hétfő, december 23, 2013
“Death by eggnog” –azt hiszem, ez lesz az idei karácsony
mottója. A kókusztejes változatom mindent visz, nem tudok betelni vele, remek
ajándék, és Nálatok is nagy sikere van –ezért kiteszem külön a receptet, néhány
kiegészítő megjegyzéssel, hogy egészen biztosan mindenki megtalálja.
szombat, december 21, 2013
Kiskarácsony 2013. - Receptek, ehető ajándékok, ötletek
Jómagam gyakran utolsó percre hagyok mindent, így lett ezzel a karácsonyi gyűjteménnyel is, amiben összegyűjtöttem az ünnepekre is bevethető receptjeimet a blogról, és néhány kedvencet az tévéműsorból. Fogadjátok szeretettel, remélem, még hasznát veszitek, sok olyan receptet, ötletet találtok benne, amelyet még akár hétfőn, kedden is el lehet készíteni.
További bejegyzések »
Langyos sült kelbimbó saláta
Aszalt tőzegáfonyás, marcipános karácsonyi aprósütemény
Íme, az egyik legjobb karácsonyi aprósütemény: apró párnácskák, amelyek belsejében narancsos marcipán és aszalt tőzegáfonya bújik meg. Ami körbefogja, az egy omlós, vajas, remek tészta. Egyszerűen elkészíthető, és nagyon finom, ráadásul sokáig eláll.
További bejegyzések »
Vaníliás, krémes túrótorta
Néhány hete a testvérem jelent meg ennek a tortának a
maradékával egy családi ebéden. Kívül sült, belül végtelenül krémes túrótorta,
minimál, és ettől kitűnő. Azt mondja, a receptet egyszer a Bűvös Szakácson találta, valamilyen baszk ajánlóban, majd elküldi. Így is lett, receptet
elolvastam, és csak azt nem értettem, hogy ez a torta hogy nem
söpört végig a hazai gasztroblogokon. Szuperegyszerű, szupergyors, és
fenomenális. Az eredeti recept 1kg zsíros krémtúrót, vagy friss sajtot ír, a
baszkoknak van is az a kiváló minőségű friss krémsajtjuk, gondolom, azzal
készítik. Ezt próbáltam meg reprodukálni, ami light, krémes túró és natúr
krémsajt keverésével sikerült leginkább. A cukor mennyiségét felére csökkentettem, és nyilván nyírfacukorral is lehet készíteni. Lehetne a masszához további
kiegészítőket is keverni (pl. mazsolát, aszalt áfonyát), de pont az benne a
legjobb, hogy ilyen egyszerű.
csütörtök, december 19, 2013
Eggnog parti & dedikálás a Sarki Fűszeresben
Ha van kedvetek, és arra jártok, vagy megpihennétek egy kicsit a karácsonyi őrület közepette, ugorjatok be holnap délután egy eggnog-ra a Sarki Fűszeresbe, nagyon sok szeretettel várok mindenkit!
Eggnog egészen biztosan lesz, a Sarki Fűszeres csodás csapata a receptem alapján készíti majd. Könyvet is lehet dedikáltatni, ha valaki szeretne, ha már vettetek és hoztok, azt is lehet, illetve reményeink szerint meg is lehet majd venni a Főzőiskolát. Nagyon boldog vagyok, ugyanis az első adag könyvnek olyan nagyszerű a fogadtatása, hogy jelenleg készül a nyomdában az újabb kiadás, és holnapra 99%, hogy el is készül.
Részletek:
Mi: Könyv dedikálás & Eggnog parti
Hol: Sarki Fűszeres, Pozsonyi út 53.
Mikor: 2013. december 20. 15h-17h óráig
Az eggnog egy zseniális karácsonyi ital, amely elsősorban az angolszász kultúrában népszerű, valahol a tojáslikőr és a madártej között van félúton. Lehet hidegen és melegen is fogyasztani, és az egyik legjobb karácsonyi ajándék, bár igen gyakran nem jut el a megajándékozandó személyig...
Az én változatom kókusztejjel (pontosabban fele tej, fele kókusztej) készül, melegen fogjuk adni, a tetejére pedig a hagyományos szerecsendió helyett a világ egyik legősibb fűszerét, kassziát fogunk frissen reszelni, amit most kaptam ajándékba a Világevőtől Vietnamból.
Várok mindenkit sok szeretettel!
Karácsonyi ajándékok 2013.
A gasztronómia iránt rajongó
barátok egészen biztosan nem fognak megsértődni, ha egy jól eltalált
gasztro-ajándékkal lepjük meg őket karácsonyra. Főzőtanfolyam, szakácskönvy,
vacsora utalvány, különleges olajok, ecetek, fűszerek, csokoládék – ezekkel
szerintem soha nem lehet mellényúlni, biztos, hogy örömöt szerzünk velük. Íme
az én idei javaslataim.
kedd, december 10, 2013
Csicsóka, nyúlmáj, hecsedli
Kevés tejszínnel,
krémlevesként (pirított törökmogyoróval és gombával a tetején). Magyarosan,
rakottan, mint a burgonya (tojással, kolbásszal, tejföllel). Nyersen,
lereszelve, mézes-mustáros vinaigrette-tel, almával és pirított dióval. Tócsniként,
chipszként, rizottónak. A csicsóka nálunk
csak az elmúlt években jött divatba, pedig külföldön az egyik legelegánsabb,
legmenőbb téli szezonális zöldségnek számít. Párosítják nemeshalakkal, kagylókkal,
homárral, gyakran libamájjal és szarvasgombával. Az íze rendkívül markáns, picit a karalábéhoz, kissé a spárgához is közel áll, sokszor az articsókáéhoz
hasonlítják. Leggyakrabban pürét, krémlevest készítenek
belőle, de nagyon finom tejszínesen, csőben sütve is. Az íze erős, sokan krumplival együtt készítik, hogy az némileg
lágyítsa az ízét.
Alább az egyik kedvenc elkészítési módomat ajánlom: hummuszként. A klasszikus közel-keleti
csicseriborsópürében helyettesítjük a csicserit csicsókával, az eredmény lenyűgöző.
Hogy az élvezeteket még tovább fokozzuk, a csicsókát először sütőben megsütjük,
íze így még intenzívebb és édesebb. A csicsókát a vasárnapi Szimplapiacon vettem, a nyúlmájat a Lehelen, a csodás hecsedlit pedig a dunaszerdahelyi Villa Rosa étterem séfjétől.
péntek, december 06, 2013
Nagyon vaníliás hókifli narancsos porcukorral
Hókifli. Megpuhul, vagy nem puhul
– nálunk ez állandó karácsonyi kérdés. Mert van év, amikor igen, máskor csak egy-egy
darab, néha meg olyan soká, hogy addigra elfogy az összes. Én azért nem nagyon szeretek sokkal előre süteményeket sütni, bármennyire is elállnak fémdobozban, mert ha
túl hamar süti meg az ember, karácsonyra mind elfogy.
A hókifli talán a leggyakoribb
karácsonyi aprósütemény, millió recept, mindenkinek van saját, beváltja.
Bevallom, éppen ezért eszem ágában nem volt a receptjét leírni. DE. Van ez a
narancsos porcukor. Amitől a hókifli teljesen új életre kel. Erről beszélek:
vasárnap, december 01, 2013
Szimpla vasárnap, sárga céklák
Egy húzósabb időszak
után pár hete vasárnap reggel újra kijutottam a Szimplapiacra. Már szinte el is
felejtettem, milyen nagyszerű a hangulata, még ilyenkor, télen is. Amúgy is nagyon szeretem Budapestet vasárnap reggel - kicsit
korábban, mint ahogy felébred a város, amikor még nincsenek sokan az utcán – a piacra is ilyenkor a legjobb menni,
mert még nincs túl nagy tömeg.