kedd, május 24, 2016

Kovászos uborkás újburgonyafőzelék kolbászmorzsával



Amikor külföldön tartok magyar főzőbemutatót, mindig igyekszem olyan ételt kigondolni, amivel a magyar konyhát valamelyest az adott ország gasztronómiai kontextusába tudom helyezni. Egy 30-60 perces főzés alatt két célom szokott lenni: egyrészt, hogy felkeltsem az érdeklődést a magyar konyha iránt, és sok hívószóval kedvet csináljak ahhoz, hogy eljöjjenek megtapasztalni, hogy mennyi minden történt a gasztronómiánkban az elmúlt években. Másrészt, hogy ízelítót adjak - szóban és ténylegesen –abból, hogy milyen gazdag a magyar konyha a pörköltön, a gulyáson és a pirospaprikás ételeken túl.

További bejegyzések »

 

 

szerda, május 18, 2016

Szójaszószos, spárgás csirke jázminrizzsel


A Gourmet színpadán lépett fel néhány napja Ching He Huang, a Food Network londoni sztársséfje, akit bevallom, nem ismertem, pedig számos tévéműsora megy világszerte és több szakácskönyvet is jegyez. Remek, profi, szórakoztató főzőshow-t tartott, az általa bemutatott étel pedig zseniális volt: wok-os hasaalja szójaszószos, chiliolajos, szezámolajos szószban, amihez háromféle különböző fermentált szójababpasztát is használt (mindent Budapesten szerzett be). 

További bejegyzések »

 

 

hétfő, május 16, 2016

Sült, epres rebarbarakompót


Szupermarketekben, piacokon gyakrabban látni ilyenkor, szezonjában, sokan azonban csak méregetik, kevesen csapnak le rá. Az árusok nem igazán szeretik, körülményes a termesztése és sok helyet foglal, mind a földön, mind a standon. Pedig nagyon változatosan használható, akár sós, akár édes ételekhez. Sertéssülthöz, tarjához például remekül passzol, de talán az alább ajánlott formájában – sütőben sütve, eperrel érdemes vele elsőre kísérletezni. Az illata. Az a legmeggyőzőbb. Az édes eperszirup, a rebarbara fanyar leve, a a vanília és a narancs ízei összeolvadnak, a végeredmény bódító. 

További bejegyzések »

 

 

vasárnap, május 15, 2016

Gourmet Fesztivál 2016 - Mit kell kóstolni?


A borús időjárás ne tántorítson el senkit az idei Gourmet Fesztiválról, a gumicsizma és a meleg ruha megvéd előle, az asztalok fölé pedig stabil sátrakat húztak fel a szervezők, így azok alatt kényelmesen lehet falatozgatni.

Idén, egyelőre az alábbi a fogások voltak a kedvenceim (ma még igyekszem eljutni más éttermekhez is, főleg azokhoz, akiknek a főztjéhez ritkán jut el az ember. Külön "udvara" van a SVÉT-nek, vagyis a legjobb vidéki éttermeknek, itt is mindenképpen érdemes alaposan körülnézni.

Íme, tehát az idei kedvencek (nem rangsor):

További bejegyzések »