Vaníliás-citromos tejfölkoch 1924-ből
Fotók: Milutinovits Panka /hello.garlic
Minden családban ott
lapul valamelyik polcon a generációkon át öröklődő, megsárgult, foltos, szakadozott lapokból álló, többször
összeragasztgatott, régi szakácskönyv. Benne nagymamáink kézírása,
feljegyzései, az oldalak között egy-egy megbújó, dohos szagú kockás papír,
rajta az ismerős sütemény leírása. A receptek mellé itt-ott
rövid személyes kiegészítés vagy minősítés (nagyon
finom). Az utolsó, üres oldalakon pár saját tipp, az enyémben gombóc és
sajtos rúd.
A miénk bánffyhunyadi
Hunyady Erzsébet összeállítása: "A jó házi konyha. Így kell főzni! A sütés-főzés tudományának új kódexe", amely először 1924-ben, a Singer és Wolfner Irodalmi Intézet Rt.
gondozásában jelent meg. A példányom ötödik, átdolgozott kiadás, 1934-ben
látott napvilágot.
Sok régi
szakácskönyv szentel hosszas oldalakat a különböző gőzölt pudingoknak,
koch-oknak, ezért a régi receptek feldolgozásának sorozatában most egy ilyet
választottam. Tejfölpuding címszó alatt fut, és kétszer teszteltem a receptet,
mielőtt kialakult az alább leírt változata. A vanília, a rengeteg citromhéj, a
mazsola és a kandírozott citrom saját adalék. Én biztos, hogy rendszeresen
fogom készíteni, isteni – olyan, mint egy szuflé és egy piskóta közötti átmenet
– habos, légies, pillekönnyű. Próbáljátok ki!
Vaníliás-citromos
tejfölkoch 1924-ből: