péntek, május 30, 2014

Gourmet Fesztivál 2014


Mától vasárnapig tart a 2014 évi Gourmet Fesztivál!

Az év legjelentősebb gasztronómiai eseménye már negyedik éve a Millenárison zajlik, és –szerintem – egyre színvonalasabb és jobb. Az évek során letisztult, hogy mi az, ami működik, mit szeret a közönség. Olyan jó volt látni, hogy a séfek és az éttermek már hónapokkal ezelőtt elkezdtek ötletelni, hogy mivel készüljenek, hogyan tálalják, hogyan prezentálják. Számukra is fontos a Gourmet, hiszen ez nemcsak egy bemutatkozási lehetőség, hanem a meglévő, vagy a jövőbeni vendégekkel való kapcsolatteremtési fórum is.

További bejegyzések »

 

 

szerda, május 28, 2014

Nők Lapja mostani számában: újkrumpli, tarhonya, eper


A Nők Lapja mostani számában találjátok az egyik kedvenc újkrumplis receptemet. Nem is tudom, a krumpli elkészítési módját szeretem-e jobban (egészben, szárazon megsütjük, majd egy húsklopfolóval rácsapunk, kissé szétlapítjuk, olívaolaj, só megy rá, és így sütjük tovább), vagy a mellé ajánlott zöldfűszeres mártást, ami egyébként bármilyen grillpartira nagyszerű lehet, húsok mellé is.

További bejegyzések »

 

 

hétfő, május 26, 2014

Iskender kebab -fűszeres, paradicsomos, joghurtos


Adana kepabUrfa kebap, Alinazik kebap, Beykoz kebap - a török kebabok sorával köteteket lehetne megtölteni. A kebab szó nem mellesleg mindössze annyit jelent: grillezett. Mind közül az egyik legnagyszerűbb a Törökország északnyugati részén fekvő városból, Bursa-ból származó fogás, az Iskender Kebap. A pompás ételt állítólag 1867-ben Mehmetoglu Iskender Efendi, egy helyi séf kreálta elsőként, természetesen a fél város az ő leszármazottjának mondja magát. Fűszeres, vékonyra szeletel grillezett bárányhús pitaágyon, rajta padaricsomszósz, fokhagymás török joghurt és olvasztott vaj. Nem a világ leglátványosabb étele, az ízek harmóniája azonban minden esztétikai hiányosságért kárpótol. Az én változatom annyiban tér el, hogy grillezett bárányhús helyett fűszeres minifasírtokat bújtatok a csípős mártás alá. Őrületes ízorgia!

További bejegyzések »

 

 

csütörtök, május 22, 2014

Juhtúros-spenótos stíriai metélt


Fotó/styling: Milutinovits Panka

A Nők Lapja Konyhában már évek óta megtaláljátok a receptjeimet, de a májusi számba készített anyag különösen közel állt a szívemhez. Kajári Zsófi főszerkesztő arra kért, hogy gyerekkori, családi recepteket újítsak meg egy kicsit -ezekből találtok hetet a mostani számban. Imádtam főzni ezeket az ételeket, picit játszani a receptekkel, arányokkal. Visszarepítettek egy kicsit a két nagymamám konyhájába, ahol ezeket mindig főztem, főztük, aztán ezekhez a sokat főzött, egyszerű hétköznapi ételekhez hozzáadtam az utazásaimat, ízlésemet, fűszereimet, de végig eszemben volt, hogy vajon hogyan fogadnák az új ízeket a nagymamák. Arra jutottam, hogy ízlenének nekik, szeretnék. De jó lenne megkóstoltatni velük!

A rizskochba kandírozott gyömbér és csokichips, az egérkefánk tésztájába narancsvirágvíz, a karalábéfőzelékbe sóska és kapor, az egybensült fasírtba a keménytojáson kívül sok zöldfűszer és római kömény, a dinsztelt húsba tunéziai chilipaszta: harissa került. A fotókat a szupertehetséges Milutinovits Panka készítette és stylingolta.

További bejegyzések »

 

 

hétfő, május 12, 2014

Esztragon, avagy tárkony


Csirkével, sárgarépával, hallal, hagymával, burgonyával, spenóttal, paradicsommal, gombával, tejszínes, tojásos ételekben érvényesül a leginkább. A friss tárkonyt méltatlanul elhanyagoljuk, pedig számos egyszerű ételt egészen új dimenzióba repít. Egy marék a bab- évagy paradicsomlevesbe, a petrezselymes krumplihoz, burgonya- vagy  tökfőzelékbe – és a fogások máris új életre kelnek. A francia konyha egyik legfontosabb és legfinomabb mártásának, a  béarni mártásnak (sauce béarnaise) fő alkotóeleme. Fehérborral, ecettel, salottahagymával készítenek hozzá koncentrált, néhány evőkanálnyi főzetet, ez képezi a tojásos, vajas emulzió alapját. Bonyolultnak hangzik, kissé valóban időigényes is, azonban felejthetetlen ízű. Steak mellett verhetetlen. Fűszer- és zöldségnövényként világszerte termesztik, Magyarországra valószínűleg Erdélyből került. 
További bejegyzések »

 

 

csütörtök, május 08, 2014

Habos, epres, bodzás - köszönjük, Kugler Géza!


A Rézi néni Szegedi Szakácsönyvéből választott fűleves után régi desszert jön, amelyet Kugler Géza nagyszerű Házi Cukrászat című kötetéből választottam. Ott ez “szamócalepény” címen fut, és nagyjából csak annyit ír, hogy porhanyós tésztára tojásfehérjehabot teszünk, amelynek egy részét átpasszírozott szamócapürével rózsaszínűre festjük. Ebből a kiindulási alapból született az én válozatom, a tripla epres-habos. Az eper három különböző formában kerül bele: házi eperlekvárként az omlós tészta alján, az eredeti recept szerint javasolt rózsaszínű eperhabként, valamint frissen a tetején. A végeredmény nemcsak rendkívül látványos, hanem nagyon finom is, az omlós tészta vajas és ropog, a hab lágy (nem habcsókos állagú!), epres. A bodzával pedig gyönyörűen lehet díszíteni.

További bejegyzések »

 

 

péntek, május 02, 2014

Rebarbara-alma-eper morzsasüti


A héten nagy baráti társaságnak főztem, ilyenkor természetesen a desszert sem maradhat el. Minden napra egy. Túrós rétes, lisztmentes máktorta, kuglóf. Egyszerű édességek, amelyeket viszonylag gyorsan el lehet készíteni nagyobb mennyiségben is (12-20 főre). Mivel a legközelebbi közért kb. harminc kilométerre volt, az is fontos szempont volt, hogy olyan hozzávalókból készüljön, amelyek az alapkamránkban megtalálhatóak. Néhány különlegesebb kiegészítőt vittem magammal Budapestről (vanília, fűszerek, csokichipsz, kandírozott gyömbér, stb), egyébként a közértből és a kertből gazdálkodtunk.
További bejegyzések »

 

 

csütörtök, május 01, 2014

Fűleves - zöldfűszerkrémleves pirított kaláccsal és libamájjal


Többek között azért rajongok a régi szakácskönyvekért, mert nagyszerű, amikor egy-egy szerény elnevezés mögül előbújik és életrekel egy izgalmas fogás. Persze, szükséges hozzá némi képzelőerő, kreativitás, hogy az ember néhány sor között olvasni tudjon, el tudja képzelni a szerző által leírt ételt, és/vagy hogy azt értelmezhetővé tegye úgy, hogy az a mai ízlésünkhöz és életmódunkhoz jobban igazodjon.

Ezúttal egy rongyos, régi könyvet lapozgattam, szerzője egy bizonyos Rézi néni, a címe: Szegedi Szakácskönyv. ötszáz megsárgult, rongyos oldal, ezerháromszáz recept –bárcsak egyszer valakinek lenne ideje és kapacitása egy ilyet teljes egészében végigfőzni, és életet lehelni bele.
További bejegyzések »