Dübörög a gesztenyeszezon, a szebb példányok jelentős hányada úgy tűnik, Olaszországból érkezik hozzánk. Megjegyzem, a hungarikumként nyilvántartott
gesztenyepürénk eredetileg olasz desszert, Monte Bianco néven már az 1475-ben Firenzében nyomtatott, olasz szakácskönyvben is szerepelt, később Cesare és Lucrezia Borgia asztalán is gyakran előfordult. De ha azt mondom, hogy egy török gasztronómiai tanulmányban a következő passzusra bukkantam: a pürésített, főtt gesztenyéhez mézet kevernek, majd sűrű tejszínnel tálalják (Kestane Helvasi), akkor máris kiderül, hogy a gesztenyepüré is igazi nemzetközi karriert tudhat magáénak. A
gesztenye hámozása nem egy leányálom, előre szólok. Aki nem érez magában kellő elszántságot, inkább használjon vákkumcsomagoltat (ez esetben a főzési idő kb. a felére csökken). Azok számára, akik mégis nekiveselkednek –megéri! – van néhány tippem. Íme, a bevált módszer: szép, nagy, egyforma méretű, telt, fényes gesztenyéket válasszunk. A kerek, domború felükön éles késsel keresztet metszünk, úgy, hogy átvágjuk a héjat, de a húsba ne vájjunk bele túl mélyen. A sütőt előmelegítjük 120C-ra.Egy nagy tepsit kibélelünk alufóliával, erre helyezzük a bemetszett gesztenyéket, domboró felükkel felfelé. A tepsibe egy nagy pohár vizet öntünk, kb. 1,5dl-t. 45 percig gőzöljük. Az alacsony hőmérséklet miatt a gesztenye nem sül meg, a gőz azonban szépen felpuhítja a külső és belső héjat. Még melegen, éles kés segítségével meghámozzuk, a belső héj is szépen eltávolítható. A pucolás a gesztenye hűlésével egyre lehetetlenebbé válik. Aki megküzd a feladattal, az a gesztenye feléből készítsen házi gesztenyepürét, amelyhez nincs is fogható, a másik feléből pedig főzze meg az alábbi levest, amely akár az ünnepi menü nyitófogása is lehet.
Zöldalmás, zelleres gesztenyekrémleves
Hozzávalók (4-6 adag)
2 evőkanál olívaolaj
1 hagyma, finomra aprítva
1 csokor újhagyma, karikázva
1 közepes zellergumó (30dkg), meghámozva, felkockázva
40dkg hámozott gesztenye (friss, vagy vákuumcsomagolt)
1 nagy zöldalma, meghámozva, felkockázva
1,5l leszűrt hús-, vagy zöldségleves
1 ág friss kakukkfű
só, bors
5dkg hideg vaj
Az olajon üvegesre pirítjuk a finomra aprított hagymát és újhagymát. Hozzáadjuk a felkockázott zellert, feldarabolt gesztenyét, a meghámozott, felkockázott zöldalmát és a lemorzsolt friss kakukkfüvet, majd néhány percig átforgatjuk. Felöntjük a húslevessel (vagy vízzel), sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, kb. 30 percig főzzük, amíg a gesztenye teljesen megpuhul, és villával könnyen össze lehet nyomni. Amikor elkészült, robotgépben, vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük, közben hozzáadjuk a hideg vajat. Tálaláskor kínálhatunk hozzá ropogósra sütött briós-, vagy kalácskockát, tetejét pedig meglocsolhatjuk olívaolajjal, vagy barnított vajjal.
Ha pedig sok zöldalmánk van, akkor ajánlom ezt az
ötfűszeres-almás crumble-t (videórecept), akár karácsonyi menübe is.