szerda, december 31, 2014
Azoknak ajánlom az alábbi, ázsiai ihletésű lencsesalátát,
akik idén a hagyományos lencsefőzelék, vagy lencseleves mellett szívesen
kipróbálnak valami mást is. Esetleg azoknak, akik utolsó percre keresnek
lencsés receptet, ez ugyanis bár
különleges – hamar elkészül és egyszerű.
A vöröslencse egyébként is nagyszerű alapanyag, mindig tartok itthon,
egyetlen hátránya, hogy sajnos a főzés során elveszíti szép korall színét, és
átvált kevésbé látványos és dekoratív okkersárgára. Ennél a salátánál az az
egyetlen kihívás, hogy a lencse ne főjjön teljesen pürésre, ami kb. 2 percen
múlik. Valamelyest mindenképpen fog, sajnos szinte lehetetlen teljesen egyben
tartani a lencseszemeket, de ha odafigyelünk, el tudjuk kerülni, hogy teljesen
szétessen. Szóval, ott kell állni mellette, és kb. a hetedik-kilencedik percnél
nagyon résen kell lenni.
kedd, december 30, 2014
Tésztában sült, fügés sertéspástétom
Ennek a pástétomnak az elkészítése igényel némi rutint és
türelmet – pontosabban a tésztás változata. Ha tésztaburok nélkül sütitek - amit
jószívvel ajánlok, mert a töltelék a legfinomabb - akkor nagyon egyszerű. Előző
nap kell elkészíteni ahhoz, hogy szépen lehessen szeletelni, ma még pont meg tudjátok sütni holnapra. Húsz
szelet lesz belőle, tehát nagyobb vendégségre is tökéletes.
Édes-csípős chutney, hagymalekvár, vagy savanyúság és mustár
illik mellé. Én készítettem hozzá egy különleges mézes, mangós mustárt, de
egyelőre még annyira ehetetlenül csípős, hogy várok még estig, hogy lágyul-e,
ha igen, csak akkor teszem közre a receptjét. Este jön még két last minute
lencsés recept, azokhoz még holnap is be lehet vásárolniJ
szombat, december 27, 2014
Forró, fűszeres, mézes narancspuncs
Ipari mennyiségű narancslekvár készítés után még mindig
maradt egy kiadósabb adag karácsonyi narancsom, amit Giuseppétől vettem, és kezdtek
túllenni a fénykorukon. A bécsi karácsonyi piacokon népszerű puncsok adták az
ihletet az alábbi recepthez – bár ott a narancsosat pont nem kóstoltam, de
abban biztos vagyok, hogy azok nem frissen préselt gyümölcsléből készünek.
kedd, december 23, 2014
Kacsamell, lazac, mazsolakompót - három ötlet az ünnepi menühöz
Még három gyors, utolsó perces recept ötlet az ünnepi menühöz, hátha még akad, ahol elkél.
További bejegyzések »
hétfő, december 22, 2014
Karácsony 2014. - Last minute gasztroajándékok
Szokásos módon, utolsó percben jelentkezem a last minute
karácsonyi ajánlómmal, bízva abban, hogy rajtam kívül is akadnak olyanok, akik
minden évben megfogadják, hogy az ajándékokat novemberben megveszik, és az
ünnepi menüsort is hetekkel előre megtervezik – aztán valahogy mégis minden
egyes évben ugyanúgy a totális karácsonyi téboly közepette találják magukat.
Idén elsősorban a last minute gasztroajándékokra fókuszálok,
hátha ezekkel még holnapra is adok némi kapaszkodót és ötletet. A
szakácskönyveket most kihagyom, azokról később készül egy átfogóbb ajánló.
Ó, te Cocotte!
A jó főzéshez szerintem három tárgy elengedhetetlen: egy profi séfkés (kedvencem: 26 cm-es Wüsthof),
egy jó minőségű, vastagfalú serpenyő (Kitchen Factory), végül egy súlyos, méretes öntöttvas
lábas. Utóbbit cocotte-nak nevezi a nemzetközi gasztronómia. Bármelyik
évszakban hasznát veszi az ember, télen pedig a legtöbbször elővett edény lesz.
A cocotte-ban készült, házias egytálételek bármilyen más fogásnál jobban
összehozzák az asztal körül ülőket. Hogy a lábas melege, az edényben összegyűlt
intenzív ízek és illatok tömény zamata, vagy a főzés során kialakult karakteres
ízek teszik, ki tudja. A szakácsra is elviselhetetlen könnyűséget testál,
hiszen az előkészületeket követően néhány óráig rá sem kell pillantani az
ételre.
A brezírozás (braising) alapkelléke, ez egy olyan főzési
eljárás, amelynek során lefedett edényben, kevés folyadékkal, alacsony
hőmérsékleten, hosszú ideig készítjük az ételt. Osso bucco, coq au vin, és
további klasszikusok, de bármit főzhetünk így, a főzelékektől a csülökig.
A technológiának az a lényege, hogy a zárt, lefedett térben
az alapanyagok a saját gőzükben párolódnak, íz és nedvesség nem távozik,
mind-mind visszaáramlik magába a fogásba. Érdemes rögtön egy méretes (5-6
literes), kerek edénybe beruházni, súlyos öntöttvas legyen, fedővel együtt. (A
legjobb márkák a Le Creuset, vagy a Staub, de jó alternatíva lehet Légli Attilafedeles mázas kerámiatálja, vagy bármilyen nehéz, bevonatos agyagedény is. )
Egy cocotte nem olcsó mulatság, cserébe életfogytiglan kitart. Tessék felírni a
karácsonyi kívánságlistákra, hátha már benne készülhet majd az újévi lencsefőzelék!
Beszerzési helyek:
Itt gyönyörű Staub cocotte-okat árulnak, ráadásul az
olvasóimnak felajánlottak 7% kedvezményt a cocotte-okra, rám kell hivatkozni
(“Chili”)
Náluk kapható pl. a kedvenc Le Creuset.
Webshop, illetve karácsonyig kint vannak az Erzsébet téri
karácsonyi piacon.
Néhány recept:
Osso bucco (ez a gyors változat, de lassan, cocotte-ban az igazi)
Belga sörös marharagu (Carbonnade Flamande)
hétfő, december 08, 2014
Tütü lébár&kávé, Pozsonyi út
Újlipótvárosi lakosként különösen örülök annak, hogy a
kerületben egyre több színvonalas hely nyílik. Sorra bukkanak fel az újabb és
újabb apró üzletek, egyszer, ha kisüt a nap, végigsétálok majd, és az összeset
egyesével, komótosan végignézem, megkóstolom. A Pozsonyi út elején nemrég a
kekszes La Delizia nyitott boltot, őket nagyon szeretjük, nemcsak a kekszeik
finomak, hanem pl. a cukormentes süteményeik, lekvárjaik is. Aztán ott az
igazán gusztusos Pure and Good, ahol kiváló minőségű, természetes alapanyagokat
lehet kapni, a quinoa-tól a vöröslencséig.
Legújabb kedvencem a Tütü lébár és kávézó a Pozsonyi út és a
Herzen utca sarkán, amelyet a Sarki Fűszeres megálmodója jegyez, így a minőség
és a jó hangulat garantált.
vasárnap, december 07, 2014
Fűszeres, mazsolás rizs gránátalmával
Néhány napja került sor a Világevővel közösen adott
vacsorára, amelyet azok között sorsolt ki, akik nagyvonalú adományukkal
hozzájárultak a jótékonysági gyűjtésébe, amelynek befolyt összege rákkutatási célokra megy, és amely a New York-i maratoni futásához
kapcsolódott.
Jó kis este kerekedett, a
vendégek szerették a menüt. Én többek között a főételt készítettem,
gránátalmaszirupban pácolt és grillezett báránybordát, mellé pedig ezt a
rizspiláfot. Mondjuk, amikor a vendégek bevallották, hogy két dologért nem
lelkesednek annyira, a közel-keleti konyhért és a római köményért, akkor picit elbizonytalanodtam (finoman szólva),
de szerencsére ízlett nekik minden.
csütörtök, december 04, 2014
Food Stylist verseny
A Chili&Vanília és az Electrolux bemutatja:
FOOD STYLIST VERSENY
A verseny célja, hogy minél több olyan, tehetséges, friss szemléletmóddal dolgozó
stylistnak bemutatkozási lehetőséget adjunk, akik szívesen kipróbálnák magukat
a gasztronómia területén (is).
Almával, körtével, fügével
A leveles tészta készítése házilag igen időigényes elfoglaltság, kevesen
állunk neki. Az alábbi klasszikus, számos cukrász által bemutatott receptben bemutatott módszer amolyan gyors, instant
leveles tésztát eredményez, a négy-ötszöri hajtogatásnak köszönhetően ugyanis a
tészta megemelkedik, és sok vékony réteg képződik benne.