Tom Kha gai – Thai kókusztejes csirkeleves
Galanga gyökér: gyömbérhez hasonló gyökér, amely a Dél-Kelet Ázsiai konyha elengedhetetlen kelléke. A formája a gyömbérhez hasonlít (lsd. fotón), a színe viszont nem sárga, hanem krémfehér, picit rózsaszínes, aromája visszafogottabb, lágyabb, nem olyan csípős. Kipróbáltam gyömbérrel is a levest, teljesen más ízű lesz, nem érdemes helyettesíteni.
Citromfű: magyarul félreérthető –nem a leveles zöldfűszerről van szó (melissa), hanem az újhagyma külsejű rúdról –lsd. fotó (citronella –nem tudom, ezt használjuk-e magyarul?), amely szintén nélkülözhetetlen a Dél-Kelet Ázsiai konyhában. Elképesztő illata van.
Kaffir lime-levél: sötétzöld, fényes, erőteljes citrus aromát adó levelek
A fűszereket belefőzi az ember a levesbe, viszont a végén vagy leszűröm és ezek nélkül tálalom, vagy benne hagyom, viszont határozottan felhívom a fogyasztók figyelmét hogy szíveskedjenek ezeket nem elfogyasztani. A galanga például azon túl, hogy erős afrodiziákum, nagy mennyiségben mérgező is lehet, mindenesetre kábulatot és hallucinációs szimptómákat eredményezhet (és jelentem ezt -nem saját, de- tapasztalat alapján állítom….)
Itt a Nők Lapja site-on találtam egy -összetevőkben legalábbis -elég autentikusnak tűnő magyar receptet, bár eléggé furcsálom, hogy kizárólag a 4dl kókusztejben fő minden és nincs felöntve sem húslevessel, sem vízzel. A múltkor viszont elkaptam egy adást a TV Paprikán, ahol valamelyik magyar fiú ilyesmit próbált főzni, jobban mondva főzött csodálatraméltó magabiztossággal, na most, a részletekre szerencsére nem emlékszem, csak arra, hogy a végén lisztes!! rántással besűrítette a levest, majd kis koktélrákokat szórt bele..ááá. Talán a végén nagyon kreatívan koktélparadicsommal díszítette..Én elhiszem, hogy ezek a kedves fiúk a világ legzseniálisabb marhapörköltjét főzik, de könyörgöm, muszáj nekik a képernyőn feltétlenül egzotikusba menni át?
Ja, a legfontosabb: ez egy naggyon férfiszívolvasztó leves. A fűszerekkel azért típustól függően óvatosan bánjunk, én amikor utoljára férfi vendégnek főztem, az alany homlokán határozottan néhány édesen legördülni készülő fénylő izzadságcseppet véltem felfedezni…
Recept:
Hozzávalók (2 nagy adag+ másnapra ebédmaradék)
1 salotta (vagy közepes hagyma), aprítva
1 nagy gerezd fokhagyma, aprítva
2 citromfű
6 szelet galanga gyökér (karikázva, hámozatlanul)
6 kaffir lime levél, csíkokra vágva
2 tk piros curry paszta
2ek olaj
6dl húsleves
4dl (egy doboz) kókusztej
egy nagy csirkemell, csíkokra vágva (*én húslevesből maradt főtt húst tettem bele)
20dkg gomba, nagy darabokra vágva
zöldcitromlé, halszósz, cukor
tetejére friss koriander, újhagyma
Az olajat felforrósítom és beleteszem a curry pasztát. Pár percig pirítom. Leveszem a hőt, rádobom és megpárolom benne az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Amikor a hagyma megpuhult, beleteszem a galanga szeleteket, a citromfüvet egészben (amire egy húsklopfolóval rácsaptam, hogy felszabaduljanak az aromái) és a kaffir lime leveleket. Átforgatom. Felöntöm a húslevessel, felforralom és 15 percig alacsony hőfokon gyöngyöztetetem, hogy jól átjárják a fűszerek aromái. Ekkor beleöntöm a kókusztejet (fel kell előtte rázni), ekkor már nem forralom, különben a kókusztej kicsapódik. Beleteszem a csirkemellcsíkokat és a gombát és kb. 10 percet főzöm, ezalatt mindkettő megfő. A legvégén zöldcitromlével, halszósszal (ez adja a sósságot, külön só nem kell bele!) és cukorral kerekítem ki az ízeket. Ezek mennyisége abszolút ízlésfüggő, én ehhez a mennyiséghez kb. 1 lime levét, 3-4ek halszószt és 1 ek cukrot használok. Ha nem elég ízes, még több halszósz kell bele. A tetejére jó sok friss koriandert és felkarikázott újhagymát szórok, így tálalom. Ez utóbbit nem érdemes elhagyni, ez a pont az i-n.
Címkék: leves