péntek, május 30, 2014
Mától vasárnapig tart a 2014 évi Gourmet Fesztivál!
Az év legjelentősebb gasztronómiai eseménye már negyedik éve
a Millenárison zajlik, és –szerintem – egyre színvonalasabb és jobb. Az évek
során letisztult, hogy mi az, ami működik, mit szeret a közönség. Olyan jó volt
látni, hogy a séfek és az éttermek már hónapokkal ezelőtt elkezdtek ötletelni,
hogy mivel készüljenek, hogyan tálalják, hogyan prezentálják. Számukra is
fontos a Gourmet, hiszen ez nemcsak egy bemutatkozási lehetőség, hanem a
meglévő, vagy a jövőbeni vendégekkel való kapcsolatteremtési fórum is.
szerda, május 28, 2014
Nők Lapja mostani számában: újkrumpli, tarhonya, eper
A Nők Lapja mostani számában találjátok az egyik kedvenc újkrumplis receptemet. Nem is tudom, a krumpli elkészítési módját szeretem-e jobban (egészben, szárazon megsütjük, majd egy húsklopfolóval rácsapunk, kissé szétlapítjuk, olívaolaj, só megy rá, és így sütjük tovább), vagy a mellé ajánlott zöldfűszeres mártást, ami egyébként bármilyen grillpartira nagyszerű lehet, húsok mellé is.
További bejegyzések »
hétfő, május 26, 2014
Iskender kebab -fűszeres, paradicsomos, joghurtos
Adana kepab, Urfa kebap, Alinazik kebap, Beykoz
kebap - a török kebabok sorával köteteket lehetne megtölteni. A
kebab szó nem mellesleg mindössze annyit jelent: grillezett. Mind közül az
egyik legnagyszerűbb a Törökország északnyugati részén fekvő városból,
Bursa-ból származó fogás, az Iskender Kebap. A pompás ételt állítólag 1867-ben Mehmetoglu Iskender
Efendi, egy helyi séf kreálta elsőként, természetesen a fél város az ő leszármazottjának
mondja magát. Fűszeres, vékonyra szeletel grillezett bárányhús pitaágyon, rajta
padaricsomszósz, fokhagymás török joghurt és olvasztott vaj. Nem a világ leglátványosabb
étele, az ízek harmóniája azonban minden esztétikai hiányosságért kárpótol. Az én
változatom annyiban tér el, hogy grillezett bárányhús helyett fűszeres minifasírtokat bújtatok
a csípős mártás alá. Őrületes ízorgia!
csütörtök, május 22, 2014
Juhtúros-spenótos stíriai metélt
Fotó/styling: Milutinovits Panka
A Nők Lapja Konyhában már évek óta megtaláljátok a receptjeimet, de a májusi számba készített anyag különösen közel állt a szívemhez. Kajári Zsófi főszerkesztő arra kért, hogy gyerekkori, családi recepteket újítsak meg egy kicsit -ezekből találtok hetet a mostani számban. Imádtam főzni ezeket az ételeket, picit játszani a receptekkel, arányokkal. Visszarepítettek egy kicsit a két nagymamám konyhájába, ahol ezeket mindig főztem, főztük, aztán ezekhez a sokat főzött, egyszerű hétköznapi ételekhez hozzáadtam az utazásaimat, ízlésemet, fűszereimet, de végig eszemben volt, hogy vajon hogyan fogadnák az új ízeket a nagymamák. Arra jutottam, hogy ízlenének nekik, szeretnék. De jó lenne megkóstoltatni velük!
A rizskochba kandírozott gyömbér és csokichips, az egérkefánk tésztájába narancsvirágvíz, a karalábéfőzelékbe sóska és kapor, az egybensült fasírtba a keménytojáson kívül sok zöldfűszer és római kömény, a dinsztelt húsba tunéziai chilipaszta: harissa került. A fotókat a szupertehetséges Milutinovits Panka készítette és stylingolta.
További bejegyzések »
hétfő, május 12, 2014
Esztragon, avagy tárkony
Csirkével, sárgarépával, hallal, hagymával,
burgonyával, spenóttal, paradicsommal, gombával, tejszínes, tojásos ételekben érvényesül
a leginkább. A friss tárkonyt méltatlanul elhanyagoljuk, pedig számos egyszerű
ételt egészen új dimenzióba repít. Egy marék a bab- évagy paradicsomlevesbe, a
petrezselymes krumplihoz, burgonya- vagy tökfőzelékbe – és a fogások máris új életre
kelnek. A francia konyha egyik legfontosabb és legfinomabb mártásának, a béarni mártásnak (sauce béarnaise) fő alkotóeleme.
Fehérborral, ecettel, salottahagymával készítenek hozzá koncentrált, néhány evőkanálnyi
főzetet, ez képezi a tojásos, vajas emulzió alapját. Bonyolultnak hangzik, kissé
valóban időigényes is, azonban felejthetetlen ízű. Steak mellett verhetetlen. Fűszer- és zöldségnövényként világszerte
termesztik, Magyarországra valószínűleg Erdélyből került.
csütörtök, május 08, 2014
Habos, epres, bodzás - köszönjük, Kugler Géza!
A Rézi néni Szegedi Szakácsönyvéből választott fűleves után régi desszert jön, amelyet Kugler Géza nagyszerű Házi Cukrászat című kötetéből
választottam. Ott ez “szamócalepény” címen fut, és nagyjából csak annyit
ír, hogy porhanyós tésztára tojásfehérjehabot teszünk, amelynek egy részét
átpasszírozott szamócapürével rózsaszínűre festjük. Ebből a kiindulási alapból
született az én válozatom, a tripla epres-habos. Az eper három különböző
formában kerül bele: házi eperlekvárként az omlós tészta alján, az eredeti
recept szerint javasolt rózsaszínű eperhabként, valamint frissen a tetején. A
végeredmény nemcsak rendkívül látványos, hanem nagyon finom is, az omlós tészta
vajas és ropog, a hab lágy (nem habcsókos állagú!), epres. A bodzával pedig
gyönyörűen lehet díszíteni.
péntek, május 02, 2014
Rebarbara-alma-eper morzsasüti
A héten nagy baráti társaságnak főztem, ilyenkor
természetesen a desszert sem maradhat el. Minden napra egy. Túrós rétes,
lisztmentes máktorta, kuglóf. Egyszerű édességek, amelyeket viszonylag gyorsan
el lehet készíteni nagyobb mennyiségben is (12-20 főre). Mivel a legközelebbi
közért kb. harminc kilométerre volt, az is fontos szempont volt, hogy olyan
hozzávalókból készüljön, amelyek az alapkamránkban megtalálhatóak. Néhány
különlegesebb kiegészítőt vittem magammal Budapestről (vanília, fűszerek,
csokichipsz, kandírozott gyömbér, stb), egyébként a közértből és a kertből
gazdálkodtunk.
csütörtök, május 01, 2014
Fűleves - zöldfűszerkrémleves pirított kaláccsal és libamájjal
Többek között azért rajongok a régi szakácskönyvekért, mert
nagyszerű, amikor egy-egy szerény elnevezés mögül előbújik és életrekel egy
izgalmas fogás. Persze, szükséges hozzá némi képzelőerő, kreativitás, hogy az
ember néhány sor között olvasni tudjon, el tudja képzelni a szerző által leírt
ételt, és/vagy hogy azt értelmezhetővé tegye úgy, hogy az a mai ízlésünkhöz és
életmódunkhoz jobban igazodjon.
Ezúttal egy rongyos, régi könyvet lapozgattam, szerzője egy
bizonyos Rézi néni, a címe: Szegedi Szakácskönyv. ötszáz megsárgult, rongyos
oldal, ezerháromszáz recept –bárcsak egyszer valakinek lenne ideje és
kapacitása egy ilyet teljes egészében végigfőzni, és életet lehelni bele.
További bejegyzések »