Sült csirkeszárnyleves rizstésztával
Ezt a leves fejben már hetek óta megfőztem, és ma végre sikerült tesztelnem, és pontosítanom a receptet –annyira jó, hogy már
azonnal meg is osztom veletek. Amikor megérkeznek ezek az igazi
téli mínuszok, akkor esőben, hóban átfagyva semmi nem esik jobban, mint egy nagy tál forró
leves. Én nagy levesrajongó vagyok, bármilyen jöhet, de akad legalább három,
aminek fagyban szinte sosem tudok ellenállni: a csípős, kókusztejes thai levesek, a vietnami pho leves –vagy legalábbis valami hasonló, és a francia
hagymaleves (az igazi, ami sok karamellizált hagymával és erős húslével
készül). Utóbbi kettő találkozik ebben a levesben.
Az alapelv: egy nagy tepsin, forró sütőben először pirosra
sütöm a csirkeszárnyakat, és egy csomó hagymát, ill. némi gyömbért –karamellizálódnak. (Ezt a technológiát a klasszikus francia konyha is gyakran
használja, hiszen így indulnak a komoly, sötét alaplevek, és a pecsenyemártások
is.) Aztán a karamellizált szárnyakat és hagymákat átteszem egy kuktába, a
vízhez adok csillagánizs, szegfűszeget (valamint két egész gombát, aminek
belefő az erős íze), és így fő meg a leves (kuktában 25 perc alatt, lábasban 40
perc alatt). A levesben így benne van a rengeteg karamellizált hagyma íze, a
sült csirkeszárny íze, és a pho leves jellegzetes fűszerei. Hihetetlen mély
ízek keletkeznek viszonylag rövid idő alatt, szerintem szenzációs. Rizstésztával, pirított gombával, újhagymával, korianderrel
tálalom, mehet bele csípős is.
Sült
csirkeszárnyleves rizstésztával
Hozzávalók (4 adag)
8 csirkeszárny (kb.1 kg)
4 hagyma
4 cm friss gyömbér
3 evőkanál olívaolaj
1,6 liter víz
25 dkg gomba
3 gerezd fokhagyma
só, bors
2 csillagánizs
3 szegfűszeg
Tálaláshoz:
20 dkg rizstészta (szélesmetélt)
4 szál újhagyma
fél csokor koriander
chilipaszta
A sütőt előmelegítjük 250C fokra. A csirkeszárnyat konyhai
papírtörlővel alaposan leitatjuk, a hagymákat meghámozzuk, és nagyobb cikkekre
vágjuk. Egy sütőpapírral leterített tepsire rendezzük a szárnyakat, a
hagymagerezdeket, a héjastul felszeletelt gyömbért, majd egyenletesen
meglocsoljuk az olajjal. (Ilyenkor nem kell megsózni). A forró sütőbe
helyezzük, és kb. 30 percig sütjük, amíg aranyszínűre sül, és megpirul. Amikor
kész, mindent átszedünk egy nagy lábasba –kuktában készül el a leghamarabb- (a
hagymákat és a gyömbért is), majd felöntjük 1,6 liter meleg vízzel. (A tepsiben
visszamaradó karamellizált bőrdarabkák és a csirkeszárny kisült zsírja
szenzációsan finom, nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy az ember ne tunkolja
ki friss kenyérrel. Akinek nem kell ellenállnia, az így tegyen!). A leveshez
adjuk az egész fokhagymagerezdeket, 2-3 szem egész gombát, a csillagánizst és a
szegfűszeget, megsózzuk, megborsozzuk. Ha kuktában készítjük, lezárjuk, és 25
percig főzzük, ha sima lábasban, akkor kb. 40 percig. Amikor elkészült, a
levest leszűrjük, és visszatesszük csak a szárnyakat. Aki szeretné, a hagymát
is beleteheti, szerintem jobb a lé üresen, a hagyma íze meg amúgy is benne van.
A rizstésztát utasítás szerint kifőzzük (általában be kell áztatni 10 percre,
aztán még néhány percig főzni, de ez fajtától függően változhat, érdemes
elolvasni a csomagoláson.) A megmaradt gombát felszeteletjük, és forró
serpenyőben átpirítjuk (én egy kis chilpasztát adtam hozzá), ill. aki nem akar
még egy edényt elővenni, az a felszeletelt gombát bele is főzheti egy-két perc
alatt a forró lébe. Elosztjuk a rizstésztát a tálakban, rámerjük a forró levest,
beletesszük a szárnyat, majd a tetejére halmozzuk a pirított gombát, a
felszeletelt újhagymát és a koriandert. Ebből 4 normál, vagy 2 hatalmas adag
lesz.
1 hozzászólás:
Ez nagyon finom! Csirkeaprólék volt itthon, de a farhát és a láb is nagyon jól megsül. :) Friss gomba nem volt, szárított őzlábgomba ment bele. A csirkemáj külön megsütve került a levesbe. Tökéletes! :)
Neked is van véleményed?
<< Főoldal