péntek, január 31, 2014

Füstölt csülök édesburgonyával


Nem tudom, mennyire szentségtörés a pasik kedvencét, a klasszikus csülköt pékné módra kicsit másképp készíteni, szerintem nagyszerű ez a változat is. Ugyanúgy hagyma és burgonya kerül hozzá, de a sima krumplit a szuperegészséges édesburgonya váltja ki, a hagymát lilahagyma, az egészet pedig zsálya, némi reszelt narancshéj és egy csipet chili frissíti fel. Így az összhatás könnyebb, izgalmasabb –mindezt úgy, hogy a csülök azért csülök marad.

További bejegyzések »

 

 

szerda, január 29, 2014

Gyergyói leves - Kövi Pál: Erdélyi lakoma




Ha megkérdezünk tíz embert, abból kilenc nagy valószínűség szerint ugyanazokat a paprikás-hagymás ételeket fogja felsorolni tipikus magyar éttelekként, amelyeket az ország keleti végétől a nyugatiig minden étteremben kaphatunk. Nagyszerű lenne ezt a palettát színesíteni kicsit, hiszen a magyar konyha fantasztikus kulináris örökségből gyökerezik. Micsoda sokszínű, változatos és gazdag konyhai hagyomány bontakozik ki például a régi szakácskönyvekbben! Gondoljunk csak bele, történelmünk során hány nemzetiség – pl. török, szláv, zsidó, osztrák, roma stb. - konyhája volt hatással a miénkre. A modern konyha talán leginkább abban találja meg az inspirációját, ami a legkézenfekvőbb: a múltban. Fedezzük fel újra a magyar konyha lenyűgözően gazdag örökségét: az erdélyi, vagy a zsidó kulinária, az alföldi népi konyha,  a Monarchia, a századforduló polgári és francia konyhaművészetének behatásait, a régi, paprika előtti idők kifinomult fűszerhasználatát, Végül talán még az is kiderül, hogy a magyar konyha egy igazi multikulti gasztrokavalkád, amely még saját magunk számára is számos meglepetést rejteget.

Fenti gondolataim által vezérelve indítjuk el a NolTV-n immár két éve futó “Chili a szembe” című videórovatom keretében, valamint itt a blogon is az új idei sorozatot: régi, elfeledett, felkutatott, illetve tájjellegű recepteket szeretnék újjáéleszteni –olyanokat, amelyeken keresztül bemutatjuk a magyar konyha gazdag és színes örökségét.

További bejegyzések »

 

 

péntek, január 24, 2014

Food&Film: Ezerízű szerelem mozizás+falatozás



Nagyon szerettem anno a Kino moziban szervezett filmes főzéseket, volt Fatih Akin Soul Kitchen-je, aztán Ferzan Özpetek Szerelem, Pasta, Tenger-je, meg a Szerelmes lettem. Mindet imádtam, a filmeket is, és az események hangulatát is (még ha mindig egy kicsit szűkösen voltunk is a jó kis Kino moziban, hogy hiányzik..)

Ezúton újra szeretnélek sok szeretettel meghívni benneteket a soron következő Food&Film eseményre, azaz filmes főzésemre, ha van kedvetek egy jót mozizni kedden, ezúttal a Toldi moziban:

További bejegyzések »

 

 

csütörtök, január 23, 2014

Licsi és vanília


Rózsasziruppal ízesített mandulás piskóta, málnadarabokkal és licsivelsorbet (málna- és licsisorbet csíkozva); „Sensation Ispahan” (poharas desszert: málna- és rózsazselé, licsidarabokkal rétegezve); „Saint Honoré Ispahan” (a klasszikus francia torta egyik változata: leveles tészta, rózsával illatosított mascarponekrém, égetett tésztából készített „profiterol”, karamell, a tetején friss málna és licsi – csak néhány a világhírű cukrászfenegyerek, Pierre Hermé nagyszerű kreációi közül, amelyeket málna-licsi-rózsa íztrilógia  jegyében alkotott Isphahan kollekció gyűjtőnév alatt. A nemzetközi gasztronómiában a licsiről elsőre szinte mindenki erre a kifinomult, különlegesen érzéki és nőies ízkombinációra asszociál.
További bejegyzések »

 

 

vasárnap, január 19, 2014

Ürömi Hütte - lenne a törzshelyem!


Ha Ürömön laknék, egészen biztosan az Ürömi Hütte lenne a törzshelyem.
További bejegyzések »

 

 

szerda, január 15, 2014

Lisztmentes máktorta citromkrémes habbal


Néha felbukkan egy-egy olyan étel, amit évek óta gyakran készítek, valamilyen rejtélyes okból kifolyólag azonban mégsem került fel a blogra. Ilyen ez a lisztmentes máktorta. Egy tegnap esti, nagyszerű vacsorapartin én voltam a desszert felelős, arra sütöttem. Az egyik kedvenc és bombabiztos süteményem, szuperegyszerű elkészíteni, ráadásul millióféle módon lehet variálni, fűszerekkel, kiegészítőkkel.
További bejegyzések »

 

 

hétfő, január 13, 2014

Narancslekvár á la Nigel Slater


Az ünnepek előtti előkészületek alatt három dolog határozta meg a konyhámat:

További bejegyzések »

 

 

péntek, január 10, 2014

Téli csodaszer: házi kurkuma tea


Sajnos idén nem úsztam meg egy kiadós, megfázós torokfájást. Szerencsére nagyon erős az immunrendszerem, és ritkán (szinte sosem) vagyok beteg, ha elkap valami, akkor is villámgyorsan összeszedi magát a szervezetem.

Szeretném megosztani ezt a nagyszerű házi módszert, hátha másnak is segít, szerintem igazi csodaszer. A kurkuma amúgy is igazi szuperfűszer, és jó egészségügyi hatása előszeretettel használják gyógyászati célokra. (Tavaly februárban a jeruzsálemi piacon vettem nagyobb mennyiségben friss kurkumát, az árus azt mondta, jókor veszem, mert amikor van, mindig felvásárolják az összeset az orvosok).

További bejegyzések »