hétfő, március 24, 2014

Vaníliás-citromos tejfölkoch 1924-ből


Fotók: Milutinovits Panka /hello.garlic


Minden családban ott lapul valamelyik polcon a generációkon át öröklődő, megsárgult, foltos, szakadozott lapokból álló, többször összeragasztgatott, régi szakácskönyv. Benne nagymamáink kézírása, feljegyzései, az oldalak között egy-egy megbújó, dohos szagú kockás papír, rajta az ismerős sütemény leírása. A receptek mellé itt-ott rövid személyes kiegészítés vagy minősítés (nagyon finom). Az utolsó, üres oldalakon pár saját tipp, az enyémben gombóc és sajtos rúd.

A miénk bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet összeállítása: "A jó házi konyha. Így kell főzni! A sütés-főzés tudományának új kódexe", amely először 1924-ben, a Singer és Wolfner Irodalmi Intézet Rt. gondozásában jelent meg. A példányom ötödik, átdolgozott kiadás, 1934-ben látott napvilágot.  


Sok régi szakácskönyv szentel hosszas oldalakat a különböző gőzölt pudingoknak, koch-oknak, ezért a régi receptek feldolgozásának sorozatában most egy ilyet választottam. Tejfölpuding címszó alatt fut, és kétszer teszteltem a receptet, mielőtt kialakult az alább leírt változata. A vanília, a rengeteg citromhéj, a mazsola és a kandírozott citrom saját adalék. Én biztos, hogy rendszeresen fogom készíteni, isteni – olyan, mint egy szuflé és egy piskóta közötti átmenet – habos, légies, pillekönnyű. Próbáljátok ki!



Vaníliás-citromos tejfölkoch 1924-ből:




 

 

csütörtök, március 20, 2014

Hideg kínai tésztasaláta csípős mogyorószósszal



A Nők Lapja Konyha márciusi számában nyolc tésztareceptemet találjátok, nagyon szerettem mindet készíteni.

Hideg kínai tésztasaláta csípős mogyorószósszal
Rizstészta fűszeres marharaguval és pirított kelkáposztával
Szezámmagos pirított üvegtészta spenóttal és sertéshússal
Görög húsos rakott tészta (pastitsio)
Tarhonya “jambalaya” - csípős kolbásszal, garnélával
Fűszeres-csicseriborsós lebbencstészta
Háromsajtos-spenótos szarvacskatészta
Fehérborban főtt penne karamellizált újhagymával

Ezekkel a tésztákkal dolgoztam, olyan szépek! Ezt a csinos fotót is Panka / hello.garlic készítette róluk.



Az egyik kedvencem ezek közül a fenti képen látható kínai hideg tésztasaláta, ami csípős mogyorószósszal és uborkával készül:

Hideg kínai tésztasaláta csípős mogyorószósszal
Hozzávalók (4 adag)

20 dkg kínai tojásos tészta
2 evőkanál mogyoróvaj
2+1 evőkanál szezámolaj
3 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál rizs-, vagy almaecet
2 teáskanál csípős paprikakrém
1 evőkanál nádcukor
1 gerezd fokhagyma, lereszelve
2 cm friss gyömbér, lereszelve
1 kígyóuborka, gyufaszálra szeletelve
1 csokor újhagyma, gyufaszálra szeletelve
5 dkg pirított mogyoró, durvára vágva


A tésztát a csomagon szereplő utasítás szerint forrásban lévő vízben (általában 4-5 perc alatt) megfőzzük. Közben kikeverjük az öntetet: egy kis tálkában kézi habverővel összedolgozzuk a mogyoróvajat, 2 evőkanál szezámolajat, szójaszószt, ecetet, csípős paprikakrémet, nádcukrot, a fokhagymát és gyömbért. A tésztát leszűrjük, összeforgatjuk egy evőkanál szezámolajjal, és kissé lehűtjük.  Összekeverjük a sűrű öntettel – ha túl tömörnek látjuk, kevés szezámolajjal és langyos vízzel hígíthatjuk. Hozzáadjuk a gyufaszálra vágott uborkát és újhagymát, összeforgatjuk, végül a tetejét megszórjuk durvára vágott, pirított mogyoróval.  Aki hússal szeretné elkészíteni, hozzákeverhet külön kisütött csirkemellcsíkokat.

 

 

kedd, március 11, 2014

Kókusztejes csokoládépuding + házi kókuszchips


Fotó/styling: Milutinovits Panka / hello.garlic

Ha bárki azt állítja, hogy villámgyorsan és egyszerűen lehet házilag kókusztejet előállítani, és bátran álljanak neki - azonnal kezdjetek el gyanakodani. Az egész kókuszdió meghámozása kimondottan macerás feladat, arról nem is beszélve, hogy minimum egy barkácskészlet, de legalábbis egy kalapács szükséges hozzá. A kókusztej nem a gyümölcs belsejében található folyadék (az egy átlátszó, vízszerű, édeskés lé), hanem a húsából nyert kivonat. Úgy készül, hogy a lereszelt kókuszra forró vizet öntenek, állni hagyják, és azt nyomkodják ki. Ázsiai, afrikai, dél-amerikai piacokon kilóra kapható a friss forgács, az asszonyok itt szerzik be és készítenek belőle házi kókusztejet. Levesek, csípős-fűszeres, sűrű curryk elképzelhetetlenek nélküle, magam részéről pedig desszertekbe is ajánlom, tej helyett – csokoládés édességekben zseniális. 
További bejegyzések »

 

 

szombat, március 08, 2014

Medvehagymás receptek


Fotó&styling: Milutinovits Panka /hello.garlic

Fűszeres Eszter túróba keverve szereti legjobban, szerintem krumplipürébe keverve, folyós közepű buggyantott-, vagy lágytojással verhetetlen.

A medvehagymáról szerencsére annyi információ található mindenütt, hogy az is talál, aki nem is keres. Ettől függetlenül nem értem, miért cikizik le – “zöldségek macaronja” ?? (hé, Világevő, milyen marhaság ez!:) - néhány éve kevésébé volt ismert, most meg mindenütt lehet kapni – idén jó korán – és ennek köszönhetően szépen be is épült a hétköznapi gasztronómiánkba. És remek zöldfűszer. (majd ha zöldbabnak lesz szezonja, akkor az lesz a zöldségek macaronja, vagy mi a csuda?:)

Alább összegyűjtöttem a blogról elmúlt évekből néhány izgalmasabb felhasználási módot, amiben én nagyon szerettem, hátha valamelyikhez kedvet kaptok:

További bejegyzések »

 

 

csütörtök, március 06, 2014

Év Desszertje verseny, Bocuse D'Or selejtező - a SIRHA kiállításon


Elsősorban szakmai közönségnek szól a jövő hét első felében, a Hungexpo területén megrendezésre kerülő Sirha gasztronómiai nemzetközi kiállítás, de a számos izgalmas program miatt ajánlom mindenkinek, akit érdekelnek a hazai éttermi trendek, és szeretne találkozni a szakma képviselőivel, séfekkel, cukrászokkal. Két kiemelten érdekes programra mindenképpen lehet számítani, az egyik az első "Év Desszertje verseny", amelyet Kolonics Zoltán, a Gerbeau kreatív cukrászának neve fémjelez (és az ő neve számomra mindenképpen garancia a színvonalra is), a másik pedig a szerdán, március 12-én sorra kerülő Bocuse D'Or verseny, pontosabban a hazai elődöntő. Én minden nap kinézek, már mazsoláztam a programok között.

További bejegyzések »