hétfő, július 29, 2013
Hát, helló, Lacikonyha, de jó, hogy újra itt vagy! Ez volt
az első euforikus gondolatom a mai ebéd után, aminek az élménye még nagyon friss. A Hegedűs Gyula és az Ipoly utca sarkán
található étterem közvetlenül a nyitása után, tavaly-tavalyelőtt az egyik
kedvenc ebédelőhelyem volt. Nagyon sok üzleti ebédet, baráti találkozót
töltöttem itt, és azon kevés helyek egyike közé tartozott, ahol tényleg heti
rendszerességgel megfordultam. (Tényleg a város egyik legjobb ebédelőhelye volt.)
Szerettem a hangulatát, a kitűnő ár-érték arányú ebédmenüjét, az izgalmas,
kifinomult fogásokat, a folyamatos változatosságot. Mogyorósi Gábor persze
mindig is a legtehetségesebb séfek között volt számon tartva, nem érdemtelenül.
vasárnap, július 28, 2013
Chimichurri
Csuda tudja, mi
az igazi sztorija ennek a mókás nevű, zseniális, argentin származású fokhagymás-petrezselymes,
a pesztónál valamivel hígabb állagú mártásnak, amit a pompás argentin marhahúsok
mellé adnak (itt a jó Panamericana cikk a húsokról) . Hiába a számos forrás, ahány féle, annyi történet. Az egyik
szerint a gaucsók, az argentin pampák cowboy-ainak ősi receptjéről van szó. Egy
másik szerint az elnevezés bizonyos Jimmy Curry nevű angol húskereskedő nevéhez
kötődik, akinek a nevét a helyiek nem tudták helyesen kiejteni. (Elég valószínűtlennek
tűnő elmélet). Egy viszonylag újkeletű teória szerint pedig a baszk “tximitxurri ” kifejezésre vezethető vissza (a 19-20. században számos
baszk bevándorló telepedett le Argentínában.) Bármelyik igaz lehet, bár az igazat
megvallva, én leginkább az 1853 és 1955 között bevándorolt olaszokra gyanakodnék,
hiszen a chimichurri nem áll nagyon messze a hasonló salsa verde szósztól (utóbbiban
mondjuk szardella és kapribogyó is akad).
kedd, július 23, 2013
Cseh sárgabarackos gombóc (meruňkové knedlíky)
Úgy tűnik, az öt
hosszú, gyermekkori, Prágában töltött év sem volt elegendő ahhoz, hogy a cseh
gasztronómia meghatározó szerepet játsszon a konyhámban és az írásaimban, bármennyire
is igyekszem magamban elővarázsolni a sorsfordító élményeket. A sörözés akkortájt
nyilvánvalóan nem volt napirenden (azóta
sem), így még a sokak által kultivált sörkorcsolyák (utopenec, azaz ecetes,
hagymás lében eltett krinolin, vagy a tlacenka, azaz disznósajt, sem hatottak
meg). A nemzeti étellel, az iskolai menzán legalább heti kétszer megjelenő knédlivel
meg aztán egyenesen ki lehetett űzni a nagyvilágból.
szombat, július 20, 2013
Én már tudom, hol fagyizom idén nyáron
Idén három új, izgalmas fagyit mutatunk be a NOLTV-s videón, alább néhány megjegyzésem hozzájuk.
További bejegyzések »
péntek, július 19, 2013
Segal Viktor: Piknik - könyvajánló
Ülök a gépem előtt, és reggelire Segal Viktor tejpudingját
kanalazom, amit a Villa Bagatelle kertjében rendezett tegnapi hangulatos
eseményen, “pikinik”-en kaptunk (elhoztam). Viktorral mindig is nagyon hasonló
volt a gasztronómiai ízlésünk, nekem is ez az egyik kedvenc desszertem (pont
nemrég készítettem, ezúttal “minden mentesen”: rizstejjel, rizsliszttel, nyírfacukorral.)
vasárnap, július 14, 2013
Vaníliás-egreses clafoutis
A clafoutis
(ejtsd klafuti) klasszikus francia édesség, amelyet hagyományosan
nagy szemű, fekete cseresznyével készítenek. Franciaország középső részén található
Limousin tartomány az eredeti otthona, és az autentikus recept szerint maggal
együtt kerül bele a gyümölcs,
mivel a magja egyrészt ízt is ad, másrészt így nem fő ki a cseresznye rózsaszín
leve. A receptje elég trükkös - amilyen egyszerű, olyan nehéz
eltalálni a tökéletes
– nem túl tojásos/remegős/nyúlós állagot. Nekem
az alább ajánlott arányokkal működik a legjobban.
További bejegyzések »
csütörtök, július 04, 2013
Qazax xəngəl -azeri joghurtos csusza
Qazax xəngəl, vagyis gazahi hengel – ezt feltétlenül írd
majd oda, utasít ellentmondást nem tűrő hangon Oktay, a család férfitagja. Feltétlenül!
A gazahi hengel párját ritkítja, sehol másutt nem ilyen finom! Az Azerbajdzsán észak-nyugati
csücskében található régióban ugyanis gurutot tesznek a tészta tetejére, ez
csak ezen a vidéken jellemző, máshol sima joghurtot. ( A gurut kökeménye szárított
túróféle, amelyet felaprítanak, majd forró vízben oldanak újra fel.) Bakuban
vagyunk, családi vacsorán, ahol a kedvünkért elkészítik nekünk a nyárinak egyáltalán
nem nevezhető, nehéz, és rettenetesen munkaigényes fogást, a xəngəl-t.
hétfő, július 01, 2013
Köszönjük!
Szombaton tartottuk a Szabó Hanni javára szervezett jótékonysági teraszbulit a Sarki Fűszeresben. Mindenek előtt, nagy örömmel tudatom, hogy az akció sikeres volt, és úgy tűnik, a sok-sok segítőkész embernek - Nektek, Önöknek- köszönhetően, már nemcsak Hanni műtétjének időpontja, hanem annak fedezete is megvan! Nagyon szépen köszönjük mindenkinek, aki eljött, adakozott, vagy bármilyen más módon segített abban, hogy ez megvalósulhatott.
További bejegyzések »