szerda, január 27, 2016
Amióta a szupermarketekben rendszeresen lehet kapni
szívsalátát, ráadásul teljesen jó áron (párszáz forint egy hármas csomag), teljesen
megváltoztak a salátafogyasztási szokásaim. Eddig is óriási salátarajongó
voltam, de a szívsaláta könnyű beszerezhetősége új fejezetet nyitott. Így gyakorlatilag szinte mindenhez
fogyasztunk, és napi szinten. A szívsaláta simán napokig eláll a hűtőben, fel szoktam egyszerre
több csomaggal tankolni. Nem esik össze, mindig egyformán ropogós, jól tartja
magát mind a hűtőben mind a salátákban, imádom. További mérföldkő a
hétköznapi főzésemben, hogy a Belvárosi Piacon (Hold utca) a Vörös Homárban
mindig tudok venni friss halat és herkentyűt, anélkül, hogy Budára, vagy
Budaörsre kéne bumlizni. Most már megjegyeztem, hogy hétfőn, szerdán és
pénteken délután érkezik mindig friss áru, és olyankor csodás a pult. Az alábbi
salátához két személyre összesen egy kb. 20 dkg-os lazacilé és egy csomag
szívsaláta kell. Különlegesnek tűnik, pedig valójában mind ár-érték arányban
mind elkészítési időben (15 perc) abszolút vihető, és tökéletes hétköznapi
vacsora.
További bejegyzések »
Könyvajánló - Steiner Kristóf: Kristóf konyhája
Végül
valahogy mégiscsak mindig kiderül, hogy azok a szakácskönyvek a legátütőbbek,
amelyekben a legtöbb mondanivaló, munka és ezáltal hitelesség kerül. Erre
nagyszerű bizonyíték Steiner Kristóf könyve. Igen, a Kristóf Konyhája egy vegán
receptgyűjtemény. Kristóf azonban annyi energiával, szeretetettel személyességgel és gondolattal töltötte meg ezt a kötetet, hogy az
egészen más dimenzióba emeli. Számomra
a szezon legszerethetőbb és leghitelesebb szakácskönyve.
vasárnap, január 17, 2016
Ottolenghi - II. Az első magyar nyelvű szakácskönyve
A borzalmas címtől rögtön tekintsünk el, megpróbálok ezen
egy rövid bekezdésben felülkerekedni. A “finomságok” szó az én tiltólistámon igen előkelő helyen szerepel, futkos tőle a hideg a hátamon, de
ez maradjon az én magánproblémám. Azt is belátom, hogy óriási kihívás az
eredeti címet (Plenty) igazán jól visszaadni. Ennél több kreativitást,
elhivatottságot és ötletet azért azonban egy ennyire fontos könyv megérdemelt
volna. Nemcsak azért, mert ez a cím egyszerűen nem tükrözi a “Plenty” kifejezés
(kb. bőség) által remekül képviselt, és a könyv belsejét meghatározó tartalmat
és mondanivalót. Hanem elsősorban azért, mert
egyszerűen pont az a többlet töltetet heréli ki belőle, amitől a könvy
(és a cím) más, mint bármi és bárki más a piacon. A hardcore Ottolenghi
rajongókat persze szerencsére ezzel sem lehet elriasztani, ez a semmitmondó, lebutított cím
viszont azokat egyáltalán nem szóllítja meg, akik nem ismerik, ez pedig
szerintem nem csak üzletileg kihagyott lehetőség, hanem felelőtlenség is. Az
Ottolenghi ugyanis nem pusztán egy könyv a sok közül, hanem az OTTOLENGHI, intézmény.
szombat, január 16, 2016
Ottolenghi – I. az ikon
2002-ben nyitotta meg London Notting Hill negyedében első
apró, hófehér falú üzletét, amelyben az óriási tálalótálakra halmozott, buja,
színes ételei csak úgy harsognak. Pontosan tíz évvel később, 2012-ben a The New Yorker magazin tízoldalas, átfogó portrét közölt róla (angolul tudóknak érdemes
rászánni egy órát, fenomenális cikk!) – az izraeli származású filozófusról, aki
szép csendben megváloztatta a britek főzési és étkezési szokásait.
csütörtök, január 14, 2016
Sült csirkeszárnyleves rizstésztával
Ezt a leves fejben már hetek óta megfőztem, és ma végre sikerült tesztelnem, és pontosítanom a receptet –annyira jó, hogy már
azonnal meg is osztom veletek. Amikor megérkeznek ezek az igazi
téli mínuszok, akkor esőben, hóban átfagyva semmi nem esik jobban, mint egy nagy tál forró
leves. Én nagy levesrajongó vagyok, bármilyen jöhet, de akad legalább három,
aminek fagyban szinte sosem tudok ellenállni: a csípős, kókusztejes thai levesek, a vietnami pho leves –vagy legalábbis valami hasonló, és a francia
hagymaleves (az igazi, ami sok karamellizált hagymával és erős húslével
készül). Utóbbi kettő találkozik ebben a levesben.
hétfő, január 04, 2016
Szardellás, fokhagymás, chilis vajban párolt kelkáposzta
Január első hétfőjén a világ nőinek 90%-a fogyókúrába,
és/vagy életmódváltásba kezd. Jöhetnek a könnyebb, egészséges ételek és sok-sok
zöldség. Utóbbi számomra egyáltalán nem kihívás (na, más mondjuk, annál
inkább), imádom a zöldségeket, bármikor, bármelyik évszakban, bármilyen
formában és mennyiségben, nyersen, sütve, főzve, ahogy éppen adódik. Óriási
salátarajongó vagyok, de ki az, aki mínusz hét fokban és zuhogó hóban hideg,
nyers zöldségre vágyik?? Az alábbi étel csak egy gyors, hétköznapi, itthoni munkaebédnek
indult, de annyira finom, hogy megosztott recept lesz végül belőle. Nem kell
megijedni a szerény külsejétől, az ugyanis szenzációs ízeket rejt.
szombat, január 02, 2016
Alaprecept: enchiladas (mexikói töltött palacsinta)
Nem mintha január elején óriási lenne az igény laktató, húsos ételekre. Az itt ajánlott enchiladas, vagyis mexikói töltött palacsinta két dolog miatt kap itt most mégis helyet: egyrészt az egyik legjobb módja a maradék sültek újrafelhasználásának, ha tehát netán maradt a szilveszteri malacból, akkor szerintem ez legyen a sorsa. Másrészt az egyik kedvenc alapreceptem, nálam nagyon gyakran készül, igazi alapdarab. Minimális munka, garantált siker. Előnyei: a paradicsomszószt még főzni sem kell, egyszerűen össze kell botmixerrel pürésíteni a natúr szószt hagymával, fokhagymával, fűszerekkel. Továbbá töltelékként bármit fel lehet használni, bármilyen maradék sült, vagy főtt húst, akár a húslevesből megmaradt főtt csirkét is. Ha ilyen nincs kéznél, akkor darált húsból szoktam egy gyors tölteléket készíteni. Lehet vega változata is, még azt sem tartom rossz ötletnek, ha a maradék lencsefőzeléket töltjük a tortillákba. Egyébként a tortilla az egyetlen különlegesebb alapanyag, ami kell hozzá, de az már szerencsére azért könnyen beszerezhető, érdemes otthon tartani. Előre is össze lehet állítani, ami szintén nem egy utolsó szempont. Íme:
További bejegyzések »