hétfő, július 29, 2013

Helló, Lacikonyha, de jó, hogy újra itt!


Hát, helló, Lacikonyha, de jó, hogy újra itt vagy! Ez volt az első euforikus gondolatom a mai ebéd után, aminek az élménye még nagyon friss. A Hegedűs Gyula és az Ipoly utca sarkán található étterem közvetlenül a nyitása után, tavaly-tavalyelőtt az egyik kedvenc ebédelőhelyem volt. Nagyon sok üzleti ebédet, baráti találkozót töltöttem itt, és azon kevés helyek egyike közé tartozott, ahol tényleg heti rendszerességgel megfordultam. (Tényleg a város egyik legjobb ebédelőhelye volt.) Szerettem a hangulatát, a kitűnő ár-érték arányú ebédmenüjét, az izgalmas, kifinomult fogásokat, a folyamatos változatosságot. Mogyorósi Gábor persze mindig is a legtehetségesebb séfek között volt számon tartva, nem érdemtelenül.
További bejegyzések »

 

 

vasárnap, július 28, 2013

Chimichurri


Csuda tudja, mi az igazi sztorija ennek a mókás nevű, zseniális, argentin származású fokhagymás-petrezselymes, a pesztónál valamivel hígabb állagú mártásnak, amit a pompás argentin marhahúsok mellé adnak (itt a jó Panamericana cikk a húsokról) . Hiába a számos forrás, ahány féle, annyi történet. Az egyik szerint a gaucsók, az argentin pampák cowboy-ainak ősi receptjéről van szó. Egy másik szerint az elnevezés bizonyos Jimmy Curry nevű angol húskereskedő nevéhez kötődik, akinek a nevét a helyiek nem tudták helyesen kiejteni. (Elég valószínűtlennek tűnő elmélet). Egy viszonylag újkeletű teória szerint pedig a baszk tximitxurri  kifejezésre vezethető vissza (a 19-20. században számos baszk bevándorló telepedett le Argentínában.) Bármelyik igaz lehet, bár az igazat megvallva, én leginkább az 1853 és 1955 között bevándorolt olaszokra gyanakodnék, hiszen a chimichurri nem áll nagyon messze a hasonló salsa verde szósztól (utóbbiban mondjuk szardella és kapribogyó is akad). 

További bejegyzések »

 

 

kedd, július 23, 2013

Cseh sárgabarackos gombóc (meruňkové knedlíky)


Úgy tűnik, az öt hosszú, gyermekkori, Prágában töltött év sem volt elegendő ahhoz, hogy a cseh gasztronómia meghatározó szerepet játsszon a konyhámban és az írásaimban, bármennyire is igyekszem magamban elővarázsolni a sorsfordító élményeket. A sörözés akkortájt nyilvánvalóan  nem volt napirenden (azóta sem), így még a sokak által kultivált sörkorcsolyák (utopenec, azaz ecetes, hagymás lében eltett krinolin, vagy a tlacenka, azaz disznósajt, sem hatottak meg). A nemzeti étellel, az iskolai menzán legalább heti kétszer megjelenő knédlivel meg aztán egyenesen ki lehetett űzni a nagyvilágból. 

További bejegyzések »

 

 

szombat, július 20, 2013

Én már tudom, hol fagyizom idén nyáron



Idén három új, izgalmas fagyit mutatunk be a NOLTV-s videón, alább néhány megjegyzésem hozzájuk.

További bejegyzések »

 

 

péntek, július 19, 2013

Segal Viktor: Piknik - könyvajánló



Ülök a gépem előtt, és reggelire Segal Viktor tejpudingját kanalazom, amit a Villa Bagatelle kertjében rendezett tegnapi hangulatos eseményen, “pikinik”-en kaptunk (elhoztam). Viktorral mindig is nagyon hasonló volt a gasztronómiai ízlésünk, nekem is ez az egyik kedvenc desszertem (pont nemrég készítettem, ezúttal “minden mentesen”: rizstejjel, rizsliszttel, nyírfacukorral.)

További bejegyzések »

 

 

vasárnap, július 14, 2013

Vaníliás-egreses clafoutis


A clafoutis (ejtsd klafuti) klasszikus francia édesség, amelyet hagyományosan nagy szemű, fekete cseresznyével készítenek. Franciaország középső részén található Limousin tartomány az eredeti otthona, és az autentikus recept szerint maggal együtt kerül bele a gyümölcs, mivel a magja egyrészt ízt is ad, másrészt így nem fő ki a cseresznye rózsaszín leve. A receptje elég trükkös - amilyen egyszerű, olyan nehéz eltalálni a tökéletes – nem túl tojásos/remegős/nyúlós állagot. Nekem az alább ajánlott arányokkal működik a legjobban. 

További bejegyzések »

 

 

csütörtök, július 04, 2013

Qazax xəngəl -azeri joghurtos csusza


Qazax xəngəl, vagyis gazahi hengel – ezt feltétlenül írd majd oda, utasít ellentmondást nem tűrő hangon Oktay, a család férfitagja. Feltétlenül! A gazahi hengel párját ritkítja, sehol másutt nem ilyen finom! Az Azerbajdzsán észak-nyugati csücskében található régióban ugyanis gurutot tesznek a tészta tetejére, ez csak ezen a vidéken jellemző, máshol sima joghurtot. ( A gurut kökeménye szárított túróféle, amelyet felaprítanak, majd forró vízben oldanak újra fel.) Bakuban vagyunk, családi vacsorán, ahol a kedvünkért elkészítik nekünk a nyárinak egyáltalán nem nevezhető, nehéz, és rettenetesen munkaigényes fogást, a xəngəl-t. 

További bejegyzések »

 

 

hétfő, július 01, 2013

Köszönjük!


Szombaton tartottuk a Szabó Hanni javára szervezett jótékonysági teraszbulit a Sarki Fűszeresben. Mindenek előtt, nagy örömmel tudatom, hogy az akció sikeres volt, és úgy tűnik, a sok-sok segítőkész embernek - Nektek, Önöknek- köszönhetően, már nemcsak Hanni műtétjének időpontja, hanem annak fedezete is megvan! Nagyon szépen köszönjük mindenkinek, aki eljött, adakozott, vagy bármilyen más módon segített abban, hogy ez megvalósulhatott.

További bejegyzések »