hétfő, július 28, 2014
Hosszú évek
kihagyása után, idén abba a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy el tudtam
utazni nyaralni. Olyan igazi nyaralásra. Nem hosszú hétvégére, nem munkával
összekötött pár nap pihenőre, hanem valódi, nagybetűs nyaralásra.
Tengerparttal, apartmannal, kirándulással, városnézéssel. Gondolom, nem árulok
el nagy titkot, hogy a gasztronómia azért most is előkelő helyet kapott. Főleg,
mivel az úticélunk Szicília volt, a világ egyik legizgalmasabb kulináris
desztinációja. Rengeteg ihlettel, ötlettel (és persze alapanyaggal) tértem
haza.
szombat, július 26, 2014
Hideg tökkrémleves kaporral és tárkonnyal
Fotó: Erdőháti Áron, Styling: Milutinovits Panka
Hosszú éveken át, amíg külföldön éltem, minden egyes nyáron,
amikor hazautaztam Magyarországra, alig vártam, hogy végre tökfőzeléket főzhessek.
Bár egyrészt az egyik legmegosztóbb főzelék –elképesztően nagy az ellenzői
tábora -, másrészt a nyár egyik legzseniálisabb étele. Egyben rendkívül
személyes is: ki melegen, paprikásan, ki hidegen, fehéren készíti, Én a
nagymamám-féle változatot szeretem: ő sok tejjel és sok kaporral főzte, és
jéghidegen tálalta. Ezen alapul az egyik kedvenc, hideg nyári levesem is:
olyan. mint egy könnyű, nyári tökfőzelék. A sok friss kaportól és tárkonytól
pedig rendkívül frissítő.
csütörtök, július 10, 2014
Török grízes desszert vaníliás sárgabarackkal
Fotó/ styling: Milutinovits Panka / hello.garlic
Az egyik kedvenc török desszertem az "irmik helvasi" névre hallgató, pirított grízes édesség. Isztambuli cukrászdákban, utcai
árusoknál gyakran felbukkan, az íze a
mi grízes tésztánkhoz áll a legközelebb. Általában nyúlós török fagylalt, vagy kaymak jár mellé -az én változatomban egy kis török joghurt.
Nem kifejezetten gyors, ellenben rendkívül egyszerű,
akár reggelire is megteszi. Lehet turbózni fűszerekkel (kardamom,
fahéj, narancshéj), vagy magokkal (pirított mandula, fenyőmag, pisztácia), de
ezek nélkül is nagyon finom.
A receptet, hét másik nemzetközi receptemmel egyetemben megtaláljátok a mostani Nők Lapja Konyhában.
Török grízes desszert vaníliás sárgabarackkal
Hozzávalók (4 kis adag)
5 dkg vaj
10 dkg búzadara
1,5 dl tej
1,5 dl víz
2,5 dkg cukor
csipet só
Vaníliás sárgabarack
1,5 dl víz
5 dkg cukor
1/2 vaníliarúd
½ citrom leve
4 érett sárgabarack
tetejére: durvára
vágott mandula, vagy pisztácia
A grízhez lábasban
felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a darát, majd állandó kevergetés mellett
addig pirítjuk, amíg enyhe aranybarna színt kap, kb. 5 percig. Közben a
cukorral, csipet sóval felmelegítjük a tejet a vízzel. Amikor a gríz megpirult,
felöntjük a folyadékkal, és addig főzzük, amíg teljesen megpuhul, felveszi az összes
tejet, és darabossá áll össze. Lezárjuk a lángot, a lábasra egy lap konyhai papírtörlőt,
vagy konyharuhát teszünk, ráhelyezzük a fedőt, így hagyjuk állni 15 percig (a
ruha az összes gőzt és nedvességtartalmat segít felvenni). Közben elkészítjük a
vaníliás sárgabarackot: lábasban összeforraljuk a vizet, cukrot, vaníliát és
citromlevet. A sárgabarackokat félbevágjuk, magjukat eltávolítjuk, majd vágott
felükkel lefelé a szirupba tesszük. Néhány perc után megfordítjuk. Figyeljünk,
hogy ne főzzük szét, a gyümölcs tartsa meg a formáját. A grízt folpack-kal bélelt
szuflétálkákba, vagy formákba nyomkodjuk, majd kiborítjuk (annyira összeáll,
hogy ez könnyen megy). A desszert mellé adjuk a szirupos sárgabarackot. Tetejét
megszórhatjuk mandulával, vagy pisztáciával, és adhatunk hozzá joghurtot, tejszínhabot,
vagy vaníliafagylaltot.
hétfő, július 07, 2014
Tenger, burek, calamari
- Úgy lesz, hogy beülünk az autóba, megérkezünk, kiválasztjuk
az apartmant, felkapjuk a fürdőruhát és
a matracot, és már megyünk is, be a tengerbe – mondta a barátnőm, akivel már hetek
óta terveztük a rég áhított “Power-nyaralást”. “Power”, mivel azon voltuk, hogy
minimális idő alatt (két nap) maximálisan intenzív pihenést és feltöltődést
tudjunk megvalósítani.
Így is lett. Beültünk az autóba, végigszáguldottunk az
autópályán, öt óra múlva pedig már Horvátországban voltunk, és meg is láttuk az Adriai tengert.
kedd, július 01, 2014
Friss, csöves kukorica 3 perc alatt
Soha nem jutott volna eszembe mikróba tenni a csöves kukoricát! Ma reggel olvastam a The Kitchn oldalán ezt a tippet (ajánlom a figyelmetekbe, az egyik kedvenc oldalam), rögtön ki is próbáltam, szuperül működik.
További bejegyzések »
Karcagi Birkafőző Fesztivál 2014.
Hétvégén a kunmadarasi rokonaim meghívására ellátogattam a híres Karcagi Birkafőző Fesztiválra, amelyet idén tizenhatodik alkalommal rendeztek meg. A meghívás eredetileg főzésre is vonatkozott - Kun Józsi, a csapatkapitány biztosít egy egész birkát - mondták, azt készítek belőle, amit csak akarok - mivel azonban még soha nem voltam ezen a rendezvényen, gondoltam, először inkább csak óvatosan, látogatóként veszek részt. A birkafőző fesztivál teljesen lenyűgözött, szuper a hangulata, rendkívül látványos a sokszáz üstben és bográcsban rotyogó birkapörkölt, ezt egyszer mindenkinek látnia kell! Idén 208 csapat nevezett, a karcagi Múzeumparkot teljesen megtöltötte az esemény. Mivel tömegrendezvény (szó szerint - a bejáratnál délelőtt már kígyozó sorokban tömörültek az emberek), persze itt is volt sok ócskaság, mindenféle árus, meg minden, ami egy ilyen népünnepély velejárója, ezzel együtt a főszereplő mégiscsak a különleges karcagi birkapörkölt és a hozzá kapcsolódó hagyomány tudott maradni. Itt hitelesek voltak a betyárruhák is, impozánsak a hatalmas öntöttvas kondérok, és a csikós bőgatyába és kalapba öltöztetett kisfiú sem volt giccses - csak állt komolyan az üst mellett, és figyelte, ahogy apukája tanítja neki a pörköltfőzési fortélyokat. Nagyon tetszett az egész.
További bejegyzések »
Olténiai –paradicsomos- zöldbab
“Főzhetjük
kukta-fazékban is, a betétre téve, kevés vízzel, így gőzben főzve még ízletesebb
és táplálóbb lesz” – javasolja a hetvenes években, Romániában megjelent, magyar
nyelvű szakácskönvy-sorozat kötete, amely oldalakon keresztül kizárólag zöldbabos
recepteket ajánl. Rakottan (tejföllel, morzsával), “kotlettként” (ledarálva,
zsemlével, hagymával, tojással összegyúrva, fasírt-szerűen kisütve), főzelékként
(négyféle módon), sütőben (zseniális), pörköltként, citromos vajjal, tócsniként,
lecsóval, morzsával, vagy paradicsomosan –olténiai módon – utóbbit ajánlom alább. Olténia egyike Románia történelmi
tartományainak. A török hódoltság előtt a Magyar Királyság része volt, Szörényi-bánság
néven. Az olténiai
zöldbab talán nem
az évszázad legmutatósabb fogása, az íze azonban kárpótol az összes esztétikai
hiányosságáért..Paradicsomszósz, sok zöldfűszer - finom langyosan, főzelék-szerűen, vagy hidegen, salátaként is.