Iszonyatos mennyiség sorakozik viszont felbontatlanul a különböző formájú tésztákból, paradicsomkonzervekből, mindenféle gabonákból, meg rengeteg féle lisztből, a
csicseriborsótól a
hajdináig. Aztán vannak olyan kincsek is, amelyekkel tudatosan spórolok, mert különlegesek. Itt van például ez a
bulgur, amit még tavaly ősszel Isztambulból hoztam. A piacon az ottani kísérőm 5kg-ot vett belőle, és azt mondta, nem jöhetek úgy haza, hogy nem vettem. Nagyon nehéz volt engem rábeszélni. Különlegessége, hogy pirított cérnametélt darabkák vannak benne, ilyen köretet készítenek bulgurral és rizzsel is. Nem láttam még itthon, de elkészíthető egyszerűen úgy, hogy összetördeljük a cérnametéltet, és vajon megpirítjuk. Nagy szemű bulgurt azt hiszem lehet kapni a közel-keleti élelmiszereket áruló szokásos üzletekben.
Tettem, vettem a konyhában, elkezdtem főzni, a végeredmény pedig ez lett. Nem tudom, Freud, vagy valaki azt nem kutatta, hogy mit jelentenek az ételeink? Minden esetre, azt hiszem, beletettem ebbe az ételbe mindent, ami Isztambul. A következőkből áll: bulgur piláf, rajta egy kis török joghurt, friss koriander és török paprika, mellette sült padlizsán. Utóbbin a pont az „i-n” a rácsurgatott
gránátalma sűrítmény, amelyet az isztambuli reptéren vettem az utolsó lírákért, és amely fantasztikus, édes-savanykás, pikáns ízével annyira jól működik a padlizsánnal, hogy elképesztő (és itthon pár száz forintért kapható, csak figyelni kell, mert sok helyen olyan régi, hogy be van száradva)