Fűszeres, tépett csirke zöld búzakörettel (freekeh)
Triticum turgidum var. durum, vagyis fiatal, zöld búza, amelyet még éretlenül, puhán aratnak le, majd enyhén megfüstölik, és megtörik. A freekeh szuperegészséges, magas rost- és fehérjetartalommal bíró, leginkább a bulgurra hasonlító, nálunk még ismeretlen gabona mostanság kezdi nemzetközi hódító útját. Az észak-afrikai, arab és közel-keleti konyhák, valamint a rendkívül egészséges, új alapanyagok népszerűségének növekedésével érkezett meg, és ha az ember egyszer próbát tesz vele, hamar rákattan, fergetegesen finom! Különleges, enyhén füstös íze gyorsan elraktározódik az ízlelőbimbókban.
Ősi, többezer éves búza, amelyet már tizenharmadik század korabeli bagdadi szakácskönyvek is említenek. Egyiptomban, Libanonban például csirkét, galambot töltenek meg vele, Tunéziában sűrű, paradicsomos levesbe főzik, Szíriában, Törökországban bárányhúsos, fűszeres, fahéjas pilaf készül belőle, Izraelben, Törökországban is használják. Így néz ki nyersen:
További bejegyzések »