péntek, január 31, 2014
Nem tudom,
mennyire szentségtörés a pasik kedvencét, a klasszikus csülköt pékné módra
kicsit másképp készíteni, szerintem nagyszerű ez a változat is. Ugyanúgy hagyma
és burgonya kerül hozzá, de a sima krumplit a szuperegészséges édesburgonya
váltja ki, a hagymát lilahagyma, az egészet pedig zsálya, némi reszelt
narancshéj és egy csipet chili frissíti fel. Így az összhatás könnyebb,
izgalmasabb –mindezt úgy, hogy a csülök azért csülök marad.
szerda, január 29, 2014
Gyergyói leves - Kövi Pál: Erdélyi lakoma
Fotó & styling: Milutinovits Panka / hello garlic!
Ha megkérdezünk tíz embert, abból kilenc nagy valószínűség
szerint ugyanazokat
a paprikás-hagymás ételeket fogja felsorolni tipikus magyar éttelekként,
amelyeket az ország keleti végétől a nyugatiig minden étteremben kaphatunk. Nagyszerű
lenne ezt a
palettát színesíteni kicsit, hiszen a magyar konyha fantasztikus kulináris
örökségből gyökerezik. Micsoda sokszínű,
változatos és gazdag konyhai hagyomány bontakozik ki például a régi
szakácskönyvekbben! Gondoljunk csak bele, történelmünk során hány nemzetiség – pl. török,
szláv, zsidó, osztrák, roma stb. - konyhája volt hatással a miénkre. A modern konyha talán leginkább abban találja meg
az inspirációját, ami a legkézenfekvőbb: a múltban. Fedezzük fel újra a magyar konyha lenyűgözően gazdag örökségét: az
erdélyi, vagy a zsidó kulinária, az alföldi népi konyha, a Monarchia, a századforduló polgári és
francia konyhaművészetének behatásait, a régi, paprika előtti idők kifinomult
fűszerhasználatát, Végül talán
még az is kiderül,
hogy a magyar konyha egy igazi multikulti gasztrokavalkád, amely még saját magunk számára is számos
meglepetést rejteget.
Fenti
gondolataim által vezérelve indítjuk el a
NolTV-n immár két éve futó “Chili a szembe” című videórovatom keretében,
valamint itt a blogon is az új idei
sorozatot: régi, elfeledett, felkutatott, illetve tájjellegű recepteket szeretnék újjáéleszteni
–olyanokat, amelyeken
keresztül bemutatjuk a magyar konyha gazdag és színes örökségét.
péntek, január 24, 2014
Food&Film: Ezerízű szerelem mozizás+falatozás
Nagyon szerettem anno a Kino moziban szervezett filmes főzéseket, volt Fatih Akin Soul Kitchen-je, aztán Ferzan Özpetek Szerelem, Pasta, Tenger-je, meg a Szerelmes lettem. Mindet imádtam, a filmeket is, és az események hangulatát is (még ha mindig egy kicsit szűkösen voltunk is a jó kis Kino moziban, hogy hiányzik..)
Ezúton újra szeretnélek sok szeretettel meghívni benneteket a soron
következő Food&Film eseményre, azaz filmes főzésemre, ha van kedvetek egy jót mozizni kedden, ezúttal a Toldi moziban:
csütörtök, január 23, 2014
Licsi és vanília
Rózsasziruppal ízesített mandulás piskóta,
málnadarabokkal
és licsivel; sorbet (málna-
és licsisorbet csíkozva); „Sensation Ispahan” (poharas desszert: málna- és
rózsazselé, licsidarabokkal rétegezve); „Saint Honoré Ispahan” (a
klasszikus francia torta egyik változata: leveles tészta, rózsával illatosított mascarponekrém, égetett tésztából készített „profiterol”,
karamell, a
tetején friss málna és licsi – csak néhány a világhírű cukrászfenegyerek,
Pierre Hermé nagyszerű kreációi közül, amelyeket a málna-licsi-rózsa íztrilógia jegyében alkotott Isphahan
kollekció gyűjtőnév alatt. A nemzetközi gasztronómiában a licsiről elsőre
szinte mindenki erre a kifinomult, különlegesen érzéki és nőies ízkombinációra
asszociál.
További bejegyzések »
vasárnap, január 19, 2014
szerda, január 15, 2014
Lisztmentes máktorta citromkrémes habbal
Néha felbukkan egy-egy olyan étel, amit évek óta gyakran
készítek, valamilyen rejtélyes okból kifolyólag azonban mégsem került fel a
blogra. Ilyen ez a lisztmentes máktorta. Egy tegnap esti, nagyszerű
vacsorapartin én voltam a desszert felelős, arra sütöttem. Az egyik kedvenc és
bombabiztos süteményem, szuperegyszerű elkészíteni, ráadásul millióféle módon
lehet variálni, fűszerekkel, kiegészítőkkel.
hétfő, január 13, 2014
péntek, január 10, 2014
Téli csodaszer: házi kurkuma tea
Sajnos idén nem úsztam meg egy kiadós, megfázós torokfájást. Szerencsére nagyon erős az immunrendszerem, és ritkán (szinte sosem) vagyok beteg, ha elkap valami, akkor is villámgyorsan összeszedi magát a szervezetem.
Szeretném megosztani ezt a nagyszerű házi módszert, hátha másnak is segít, szerintem igazi csodaszer. A kurkuma amúgy is igazi szuperfűszer, és jó egészségügyi hatása előszeretettel használják gyógyászati célokra. (Tavaly februárban a jeruzsálemi piacon vettem nagyobb mennyiségben friss kurkumát, az árus azt mondta, jókor veszem, mert amikor van, mindig felvásárolják az összeset az orvosok).
További bejegyzések »