Könyvajánló - Steiner Kristóf: Kristóf konyhája
Végül
valahogy mégiscsak mindig kiderül, hogy azok a szakácskönyvek a legátütőbbek,
amelyekben a legtöbb mondanivaló, munka és ezáltal hitelesség kerül. Erre
nagyszerű bizonyíték Steiner Kristóf könyve. Igen, a Kristóf Konyhája egy vegán
receptgyűjtemény. Kristóf azonban annyi energiával, szeretetettel személyességgel és gondolattal töltötte meg ezt a kötetet, hogy az
egészen más dimenzióba emeli. Számomra
a szezon legszerethetőbb és leghitelesebb szakácskönyve.
A vegánság nem
mellesleg az elmúlt években a legnépszerűbb irányzat az egészséges étrendek
között, és ha nem is fog/szeretne valaki a könyv hatására áttérni (ami
egyáltalán nem is célja), számos kiváló receptet talál benne, a vega vadastól a
nyers brownie-ig, a marokkói
sütőtöktadzsintól a vegán csokoládémousse-ig. Kristóf kötetében
ráadásul nem csak receptek vannak, hanem rengeteg más gondolat is, ami a
vegánsággal kapcsolatban sokakban felmerülhet (vitaminforrások, spiritualitás,
orvosi vélemények, vegán gyerekek étkezése, stb.) Az már csak igazán hab a
tortán, hogy a kötetben egy csomó digitális plusz van, úgymint QR kódokon
keresztül hozzáférhető bemutatóvideók, bevásárlólisták, alapanyagrendelés, stb.
Másik kedvenceim a konkrét márkákat és “véletlenül vegán” termékeket
(ananászkrémes Tibi csoki, Dunakavics, mogyorós Manner, marcipános Ritter
Sport, stb.) felsoroló “szupertitkos, hiperhasznos” listák – leginkább azt
szeretem bennük, hogy Kristóf nem finomkodta és nem álszenteskedte ezeket el, hanem
simán beleírta, nekem ez is a hitelességét támasztja alá.
Arról
is be kell számolnom, hogy Steiner Kristóf főzte nekem életem egyik
legjobb vacsoráját. Tel Aviv-ban hívott meg magukhoz, arra számítottam, talán
összedob egy kis salátát, meg némi hummuszt. A menü a következő volt (ezt vissza tudtam keresni a Facebook-on!): török lencseleves, mellé sós muffin, amiben lilahagymalekvár,
alma és gesztenye bújt meg, spenótos krumplival és dióval töltött burekasz,
házi hummusz, vegán sztroganoff ragu gombával, padlizsán- és sárgaborsócurry,
paradicsomchutney, kókuszos rizs friss mentával, mandulás körtepite és
narancstorta. A hiheteten választéknál már csak az volt a még nagyszerűbb, hogy
minden fergetegesen jóízű volt. Úgy igazán, lenyűgözően finom. Kiderült, hogy Kristóf
őrületesen jó, rutinos és rendkívül kreatív szakács.
Ezt a könyvet a beletett
rengeteg munka, energia, mondanivaló, szeretet, és a legalább kétkötetnyi
szuper recept teszik kiemelkedővé. A vegán étrend világszerte az egyik
legnépszerűbb, mégis kevés olyan szakácskönyv akad, amely ennyire kedvet tud
csinálni hozzá, és amely ilyen természetességgel, könnyedséggel,
személyességgel, mégis profin mutatja be. Imádom Kristóf humorát, hippiségét,
hitelességét, ragyogó tehetségét, életfilozófiáját, az ételekhez és
táplálkozáshoz való harmonikus viszonyát – és hogy mindezt a kiváló írói
kvalitásainak köszönhetően át is tudja nekünk adni a receptjein keresztül.
Ez a könyv a hazai
szakácskönypiac egyik leginspirálóbb kötete, igazi alapdarab.
Mindenkinek szívből
ajánlom, aki szeret egészségesen és változatosan főzni és enni, akár vegán,
akár nem.
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal