csütörtök, szeptember 20, 2012

Te jó Ég, mennyi minden jó!





(A képen a Lumen kirakata)


Csak kapkodom a fejem, annyi jó program, kezdeményezés és új kisvállalkozás bukkan fel mostanában! Ezek közül szemezgettem néhány kedvencet:

Ha azon a hétvégén itthon lennék, ide mennék. Milyen gyönyörű lehet ilyenkor! Idén újdonságként, a hegyaljai pincészetkebn készült pezsgők és habzóborok állnak a középpontban. Borkóstolók, borvacsorák, Anyukám mondta, Olimpia, stb.

Tizedik, egyben utolsó Kezes-lábos! Azt írják, “a jubileum a legjobb alkalom arra, hogy e gyönyörű fejezetet lezárjuk, és 2013-ban elindítsunk egy új rendezvénysorozatot, ami megőrzi az eddigi értékeket, azonban családiasabb hangulatban, megújult tematikával kerül megrendezésre.

Tavaly voltam, nagyon tetszett, az idei helyszín a perbáli Walter vendéglő. Tavaly nagyon hamar beteltek a helyek, úgyhogy érdemes regisztrálni, amíg még van hely.
Ezen az e-mailen: regisztracio@svet.hu

Tavaly is nagy sikere volt, Tihany pedig egy ilyen csendes őszi hétvégén biztosan gyönyörű. Kaldeneker Gyuri a ceremónia- és lekvárfőzőmester.

Számos izgalmas gasztroprogrammal, az egyértelműen legizgalmasabb finn pop up éttermen kívül talán az Olimpia kaiseki menüje a legkiemelkedőbb, amelyet Néma Júlia tányérjaival hangoltak össze.

Eger, szeptember 30-december 15.

Az egri Kepes Intézetben nyílik, a tárlaton 99 magyar képzőművész több mint 200 alkotása kerül bemutatásra. Az időszakos kiállítás témaja a gasztronómia, az ételek és azok alapanyagainak, valamint az étkezés hétköznapi szokásaihoz kapcsolódó hangulatoknak az ábrázolása a tegnap és a ma művészetében.

---

A következő blokk még közelebb áll a szívemhez, ők azok a gyakran icipici, induló vállalkozások, akik mögött sokszor egyetlen elkötelezett személy, vagy család áll, és mindig belső késztetés és némi megszállottság is motiválja a kezdeményezésüket. Szerintem ők a “gasztroforradalom” igazi második hulláma.

Ilyen névvel és tevékenységgel kizárólag imádni és felkarolni lehet, művészek viszik, a bolt az egyik csapattag nagyszüleié volt, és az ő generációja most ismét feléleszti. Igazi családi vállalkozás, sok programtervvel és ambícióval.

Ezt egyszerűen csak nézzétek meg, nincs mit hozzátennem.
“Az apa a fának mestere, a lány grafikus és gasztroblogot ír. Két ember, két generáció, két szakma minőségi találkozása a BeCake' egyedi, kézzel készített, fa tortatartói”

Termelőtől az asztalra, péntekenként, házhozszállítva, meglepetés dobozban
(testvéremék rendszeresen rendelnek tőlük, imádják)

Szimpla Piac + Budapest Bike Maffia
A Szimpla Háztáji piacot már nem kell bemutatni, néhány hete azonban szuper kezdeményezést indítottak a Budapest Bike Maffiával együttműködésben. Utóbbi egy civil szerveződés, melynek célja azon rászoruló emberek segítése, akiknek az alapvető élelmiszerek, illetve egyéb, az élethez nélkülözhetetlen dolgok beszerzése / megvétele is gondot okoznak. A vasárnapi háztájon megvásárolt élelmiszercsomagot azonnal a rászorulóknak szállítják, persze két keréken.

Most nyílt, bolt nincs, csak kiszállítás, heti kettő sütés, én leginkább a karéliai pirogot várom, amibe múlt héten Finnországban teljesen beleszerettem, azt már nagyon szeretném megkóstolni. Na meg azok az északi feketekenyerek se rosszak.

Dolce Vita, azaz Vrábel Kriszta gyönyörű, apró borszaküzlete és kávézója a Feneketlen-tónál.






 

 

Umami vacsora nyertese

A Nobu Umami vacsora szerencsés nyertese Imre Ida, sok szeretettel gratulálok! Kérem, hogy a nyertes mihamarabb jelentkezzen a chiliesvanilia(kukac)gmail.com e-mail címen. Amennyiben nem jelentkezik holnap este 21.00 óráig, akkor újra sorsolok.


 

 

Spanyol, olívabogyó, receptverseny!



Ma éjfélig még lehet, és érdemes receptekkel előrukkolni a “Szeretem az olívabogyót” elnevezésű, spanyol olívabogyós receptversenyre! Annál is inkább, mivel a nyertes egy háromnapos spanyolországi hétvégét nyerhet, ez elég jó motiváció, hogy még az utolsó hajrában is alkossatok valamit! De nemcsak pályázni, hanem szavazni is érdemes, mivel a szavazók között spanyol olívás ajándékcsomagot sorsolnak ki.

A döntős tíz recept elbírálására szeptember 26-án kerül sor, a reményeink szerint jó hangulató eseményen mi: Havas Dóra (Lila Füge), Fűszeres Eszter (Fűszer és Lélek), Jókuti András (Világevő) és jómagam is ott leszünk zsüriként, reméljük, találkozunk!

A receptverseny Facebook oldala: Szeretem az Olívabogyót

A recept:
-könnyen elkészíthető, speciális főzési  feltételeket nem igénylő étel elkészítéséről
szóljon;
-alapanyagként spanyol olívabogyót kell felhasználni, ez lehet zöld vagy fekete spanyol olívabogyó is;
- az olívabogyót egészben kell felhasználni a Recept alapján készült ételhez, azaz nem szabad feldarabolni, aprítani, leturmixolni stb.
-a Recepthez minimum 150g olajbogyó ajánlott;
-az egyéb összetevők tetszőleges számban használhatók az étel elkészítése során,
azonban a fő összetevő a spanyol olívabogyó kell, hogy legyen;
-a hozzávalóknak könnyen hozzáférhetőnek kell lennie a magyar piacon

Minden részletes játékfeltétel a facebook oldalon, illetve itt.

 

 

szerda, szeptember 19, 2012

Játék! Umami vacsora Nobu Matsuhisával



Különleges, és minden valószínűség szerint egyszeri alkalommal megrendezett vacsorára kerül sor most hétvégén a Nobu-ban, az étterem második születésnapja alkalmából. Két okból kifolyólag exkluzív: az Umami vacsorára egyrészt olyan menü készül, amelyet Nobu Matsuhisa kifejezetten erre az alkalomra tervezett (persze a budapesti séf és csapat bevonásával), végig jelen lesz ő maga is, és szigorúan, személyesen felügyeli az elkészítését. Ilyen Umami vacsorára a világ összes Nobu éttermében egyetlen alkalommal kerülhet sor, tehát a budapestiben minden bizonnyal ez lesz az első és utolsó. Másrészt az egész menü az umamira épül, ami azt jelenti, hogy egy nagyon intenzív ízélmény vár a vendégekre.

Akik közül ketten az olvasóim közül kerülhetnek ki, részletek lsd. alább....

Az umami a tudományosan bizonyított ötödik íz, az édes, savanyú, sós és keserű mellett. Japán szóból ered, jelentése kb. a „rendkívül kellemes íz” megfelelője. Gyakran sós, vagy hús-ízként is hivatkoznak rá, és ez az a nehezen megfogalmazható intenzív, felfokozott aroma, amelyet pl. szárított halak, algák –vagy az európai konyhákból gyakoribb – paradicsom, vagy parmezán ízlelésénél érzékelünk. A Tokiói Császári Egyetem kutatója, Kikunea Ikeda fedezte fel 1908-ban, és az 1980-as évektől ismerik el tudományosan is az ötödik ízként, amelynek az emberi ízlelőbimbókban saját receptora van. A legtöbb umamit tartalmazó hozzávaló a japán konyhában található meg, ugyanakkor az umami megtalálható a paradicsomban, vagy a szarvasgombában is. Természetes formában pl. ezekben az ételekben található meg leginkább: sonka, algák, zöldtea, parmezán, paradicsom, marhahús, szarvasgomba, kimchi, gombák, szárított gombák, szardínia, makréla, szárított halak, szója, szardella.

Millió leírás található az interneten, magyar nyelven a legjobb és legértelmesebb összefoglalókat itt és itt találtam. Akit mélyebben és tudományosabban is érdekel a téma, itt rengeteg érdekes információt talál róla.

Az Umami vacsora menüje (itt részletesebben is):

Zöldséges tekercs szezámos-mustáros misomártással
Algával érlelt új-zélandi sügér tiradito szójás sóval
Konfitált norvég lazac szárított misoval
Királyrák bébizöldségekkel és Matsuhisa salátával
Chilei tengeri süllő libamájjal és szarvasgombás mártással
Wagyu marha perui fűszeres anticucho szósszal és “umami” paradicsommal
Sushi válogatás (O-toro, tengeri süllő, Szt. Jakab kagyló, lazackaviár, puhapáncélú rák tekercs)
Meglepetés desszert

JÁTÉK!
Szeptember 23-án, vasárnap estére kisorsolhatok Nektek egy kétszemélyes vacsorát a fenti eseményre. A tennivaló: itt a blogon, hozzáaszólásban a következő kérdésre kérem szépen a választ (a szerencséért is meg kell egy kicsit dolgozniJ:

Szerintetek mi lenne az umami szó legjobb magyar fordítása, megfelelője (egyetlen szó)?

Válaszokat itt, kommentben (jól beazonosítható névvel, vagy nicknévvel!), legkésőbb holnap, azaz 2012. Szeptember 20-án, este 19.00 óráig kérem szépen, sorsolás is akkor. Kérem, hogy csak olyan jelentkezzen, aki most vasárnap este valóban ráér. A meghívás két személyre szól, értéke 62.000Ft.

SOK SZERENCSÉT!

(Asztalok szombat és vasárnap este 19.00-20.30 közötti időpontokra foglalhatók.
Információ és asztalfoglalás­:
25.000 HUF + 12,5 % szervizdíj
Tel.: 06 1 429-42-42
Kempinski Hotel Corvinus, 1051 Budapest, Erzsébet tér 7-8.)