hittem, hogy külföldi minták alapján amolyan igazi disznóságos hely lesz, a fülétől a farkáig, de első ránézésre több az egyéb állatfaj az étlapon. Jópofa lehet.

Főétel:

Egyértelműen a szeptember 24-i Parfümvacsora a The New York Times parfümkritikusával.

A Paris-Budapest étteremben (Sofitel) megrendezésre kerülő illatvacsora nem egy olcsó mulatság, de egész biztos vagyok benne, hogy nagyon különleges élmény lesz. A vacsora egyben amolyan parfüm workshop is, ahol Chandler Burr illatokról, parfümiparról és kulisszatitkokról is mesél, meg persze egy csomót szagoltat. A meghívóban külön feltüntették, hogy aznap ne viseljünk semmilyen parfümöt.

Leginkább egyébként magára a parfümkritikusra vagyok kíváncsi, csomó mindent elolvastam róla, nem egy hétköznapi figura, az biztos. Gazdasági újságíróból let szinte véletlenül parfümkritikus, a New York Times-ban ugyanúgy négy csillagos rendszerben minősíti az illatokat, mint ahogy azt az étteremkritikus teszi.

Részletek a facebook-on, vagy a Sofitel honlapján.

Desszert

Nagy izgalom és várakozás övezi a hétvégén megrendezésre kerülő Édes Napok Csokoládéfesztivált, amelynek helyszíne a Budai Vár, ilyen még nem volt itthon, én is kíváncsian várom, milyen színvonalú lesz.

Á table boulangerie

A Retek u.6. szám alatt nyílt a legújabb őrületes hely. Apró, francia pékség és cukrászda, igazi fanatikus francia pékkel. Croissant-ok, bagettek, kenyerek, valódi BRIÓS!, sütemények, mindez normális árakon, azt hiszem, nem szenvednek vásárlóhiányban. Örülök nekik!

Na, meg a citromos kuglófom (bocsánat, “Mamma Agatha világhírű citromos süteménye”), amelyet a (szerintem életében nem sütő) Világevő sütött nekem meglepetésből, még most is alig térek magamhoz. A jól sikerült meglepetés és a látványos külső az egy dolog, de a helyzet az, hogy a sütemény egyszerűségében zseniális is, úgyhogy alig várom, hogy megsüssem. Receptje.


Címkék: ,


 

 

szerda, szeptember 14, 2011

Zöldsaláta kéksajttal és nektarinnal

Lila Füge, Fűszeres Eszter és jómagam együttműködünk a Sió-val, ennek keretében pedig mostantól rendszeresen készítünk ételeket a szezon gyümölcseivel, amelyek receptjei a Sió gasztroblogján jelennek meg.

Az első egy igazi ötperces saláta, amelyet akár könnyű ebédnek, akár gyors vacsorának összedobhatunk. Mellé igény szerint ropogós héjú, friss bagett, esetleg egy pohár fehérbor jár. A sajt lehet gorgonzola, rokfort, vagy más, erőteljes ízű kéksajt. A nektarin cikkelyeket pedig akár meg is grillezhetjük.

Zöldsaláta kéksajttal és nektarinnal

Címkék: