Olívaolajos - krumplis kiskifli
Amikor levonulok a régi
nagyszülői házba, általában azért megyek, mert valamilyen nagyobb anyagon
szeretnék dolgozni, amihez némi mentális nyugalomra, és teljes szellemi
kikapcsolásra van szükségem, hogy helyet tudjak csinálni a friss gondolatoknak.
Az első pár óra, vagy nap azonban leginkább a semmivel telik. Annyira jól esik
egyszerűen csak bámulni a kertet, és leereszteni, hogy ezt a fázist is a munka
részének tekintem.
Ez úgy szokott kinézni,
hogy leülök először a verandán, bámulok. Aztán megyek egy kört a kertben,
minden növényt megvizsgálok. Vissza a verandára, kis ücsörgés, kávézás. Újra a
kertben, egy kör, nézelődés, vissza. Aztán járok egyet a házban, szívom be az
oly sok gyerekkori emléket árasztó illatát. Belelapozok a könyvekbe, régi
mesekönyvekbe, kötelező olvasmányokba, pöttyös könyvekbe, növényhatározókba.
Nagymamám régi szakácskönyveit mind ismerem, de legjobban mindig a kézzel írott
oldalakat, kockás lapokat és megjegyzéseket szeretem. Idén megtaláltam például
a szilvás linzer receptjét, ami az egyik kedvenc sütim volt – szegedi
rácsosként van felírva. Fahéjas-fűszeres, barna színű linzer, rajta sűrű
szilvalekvár, és rácsok. Még nem sütöttem meg, alig várom.
Legutóbb ez a kifli
keltette fel az érdeklődésem – burgonyás kifli teához –így szerepel a könyvben.
Nem emlékszem rá, hogy Nagymamám valaha is sütötte volna, de ahogy fejben
megsütöttem, úgy képzeltem, nagyszerű lehet. Egyetlen dolgot változtattam
rajta: az olvasztott zsírt olívaolajra cseréltem, mert úgy gondoltam, attól
érdekesebb lesz a tésztája. Jó döntés volt,
érződik is benne az olívaolaj. (Azért kacsazsírral sem lehet ez rossz…).
Legközelebb úgy fogom kipróbálni, hogy a tésztába fekete olajbogyót gyúrok,
valahogy úgy képzelem, az is pompás lenne.
Olívaolajos-krumplis kiskifli
Hozzávalók (24 darav 8
cm-es minikiflihez)
15dkg főtt krumpli (2 kicsi
szem), összetörve
0,5 dl langyos tej
1 teáskanál cukor
1,5 dkg élesztő
17,5dkg liszt
1 teáskanál só
3 evőkanál olívaolaj
1 tojássárgája
tetejére:
1 tojás felverve
köménymag, fekete hagymamag
Először
előkészítjük a főtt krumplit: meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük,
majd áttörjük. A langyos tejhez keverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt,
10 percig állni hagyjuk, és felfuttatjuk. Egy nagy keverőtálba öntjük a
lisztet, hozzákeverjük a sót (elég sokat felvesz a tészta), közepébe mélyedést
formálunk. Hozzáadjuk az áttört krumplit, az olívaolajat, a felfuttatott
élesztőt és a tojássárgáját. Fakanállal elkeverjük, majd kézzel alaposan
átgyúrjuk. A bucit három egyforma kis cipóra osztjuk (15dkg-os darabokra), és
tiszta konyharuhával leterítva, a gyúródeszkán 25 percig pihentetjük,
kelesztjük. A három cipót egymás után palacsinta átmérőjű korongokra nyűtjuk.
Egy-egy korongot nyolc cikkelybe vágunk, majd a cikkelyeket, széles oldaluknál
kezdve, kifli formára tekerjük. Sütőpapírral borított tepsire helyezzük, és tíz
percig pihentetjük. Ekkor előmelegítjük a sütőt 180C fokra. A kiflik tetejét
megkenjük felvert tojással, és megszórjuk fekete hagymamaggal, vagy
köménymaggal. 25 perc alatt szép pirosra sütjük.