szombat, április 27, 2013
Szuper,
tavaszi hétvégi programot ajánlok a figyelmetekbe: jövő hétvégén, május 4-én
rendezik meg immár harmadik alkalommal - ezúttal Villányban – a Stílusos Vidéki Éttermiség napot. Én az elsőn voltam, amit a szigetmonostori Rosinante
fogadóban szerveztek, tavaly a perbáli Walter étteremben volt, arról sajnos
lemaradtam. Nagyon szerettem ezt a mini fesztivált, mert szerencsére már számos
nagyszerű vidéki étterem bukkant fel az elmúlt években, és az elmúlt két évben
is komoly fejlődés ment végbe, de ritkán jutok el ezekre a helyekre. Jó volt a közönség, jó volt a hangulat, és ez
idén is biztos így lesz.
péntek, április 26, 2013
Medvehagyma tabbouleh
A tabbouleh az a saláta, amelyből nincs az a mennyiség, amit ne tudnék megenni.
Elkészítése pofonegyszerű, az egyetlen hátulütője, hogy nagyobb létszámra az
ember órákon át csak aprítja a tonnányi petrezselymet. (Aprítógépben nem ér,
úgy nem az igazi!) A
leghíresebb libanoni fogás, egyben az is, amelyet a legritkábban készítenek
autentikusan az országon kívül. Az eredeti ugyanis egy sötét zöld színű
petrezselyemsaláta, amelyet épp csak néhány kocka paradicsom és bulgur pöttyöz,
és nem fordítva, mint ahogy általában találkozni lehet vele.
csütörtök, április 25, 2013
Gyömbéres, epres-almás pite
Ez egy amolyan
magas falú, amerikai típusú gyümölcspite, rusztikus, házias sütemény, mindig
elfogy utolsó morzsáig. Tésztája ropogósan omlós, vajas, a
töltelék pedig a szinte dzsem szerűre sül, mégsem édes, inkább gyümölcsös.
szombat, április 20, 2013
Citromos, rétegezett burgonyasaláta (causa rellena)
Fotó: Nagy Balázs
További bejegyzések »
Ezt a hétköznapi, jellegzetes
perui ételt causa rellena-nak hívják, és Aidától tanultam, aki az Így főzünk mi szakácskönyv (az egész könyv ingyenesen letölthető a linken!) perui fejezetének főszereplője. Aida kissé elcsodálkozott, amikor
meglátta a könyvben a fogásról készített képet, Peruban ugyanis ez egy igazán
hétköznapi, rusztikus étel, amit többnyire üvegtálban rétegezve, flanc nélkül
tálalnak. Szerintem azonban ilyen elegánsan is lehet tálalni.
csütörtök, április 18, 2013
Citromos zöldfűszeres leves grízgombóccal (kubbeh hamusta)
Zahó
(arámi nyelven Zakho) város az iraki Kurdisztánban, néhány kilométerre az iraki
- török határtól található. Évszázadokkal ezelőtt elsősorban zsinagógáiról, és
jelentős zsidó közösségéről volt híres, Asszíria Jeruzsálemének is nevezték. A zahó-zsidók
szinte teljes csoportja Izraelbe vándorolt az 50-es években. A múlt szellemét és emlékeiket vitték
mindössze magukkal, köztük a az ún. kubbeh
hamousta levest, amely a mai Izraelben nagy kultusznak örvend. A jeruzsálemi
piac péntek ebédidőben ettől a savanykás levestől, na meg a benne főtt fűszeres,
húsos grízgombócoktól illatozik. Három változata a legnépszerűbb, a vörös, céklás,
a kissé édeskés, lágyabb, paradicsomos, és az alább bemutatott, ütős, zöld.
vasárnap, április 14, 2013
Villámgyors, háromhagymás, tejszínes tészta
Az Ízes Élet egyik forgatásán nemrég Hampuk Zsolt séffel
főzhettem, akiről az utóbbi hetekben leginkább annak apropójából lehetett
hallani, hogy egy svájci esküvőn többek között Katalin hercegnőnek is főzött.
Zsolt úgy került erre a jeles eseményre, hogy éppen az esküvő helyszínéül
szolgáló svájci luxushotelben “sztázsolt”, azaz szakmai gyakorlatát töltötte. Ő
egykébként a kozmapusztai Hertelendy kastélyszálló séfje, amelynek svájci
tulajdonosa rendszeresen külföldi tanulmányútra küldi a munkatársakat,
leginkább a felújítások időszaka alatt, illetve a téli szezon során, amikor a
kastély zárva tart.
szerda, április 10, 2013
Pasta e fagioli: tésztásbab
Az olasz cucina povera, vagyis szegénykonyha egyik
legjellegzetesebb, egyben legfinomabb étele a pasta e fagioli, vagyis tésztás
bab. A rusztikus, sűrű egytálétel – állaga valahol egy tartalmas leves és főzelék
között – egész Olaszországban elterjedt, hiszen tészta és szárazbab minden háztartásban
akad. Mégis elsősorban a középső régiókban – Toszkánában, Umbriában,
Abruzzo-ban a legjellemzőbb. Mindenki, mindenhol főzi, éppen ezért ahány ház, és
ahány család, annyi recept. Paradicsommal, vagy nélküle –ebből például komoly
viták robbanhatnak ki. De falunként eltérő a fűszerezés, a tészta fajtája, a
bab típusa (nagyon finom pl. csicseriborsóval is.) Csak halkan megjegyzem, hogy
bár olasz ételként tálalva sokkal romantikusabb, azért a magyar konyhában is
simán elmenne, a cigánykonyhában a tésztásbab az egyik leggyakoribb fogás (“Olyan
lecsósan, szaftosan készítik, házi készítésű tészta adja az alapját” írják például
“A masina” című, bódvalenkei szocio-gasztronómiai kiadványban.)
csütörtök, április 04, 2013
Bátor tál szakácskönyv -tavaszi menü
Nagyon nagy örömmel tettem eleget a Bátor Tábor Alapítvány felkérésének, amikor tavaly megkerestek, hogy hozzájárulnék-e néhány recepttel az újonnan kiadásra kerülő szakácskönyvükhöz. A könyv azóta megjelent a Libri kiadónál, és szerintem nagyszerű lett.
További bejegyzések »