kedd, november 29, 2011

Így készült a könyv...


Fogadjátok sok szeretettel ezt a kis diavetítést, amely hosszú hónapok munkáját villantja meg három percben. Olyan jó volt ezt a könyvet is írni, amelynek egyébként szinte minden betűjét az első képeken látható csodás verandán, Nagypapám székében írtam. (Ha a "YouTube" ikonra kattintotok, akkor nagy felbontásban látható, úgy az igazi.)


Ha dedikált könyvet szeretnétek, a következő időpontokban és helyszíneken lesz rá lehetőség:


December 1. Csütörtök 17 óra, Nyugati tér, ALEXANDRA

December 3. Szombat 11.00 óra, Győr ALEXANDRA Árkád

December 6. 17.00 óra, Allee, LIBRI

December 9. 18.00 óra, Mammut, LIBRI

December 10. szombat 11.00 óra, Debrecen, ALEXANDRA

December 15. Csütörtök, (17.oo óra) Szeged, ALEXANDRA -ezt sajnos le kellett mondanom, elmarad

December 18. Vasárnap, Wamp (11h és 17h óra)


A könyv természetesen kapható a Bookline-on is, vagy a kiadónál közvetlenül (3.590 Ft)





Címkék:


 

 

hétfő, november 28, 2011

Vaníliás-citromos keksz

Önök kérték. Ígéretemhez híven alábbiakban a facebook-on bemutatott vaníliás-citromos keksz receptje. Tulajdonképpen nem vagyok egy nagy keksz sütögető, aztán, amikor néhanapján mégis erre kerül sor, mindig megállapítom, hogy a keksz jó kis süti. Egyrészt olyan finom, otthonos illat terjeng a sütésétől a lakásban, hogy már ezért is önmagában megéri nekilátni. Aztán szépen lehet ajándékozni (nagyon jó, olcsó és igen mutatós megoldást mutatunk a csomagolására Szigeti Zsófi stylist-tal a szombat esti Magellánban a TV2-n), jó nagy mennyiségben lehet gyártani , így nagyobb létszámú eseményekre is lehet készíteni. Végül, de nem utolsósorban, nincs is annál jobb, mint amikor reggel kiderül, hogy maradt még néhány darab a reggeli kávéhoz is. Ezt a vaníliás-citromos kekszet általában mindenki kedveli, nincs is benne semmi olyan, amit ne lehetne kedvelni. Az egyetlen extra alapanyag, amely némi beszerzési manővert igényel, a citromesszencia, amelytől nagyon intenzív, átható, illatos citrom íze lesz, ezt néha lehet kapni a Culinarisban (Nielsen Massey márka, a vaníliakivonatnál szokott lenni). Ennek használata azonban opcionális, nélküle is működik. Fémdobozban hetekig eláll.

Vaníliás-citromos keksz

Hozzávalók (kb. 60 darab 5cm átmérőjű kekszhez)


35dkg liszt

15dkg cukor

1 teáskanál só

20dkg hideg vaj, felkockázva

1 vaníliarúd kikapart magjai

2 citrom reszelt héja

2 tojás sárgája

2 evőkanál jeges víz

kb.2 dkg pisztácia, durvára vágva

ha van: 1 kávéskanál citrom esszencia

Összekeverjük a lisztet, cukrot, sót. Hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, a vanília kikapart magjait és a reszelt citromhéjat. Gyorsan összedolgozzuk, annyira, hogy a vaj és a liszt borsószemnyi morzsákká álljon össze. Ekkor hozzáadjuk a tojások sárgáját és a jeges vizet (és a citromesszenciát, ha használunk), majd tésztává gyúrjuk. Két, kb. 5cm átmérőjű, 20cm hosszú hengert formázunk, frissentartó fóliába csomagoljuk (ennek segítségével még szabályosabbá tudjuk hengergetni), majd 30 percre a mélyhűtőbe tesszük (a tészta nagyon jól fagyasztható, és bármikor elő lehet kapni, szeletelve azonnal, fagyott állapotában süthető). A sütőt előmelegítjük 170C fokra. A két hengerből 30-30 korongot szeletelünk, majd ezeket sütőpapírral leterített sütőlapra helyezzük, úgy, hogy a korongok között hagyjunk helyett, mert a keksz egy kicsit még terülni fog. A korongok tetejét meghintjük a pisztáciával, és kissé a tésztba nyomkodjuk. 18-20 perc alatt világos színűre sütjük. Teljesen kihűtjük. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.


A gyors édességek kedvelőinek itt egy fahéjas-mogyorós csokoládétorta, liszt és vaj nélkül, videórecepttel.

Aki még nem csatlakozott a Facebook oldalamhoz, várom szeretettel, itt-ott pottyanni fog egy-egy nyereménykönyv!

Címkék: ,


 

 

szerda, november 23, 2011

5 fogás, 7 bor, 9 fűszer

avagy Segal vacsora a Villa Bagatelle-ben, a Disznókő szőlőbirtok aszúira hangolva.

Segal Viktor séf ezúttal a Disznókő szőlőbirtok csodálatos aszúi mellé álmodott meg egy ünnepi menüt, melynek bármelyik fogása önmagában is megállja a helyét a karácsonyi asztalon. A világ minden tájáról származó fűszerek tökéletes párosítása a tokaji borok mellé rendkívüli kulináris élményt ígér.

A Disznókő modern stílusú, nemes borait, melyekben egyensúlyt alkot a gyümölcs tisztasága, a tokaji szőlőfajtákra jellemző frissesség és a botritisz által megteremtett összehasonlíthatatlan aromagazdagság, Mészáros László birtokigazgató fogja bemutatni.

Az est borai:

Disznókő késői szüret furmint 2009 •

Disznókő tokaji 5 puttonyos Aszú 2007 •

Disznókő tokaji 5 puttonyos Aszú 2001 •

Disznókő tokaji 5 puttonyos Aszú 2002 •

Disznókő tokaji 5 puttonyos Aszú 1993 •

Disznókő tokaji 6 puttonyos Aszú „kapi” 2005 •

Disznókő tokaji 6 puttonyos Aszú 2000


Időpont:

2011. dec. 1. csütörtök 20.00 óra

Helyszín:

Villa Bagatelle, 1126 Budapest, Németvölgyi út 17.

Jelentkezés:

+06 1 213-4190

contact@villa-bagatelle.com

RészvételI díj:

24.950.- Ft/fő


Az est háziasszonyaként az egyes fogásokban megjelenő különleges fűszereket, gyümölcsöket, és zöldségeket fogom bemutatni.

Címkék:


 

 

hétfő, november 21, 2011

Gyömbéres libasült & édesburgonyapüré

Az egyik kedvenc őszi-téli fogásommá vált ez a saját találmány: a tál aljában szaftos, szójás-gyömbéres-zöldséges libasült, a tetején pedig édesburgonyapüré és ropogósra sütött kenyérmorzsa (a képen még sütés előtt.)

A francia konyha klasszikus fogása az ún. hachis Parmentier, a késő 18. századi gyógyszerészről, a burgonya népszerűsítésében komoly szerepet játszó Antoine Augustin Parmentier-ről elnevezett étel: alul apróra vágott (vagy darált) szaftos hús, rajta burgonyapüré, mindez sütőben összesütve – igazi téli, tartalmas fogás. Hasonló étel más kultúrákban is előfordul, az angolok „pásztorpitéje” (sheperd’s pie), vagy több dél-amerikai ország jellegzetes fogása, a pastel de papa is ugyanerre a logikára épül. Arra is kiváló, hogy maradék sülteket használjon fel az ember, de olyan finom és olyan praktikus, hogy külön ezért is érdemes nekivágni. Alábbi változata saját kreáció, a libanapok találkozása némi egzotikummal. A teteje lehet sütőtök, vagy hagyományos krumplipüré is, a hús pedig bármilyen más sült.

A gyömbéres-zöldséges libasültről videórecept is van.

Gyömbéres libacomb édesburgonyapürével

Hozzávalók (4-6 adag)

A libasülthöz:

2 közepes sárgarépa, apróra felkockázva

1 nagy hagyma, közepesen finomra aprítva

1 szál újhagyma, vékonyra szeletelve

2 szál szárzeller, felkarikázva

1 szál thai citromfű, felkarikázva

4cm-es friss gyömbér, finomra aprítva

4 evőkanál olívaolaj

2 nagy libacomb

2 teáskanál kínai ötdfűszerkeverék

só, bors

1 teáskanál frissen reszelt gyömbér

3 evőkanál édes szójaszósz

Az édesburgonyapüréhez:

1kg édesburgonya, héjában megsütve

15dkg vaj, felkockázva

só, bors

4-6 evőkanál kenyérmorzsa


A sütőt előmelegítjük 160C-ra. Közepesen finom, egyenletes méretű kockákra vágunk két közepes sárgarépát, egy hagymát, két rúd szárzellert, egészen finomra egy nagy darab friss gyömbért és egy thai citromfüvet. Alufóliával bélelt tepsire tesszük a zöldségeket, meglocsoljuk kevés semleges ízű olajjal. A két libacombot mindkét oldalán megsózunk, és bőven megszórjuk kínai ötfűszerkeverékkel, amelyet a húsba dörzsölünk. Megsütjük, kb. 2 óra alatt puhul meg. A kisült zsírt leöntjük róla. Amikor kezelhető hőmérsékletűre hűlt, a csontról lefejtjük a húst és apró darabokra vágjuk, a ropogós bőrt ízléstől függően eltávolíthatjuk, vagy az ételben hagyjuk. A húst összekeverjük a zöldségekkel, kevés frissen reszelt gyömbérrel, 3 evőkanál édes szójaszósszal (esetleg egy evőkanál szezámolajat is adunk hozzá). Miközben sül a libacomb, elkészítjük a tetejére a burgonyapürét. Az édesburgonyát héjastul megsütjük, kb. 1 óra alatt puhul meg. Süthetjük külön, vagy egyszerre a libával, külön tepsin. Amikor megsült, félbevágjuk, és húsát kivájjuk. Villával, vagy krumplinyomóval áttörjük, és azonnal hozzáadjuk a vajat. Sózzuk, borsozzuk. Amikor megvan a zöldségekkel összekevert apró libahús, és az édesburgonyapüré, összeállítjuk az ételt: Négy hőálló tálkát, vagy egy nagyobb jénait kivajazunk. Az aljába kanalazzuk a libaragut, majd a tetejét befedjük az édesburgonyapürével. Megszórjuk a kenyérmorzsával (vagy pl. delikátboltokban kapható pankómorzsával), 200C fokos sütőbe toljuk, és kb. 15 percig sütjük, amíg kissé összesül, és a morzsa a tetején megpirul.

Címkék: , , ,


 

 

szombat, november 19, 2011

Wamp Spájz & Randevú

A november 26-27-i WAMP Spájz keterén belül gasztronómiai rapidrandira hívunk benneteket, ahol 3-3 percben bármilyen kérdést feltehettek nekünk, vonatkozzon az receptre, étteremre, vagy bármi másra, amire kíváncsiak vagytok tőlünk.

A következő bloggerinák (és egy szem kakas) fogunk ott ülni, és várni benneteket: Fűszer és Lélek, Lila Füge, Dolce Vita, Édesem, Világevő, és magam

Időpont: 2011. November 27., vasárnap, 15.00 óra

Helyszín: Millenáris, B épület

November 26-27-én a hagyományos WAMP átadja a helyét a WAMP Spájznak. A kézműves gasztronómiai vásár olyan lesz, mint a jól ismert design vásár, csak éppen gasztronómiai termékekre hangolva: olyan kézművesek és kereskedők árulják majd termékeiket, akik nem csak a minőségre és az egyediségre helyezik a hangsúlyt, hanem fontosnak tartják, hogy termékeik arculata és ötletessége is felkeltse a vásárlók érdeklődését.

A WAMP Spájz kamrapolcait csokoldék, trüffelek, bonbonok, sütemények, lekvárok, chutney-k olívaolajak, borok, párlatok, különleges szakácskönyvek, sajtok, felvágottak, kávék és teak töltik majd meg. A vásár a WAMP designszemléletéhez hűen stylistok keze nyomát is hordozza: az egyes "kamrapolcokat" stylistok rendezik be az adott polc temaitkáját követve.

Lesznek ezen kívül workshopok, pl. bonbonkészítés, csokoládékóstolás és szusikészítés témájában is, részletek a Wamp honlapján.

Ráhangolódás végett pedig nézzétek meg ezt a ZSENIÁLIS kisfilmet.

Címkék:


 

 

péntek, november 18, 2011

Sok kicsi 2011 -Felajánlásom: dedikált szakácskönyv és fűszervacsora

November eleje van, tehát a már megszokott módon ismét, immár harmadik alkalommal meghirdetjük a karácsonyi Sok Kicsi akciót. Tavaly 3.645.533 Ft támogatást sikerült gyűjteni a mélyszegénységben élő Hajdú-Bihar megyei gyerekeknek és családjaiknak. Bízunk benne, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzet ellenére is sikerül támogatni a rászorultakat ezzel a civil összefogással.

A Sok Kicsi idei támogatottja a Menedékház Alapítvány családok átmeneti otthonai lesznek, ahol a két otthonban 80 fő - köztük jelenleg 51 gyermek - elhelyezésével próbálnak segítséget biztosítani a családok széthullása ellen.Részletesebben itt lehet támogatottjainkról olvasni

Az akció a következő módon zajlik: a felvezető szakaszban, azaz most, november 16-30. között megismerhetővé válnak a nyeremények: a Sok kicsi oldalán minden nap egy blogger és egy cég programja olvasható, részletes leírással, ezek összesítve a Nyeremények menüpontban lesznek áttekinthetőek. A támogatások felajánlása és a sorsjegyek kiválasztása december 1-től december 14-ig történik a Nyereményjáték menüpontban. A sorsolásra pedig december 21-én kerül sor.

A felajánlásom:

Egy dedikált példány a frissen megjelent szakácskönyvemből, valamint egy kétszemélyes fűszervacsora a konyhámban. Fűszerkóstolóval, szaglászással, igény szerint közös főzéssel.

Minden további információ a Sok Kicsi honlapján.

A könyv néhány napja jött ki a nyomdából, már kapható az üzletekben. Fogadjátok sok szeretettel.